Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Ukrajina prosí o pomoc: Žiada vyslanie najpočetnejšej misie EÚ v histórii

Blokáda zásob pre separatistov na Ukrajine Zobraziť galériu (2)
Blokáda zásob pre separatistov na Ukrajine (Zdroj: SITA)

KYJEV - Ukrajina požiadala Európsku úniu o vyslanie najpočetnejšej bezpečnostnej a obrannej misie v jej histórii. Vyplýva to zo slov mimoriadneho a splnomocneného veľvyslanca Ukrajiny pri EÚ Kosťantina Jelisejeva pre server euractiv.com, ktoré sprostredkovala Ukrajinska pravda a tlačová agentúra UNIAN.

Podľa diplomatovho názoru by takáto misia mala niekoľko predností oproti misii Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), ktorej možnosti sú limitované. Ukrajina súčasne požiadala podľa rovnakého zdroja aj o zostrenie sankcií voči agresorovi, pretože Rusko údajne naďalej porušuje obsah minských dohôd. Kyjev vyjadril poľutovanie nad tým, že medzi členskými krajinami EÚ nie je o uvalení ďalších sankcií na Ruskú federáciu konsenzus.

Šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov včera v Moskve podľa agentúry MTI vyhlásil, že budapeštianske memorandum z roku 1994 nezaväzuje Ruskú federáciu, aby akceptovala "protiústavný štátny prevrat, násilné prevzatie moci, ktoré podkopali suverenitu ukrajinského štátu".

Ako uviedol ruský minister zahraničných vecí, Rusko, USA a Veľká Británia sa v dokumente zaviazali, že nepoužijú proti Ukrajine, ktorá sa dobrovoľne zriekla jadrového potenciálu, atómové zbrane. "Rusko sa k ničomu inému nezaviazalo," zdôraznil Sergej Lavrov.

Ukrajina prosí o pomoc:
Zobraziť galériu (2)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu