Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Povstalci a armáda sa navzájom obvinili z porušovania prímeria na Ukrajine

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

DONECK – Ukrajinské vojenské velenie dnes informovalo, že proruskí povstalci zhromažďujú v skladoch v blízkosti mesta Doneck ťažké zbrane, a to aj napriek dohode o prímerí, ku ktorej plneniu sa zaviazali.

Ako dnes v Kyjeve uviedol Andrij Lysenko, predstaviteľ velenia vládnej tzv. protiteroristickej operácie (ATO), separatisti pokračujú v preprave ťažkých zbraní a munície cez železničný uzol Debaľceve a v blízkosti Donecka budujú muničné sklady.  

Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), ktorej pozorovatelia v uplynulých dňoch monitorovali odsun ťažkých zbraní oboch strán konfliktu od demarkačnej čiary, konštatovala, že odsun ťažkej techniky nemôže potvrdiť, keďže nemala prístup do všetkých oblastí, kde sa mal uskutočniť. 

Lysenko na dnešnom brífingu priblížil, že pozície ukrajinskej armády sa za posledných 24 hodín stali až 31-krát terčom ostreľovania silami protivníka, ktorý päťkrát použil delostreleckú techniku. Zranených pri tom bolo deväť vládnych vojakov. 

Situácia je podľa Lysenka momentálne najviac vyhrotená okolo letiska v Donecku a v oblasti obce Šyrokyne, ktorá leží neďaleko prístavu Mariupol. Kyjevské vedenie sa obáva, že toto mesto by sa mohlo stať dejiskom ďalšej ofenzívy proruských separatistov.

Ako informovala tlačová agentúra DAN zo samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR), podľa velenia proruských síl Kyjevu lojálne jednotky za posledných 24 hodín ostreľovali ich postavenia 17-krát. DAN neuviedla údaje o obetiach alebo zranených.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu