Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Doneck zúfalo prosí OSN: Pošlite nám na východ Ukrajiny mierovú misiu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Predstavitelia samozvanej Doneckej ľudovej republiky žiadajú mimoriadne zasadnutie Bezpečnostnej rady OSN. Jeho predmetom má byť zváženie mierovej misie na východe Ukrajiny s cieľom kontroly plnenia dohôd z Minska. Informoval o tom ruský spravodajský server Sputnik.

V dnes zverejnenom oficiálnom stanovisku vyzvala samozvaná donecká vláda Bezpečnostnú radu, aby zvážila misiu na ukrajinskom východe. Mierový kontingent by mal dohliadať na dodržiavanie a implementáciu dohôd z Minska. "Žiadame mimoriadne zasadnutie BR OSN, aby zvážilo otázku zapojenia mierového kontingentu so zapojením predstaviteľov Ruskej federácie do procesu kontroly implementácie v minulosti uzavretých dohôd a zmiernenia humanitárnej a sociálnej situácie," píše sa v spoločnom vyhlásení doneckej vlády a doneckých zákonodarcov.

Francúzi pozastavili dodávku bojovej lode pre Rusko 

Francúzsko s odvolaním sa na "súčasnú situáciu" na východe Ukrajiny pozastavuje plánovanú dodávku vojnovej lode Mistral Rusku. S odvolaním sa na krátke vyhlásenie francúzskeho prezidentského úradu o tom dnes informovala agentúra AP. Oznámenie o pozastavení prišlo v čase množiacich sa špekulácií v súvislosti s týmto kontraktom, ktorý znamená najväčší predaj zbraní Rusku zo strany členskej krajiny NATO.

Vladivostok, prvá z dvoch vrtuľníkových lodí typu Mistral objednaných Ruskom, mala byť odovzdaná ako časť zmluvy v hodnote 1,2 miliardy eur. Francúzsko sa dostalo pod intenzívny tlak spojencov, aby predaj kvôli napätiu medzi Ruskom a Ukrajinou pozastavilo. Ruská agentúra RIA Novosti dnes zároveň uviedla, že Rusko zatiaľ nebude uplatňovať voči Francúzsku nároky v súvislosti s dodávkou mistralov, očakáva však, že dohoda bude splnená. RIA to uviedla s odvolaním sa na námestníka ruského ministra obrany Jurija Borisova.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu