Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

VIDEO Ľudia na východe Ukrajiny sa vzbúrili proti separatistom: Hanba, zmiznite všetci preč

Člen pluku Zobraziť galériu (3)
Člen pluku "Kiev1" pri Marjinke (Zdroj: YouTube)

DONECK - Ľudia na východe Ukrajiny majú už vojny dosť. Preto sa rozhodli demonštrovať proti separatistom a ich agresii. Chceli od nich, aby už konečne odišli a dali im pokoj. Medzi demonštrujúcich Ukrajincov zavítal aj líder samozvaných ľudových republík Zacharčenko, ale toho dav neprijal a preto radšej odkrivkal na barliach preč.

Niekoľko stoviek obyvateľov Donecka, hlavnej bašty proruských separatistov v Donbase na východe Ukrajiny, sa včera zúčastnilo demonštrácie pred sídlom povstaleckej vlády, po ktorej požadovali ukončenie vojny s prozápadnej vládou v Kyjeve. Agentúra AFP odhadla počet demonštrantov na viac než dve stovky, noviny ukrajinská pravda na asi 500. Časť demonštrantov sa domáhala naopak povstaleckého útoku na ukrajinské pozície, odkiaľ vraj čelia pokračujúcemu ostreľovaniu.

Demonštrovali obyvatelia sídliska a štvrtí v susedstve doneckého letiska, ktoré najčastejšie čelia paľbe ukrajinských zbraní. Napriek prímeriu sa separatisti a vládne jednotky prakticky každý deň vzájomne obviňujú z ostreľovania. "Ukončite vojnu!", "Vráťte nám domovy, máme rozbité domy!" a "Všetci zmiznite!" vykrikoval dav pod oknami povstaleckej vlády.

Hanba vám

"Schovávate sa za našimi chrbtami!", "Sme váš živý štít!" a "Hanba!", volali obyvatelia okrajových štvrtí, obviňujúci separatistov, že si v ich štvrtiach zriaďujú palebná stanovištia a sklady zbraní a munície, ktoré sa následne stávajú terčom ukrajinskej paľby. Počas nedele pri ostreľovaní zahynuli dvaja civilisti, ďalších desať utrpelo zranenia.

"Máme dosť tejto Doneckej ľudovej republiky, máme dosť týchto našich obrancov. Chceme mier," povedala AFP päťdesiatnička Taťjana. Iná skupina demonštrantov naopak vyzývala povstalecké velenie, aby zaútočilo na ukrajinské pozície pri letisku, v obciach Piesky a Avdijivka, odkiaľ bývajú ostreľované ich domy. "Je potrebné začať ofenzívu, aby sa ukrajinské sily stiahli z našej štvrte. Nedá sa žiť v podmienkach, v akých už rok žijeme," povedala dvadsaťsedemročná Lena. "V posledných týždňoch skoro nevyliezame z pivnice. Ponechali nás napospas osudu," posťažovala si tridsiatnička Irina.

Ukázal sa aj Zacharčenko

Boje o donecké letisko vypukli už v apríli 2014. Po mesiacoch tvrdých stretov povstalci letisko ovládli tento rok v januári. Konflikt si od vlaňajšieho apríla vyžiadal viac ako 6400 obetí na životoch. Hoci od polovice februára platí nové prímerie, obe strany sa prakticky každý deň obviňujú z porušovania pokoja zbraní. Ukrajinská armáda podľa dnešného hlásenia počas uplynulých 24 hodín prišla o dvoch vojakov a 20 ďalších bolo zranených.

Za demonštrantov sa podľa ruských reportérov na mieste stretol šéf "Doneckej ľudovej republiky" Alexander Zacharčenko, ktorý vraj prišiel o barlách: nespokojencov sa pokúšal upokojiť sľubmi, že vláda začne vyplácať penzie pravidelne, alebo že zatelefonuje ukrajinskému prezidentovi Petrovi Porošenkovi. Ale nakoniec Zacharčenkovi došla trpezlivosť a s odvolaním sa na svoje zranenia odišiel v dlhej kolóne terénnych vozidiel a limuzín. Niektorí demonštranti od povstaleckého vodcu požadovali, aby sa namiesto ostrelovaných štvrtí mohli usadiť v prázdnych hoteloch patriacich nejbohatšiemu Ukrajincovi Rinatovi Achmetovi.

VIDEO Ľudia na východe
Zobraziť galériu (3)

Viac o téme: VzburaArmádaSeparatistiDoneck
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu