Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Znepokojenie z neustálych útokov, separatisti odovzdali telá 23 vojakov

Blokáda zásob pre separatistov na Ukrajine Zobraziť galériu (5)
Blokáda zásob pre separatistov na Ukrajine (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Zástupcovia samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) odovzdali ukrajinskej strane telá 23 vojakov, ktorí zahynuli v bojoch pri Ilovajsku.

"Telá boli vydané v súlade s nariadením ministra obrany DĽR Vladimira Kononova," citovala dnes agentúra TASS Liliju Rodionovovú, členku výboru rezortu obrany DĽR pre vojnových zajatcov.

"Telá boli odovzdané na jednostrannej báze... Ukrajinská strana nepriniesla telá našich vojakov, hoci ministerstvo obrany a Vladimir Kononov osobne podal príslušnú žiadosť," uviedla Rodionovová.

Blokáda zásob pre separatistov
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Podľa agentúry TASS sa zástupcovia ukrajinského ministerstva obrany nezúčastnili na odovzdávaní tiel. Tie prevzali od zástupcov DĽR dobrovoľníci.

Biden hovoril s Jaceňukom o kríze na východe Ukrajiny

Americký viceprezident Joe Biden hovoril vo štvrtok s ukrajinským premiérom Arsenijom Jaceňukom o pretrvávajúcej kríze na východe Ukrajiny a nedávnom prijatí plánu ekonomických reforiem v jeho krajine. Oznámil to Biely dom.

Biden a Jaceňuk podľa oznámenia v telefonáte spomenuli znepokojenie nad tým, že Ruskom podporovaní separatisti naďalej útočia na ukrajinské sily, odmietajú umožniť medzinárodným pozorovateľom vstup na územie, ktoré kontrolujú, a nepovolili vládnym záchranárom pomáhať po výbuchu v bani, informovala agentúra Reuters.

Blokáda zásob pre separatistov
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Telefonát prišiel po tom, ako kongresmani z oboch hlavných politických strán v USA zvýšili tlak na prezidenta Baracka Obamu, aby umožnil dodávky smrtiacich a obranných zbraní Ukrajine v rámci jej boja proti proruským separatistom.

Predseda americkej Snemovne reprezentantov John Boehner a ďalších desať popredných demokratov a republikánov v liste zaslanom šéfovi Bieleho domu píše, že konanie Ruska je viac než len útokom na zvrchovanosť Ukrajiny. Ide podľa nich o "groteskné porušenie medzinárodného práva", uviedla agentúra AP.

Blokáda zásob pre separatistov
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Ruský prezident Vladimir Putin popiera, že by Moskva vyzbrojovala separatistov na východe Ukrajiny, kde si konflikt vyžiadal už viac ako 6000 mŕtvych a vyhnal z domovov vyše milión ľudí.

Znepokojenie z neustálych útokov,
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Foto: topky.sk)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu