Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Jaceňuk požiadal prezidenta Gaucka o ďalšiu podporu pre Ukrajinu

Arsenij Jaceňuk (vľavo) a nemecký prezident Joachim Gauck
Arsenij Jaceňuk (vľavo) a nemecký prezident Joachim Gauck (Zdroj: SITA)

BERLÍN - Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk rokoval dnes v Berlíne s nemeckým prezidentom Joachimom Gauckom. Požiadal ho, aby Nemecko pokračovalo vo svojej podpore ukrajinskej vlády, informovala agentúra DPA.

Približne hodinové stretnutie oboch politikov sa uskutočnilo v berlínskom paláci Bellevue. Jaceňuk počas schôdzky poukázal na súčasnú zložitú ekonomickú situáciu na Ukrajine a vyjadril nádej na ďalšiu pomoc zo strany Nemecka.

Podľa zdrojov z prostredia účastníkov stretnutia tiež Jaceňuk uistil Gaucka, že Ukrajina splní svoju časť minskej dohody o prímerí v bojoch s proruskými separatistami na východe krajiny. Vo štvrtok sa ukrajinský premiér stretne s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou, ktorá dnes absolvovala rokovania v Londýne. Očakáva sa, že rozhovory budú zamerané na hospodársku pomoc i na bezpečnostnú situáciu na východe Ukrajiny.

Nemecko poskytne Ukrajine úver vo výške 500 miliónov eur 

Nemecko podpísalo dnes s Ukrajinou dohodu o poskytnutí úveru vo výške 500 miliónov eur, aby tak pomohlo Kyjevu, ktorého rozpočtový deficit predstavuje miliardu dolárov, informovala agentúra DPA. Dohodu podpísali tajomník nemeckého ministerstva hospodárstva Matthias Machnig a ukrajinský minister ekonomického rozvoja a obchodu Aivaras Abromavičius.

"Peniaze sú dôležitým príspevkom na rekonštrukciu východnej Ukrajiny," uviedol nemecký minister hospodárstva Sigmar Gabriel po rokovaniach s ukrajinským premiérom Arsenijom Jaceňukom v Berlíne.

Peniaze sľúbila Ukrajine nemecká kancelárka Angela Merkelová počas augustovej návštevy Kyjeva. Gabriel zdôraznil, že pôžička bola podmienená sľubom ukrajinskej vlády zaviesť reformy. Podľa DPA sa Jaceňuk stretne s Merkelovou vo štvrtok. Očakáva sa, že rozhovory budú zamerané na hospodársku pomoc i na bezpečnostnú situáciu na východe Ukrajiny. Dnes už Jaceňuk rokoval v Berlíne s nemeckým prezidentom Joachimom Gauckom.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu