Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Ukrajina držala štátny smútok za desiatky obetí ostreľovania Mariupoľu

Ilustračné foto
Ilustračné foto

MOSKVA - Ukrajina si dnes pripomenula dňom štátneho smútku obete sobotňajšieho raketového útoku na obytné štvrte mesta Mariupol, ktorý si vyžiadal najmenej 30 mŕtvych a približne 100 zranených. Ukrajinci vzdali hold obetiam minútou ticha i zapaľovaním sviec na kyjevskom Námestí nezávislosti, uviedla agentúra DPA.

Ukrajinská vláda v tejto súvislosti oznámila, že chce obžalovať na Medzinárodnom trestnom súde v Haagu proruských separatistov, ktorých viní zo zodpovednosti za veľký počet zabitých civilistov. Kyjev chce tiež dosiahnuť, aby boli samozvané republiky v Doneckej a Luhanskej oblasti vyhlásené za teroristické organizácie, a to na medzinárodnej úrovni.

O vyostrenej situácii na východe Ukrajiny, kde po piatich mesiacoch úplne stroskotalo prímerie a obnovili sa intenzívne boje, budú hovoriť ministri zahraničných vecí krajín EÚ na štvrtkovom krízovom zasadnutí v Bruseli. Oznámila to dnes šéfka európskej diplomacie Federica Mogheriniová, podľa ktorej budú ministri budú zaoberať hlavne sobotňajším útokom na Mariupol.

Kyjev z útoku obviňuje separatistov, ktorí naopak zodpovednosť za ostreľovanie pripisujú ukrajinskej armáde. Podľa vyšetrovateľov Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) boli rakety zrejme odpálené z územia východne od mesta, ktoré kontrolujú separatisti. V reakcii na útok sa dnes na mimoriadnom zasadnutí stretla Rada národnej bezpečnosti s obrany (RNBO), ktorá rozhodla o objednávkach nových zbraní pre armádu.

Rakety dopadli do obytných štvrtí na východných predmestiach Mariupolu, od ktorých sú pozície separatistov vzdialené zhruba desať kilometrov. Strely v troch fázach zasiahli viac ako 50 domov, štyri školy a tri materské školy. Mariupoľ leží v strategickej oblasti juhovýchodnej Ukrajiny medzi Ruskom a ním anektovaným Krymským polostrovom. Obnovenie bojov v oblasti vzbudzuje obavy z toho, že by sa separatistické sily mohli pokúsiť vybojovať pozemný koridor medzi Ruskom a Krymom.

Ministri zahraničia budú vo štvrtok mimoriadne rokovať o Ukrajine

Ministri zahraničia Európskej únie budú vo štvrtok mimoriadne rokovať o zhoršujúcej sa bezpečnostnej situácii na východe Ukrajiny. Zasadnutie zvolala v nedeľu šéfka európskej diplomacie Federica Mogheriniová, ktorá tak reagovala na vyostrenie bojov v Doneckom a Luhanskom regióne. Najväčšie zdesenie spôsobilo v sobotu ostreľovanie prístavu Mariupoľ proruskými povstalcami, ktoré si vyžiadalo až 30 mŕtvych a vyše 80 zranených.

"Zvolávam na štvrtok mimoriadne zasadnutie rady ministrov zahraničia," uviedla Mogheriniová. "Rusko musí zastaviť všetky formy vojenskej, politickej alebo finančnej podpory," vyhlásila ešte v sobotu šéfka diplomacie. Zintenzívňovanie bojov na východe Ukrajiny môže podľa nej ešte viac poškodiť vzťahy medzi EÚ a Ruskom, na ktoré únia uvalila hospodárske aj diplomatické sankcie.

Silné vyhlásenie voči Rusku vyslovil aj predseda Európskej rady Donald Tusk. Ústupky voči Moskve viedli podľa neho k ešte väčšej agresii. "Musíme tvoriť našu politiku na základe holých faktov, a nie ilúzií," zdôraznil. Aj Severoatlantická aliancia tvrdí, že ruské jednotky podporujú povstaleckú ofenzívu na východe Ukrajiny. Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg vyhlásil, že "ruskí vojaci na východe Ukrajiny podporujú tieto operácie pomocou velenia a kontrolných systémov, systémov protivzdušnej obrany vrátane rakiet zem-vzduch, pomocou bezpilotných vzdušných systémov ako aj moderných odpaľovacích a elektronických zariadení". Rusko v sobotu večer zablokovalo prijatie vyhlásenia Bezpečnostnej rady OSN (BR OSN), ktoré odsudzuje vyostrenie bojov na východe Ukrajiny a kritizuje povstalcov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu