Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Prudké boje na východe Mariupola: Šéfa separatistov napadli, je v bezvedomí!

Proruské sily spustili mínomentú paľbu Zobraziť galériu (4)
Proruské sily spustili mínomentú paľbu (Zdroj: Twitter)

KYJEV - Proruskí separatisti podnikli dnes mínometné útoky na kontrolné stanovištia ukrajinskej armády na východných vstupoch do prístavného mesta Mariupol, informovala agentúra UNIAN s odvolaním sa na správy z miestnej radnice.

Obrancovia mesta kladú protivníkovi odpor a situáciu majú pod kontrolou, uvádza sa vo vyhlásení mestského zastupiteľstva. Podľa UNIAN-u sa obyvatelia východných predmestí Mariupola a dedín v okolí z obavy pred bojmi skryli do krytov a pivníc. Mínomentná paľba je podľa nich intenzívnejšia ako kedykoľvek doteraz.

Proruské sily spustili mínomentú
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Twitter)

Ukrajinský vojenský analytik Dmytro Tymčuk, vedúci Centra vojenských a politických štúdií, dnes na svojej stránke na Facebooku informoval, že proruské sily pracujú na aktualizácii vojenských máp prístavného mesta Mariupol, ktoré je po Donecku druhým najväčším v tejto časti Ukrajiny. 

Proruské sily spustili mínomentú
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Twitter)

Mesto leží na pobreží Azovského mora a je aj najväčším ukrajinským prístavom. Mariupol, ktorý počas dlhých týždňov prebiehajúceho konfliktu dostala do rúk raz jedna, raz druhá strana, je strategicky dôležitý: cez prístav sa vyváža oceľ a leží na hlavných trasách, ktoré vedú od juhovýchodnej hranice s Ruskom do zvyšku Ukrajiny. Situácia v Donecku je dnes - po už takmer obvyklom večernom ostreľovaní - pokojná, informovala agentúra Ukrinform.

Zástupcu proruských separatistov napadli, je v bezvedomí

Jeden z vysoko postavených politikov zastupujúcich proruských separatistov na východe Ukrajiny sa stal terčom útoku, po ktorom upadol do bezvedomia. S odvolaním sa na ruské médiá o tom v pondelok informuje spravodajský portál stanice BBC. Politika identifikovali ako Pavla Gubareva, člena politického výboru takzvaného "Novoruska", ktoré vzniklo zlúčením separatistickej Luhanskej a Doneckej ľudovej republiky.

Pavel Gubarev
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: lifenews.ru)

Na Gubarevovo auto neďaleko Donecka najskôr neznámi páchatelia vypálili niekoľko striel, na čo vozidlo havarovalo a narazilo do stĺpu. O jeho zdravotnom stave nie sú oficiálne známe žiadne ďalšie bližšie informácie. Gubarevova manželka Jekaterana pre ruskú tlačovú agentúru Tass iba uviedla, že jej partnera nepostrelili a jeho zranenia sú dôsledkom havárie. Gubarev stál vo februári na čele skupiny niekoľkých stoviek proruských aktivistov okupujúcich sídlo regionálnej vlády v Donecku.

Moskovský súd odročil pojednávanie s ukrajinskou pilotkou 

Moskovský súd odročil dnes pojednávanie o odvolaní ukrajinskej vojenskej pilotky Nadeždy Savčenkovej proti rozhodnutiu vyšetrovateľov podstúpiť vyšetrenie na psychiatrickej klinike. Informovala o tom agentúra AP. Podľa agentúry TASS bola dôvodom odročenia skutočnosť, že Savčenková nebola prítomná v súdnej sieni. Súd stanovil ďalšie pojednávanie na 11. novembra. Zákonnosť psychiatrického vyšetrenia bude súd zvažovať až po samotnom vyšetrení, dodal TASS.

Agentúra AP napísala, že Savčenkovú (33) zajali v júni proruskí separatisti počas bojov na východe Ukrajiny. V júli sa už nachádzala v ruskej väzbe. Vyšetrovatelia ju obvinili z účasti na zabití dvoch ruských novinárov na východe Ukrajiny. Kyjev opakovane žiada o jej prepustenie. Savčenkovej meno sa medzitým stalo symbolom boja proti separatistom.

Podľa agentúry TASS ruskí vyšetrovatelia tvrdia, že Savčenková bola zatknutá po nelegálnom vstupe na ruské územie. Uviedli, že počas júnových bojov pri Luhansku Savčenková vstúpila do práporu Ajdar. Podľa nich lokalizovala pozície tímu ruskej televízie a iných civilistov a informácie poslala armáde, ktorá spustila na cieľ mínometnú paľbu.

Úrady internovali ukrajinskú pilotku na psychiatrii

Ukrajinskú pilotku, ktorú podľa Kyjeva uniesli do Ruska a tam čelí obvineniu z vraždy dvoch ruských novinárov vo východoukrajinskom Luhansku, previezli v pondelok na psychiatrickú kliniku, uviedla ruská agentúra RIA Novosti. Nadežda Savčenková vyštudovala na vysokej vojenskej škole, stala sa dôstojníčkou ukrajinského letectva a zúčastnila sa aj na misii v Iraku. Savčenová bola dobre známa ukrajinskej verejnosti, keďže vystupovala vo viacerých televíznych reláciách. Podľa spravodajskej stanice BBC ukrajinskú pilotku zajali v júni proruskí separatisti a ako hovorí Kyjev, donútili ju prekročiť hranicu do Ruska. Moskva ale tvrdí, že hranicu prešla dobrovoľne, bez dokumentov a v prestrojení za utečenkyňu. Odhalili ju pri kontrole dokladov.

O vyšetrení Savčenkovej na psychiatrii rozhodol súd, čo napadli jej advokáti. Vyšetrovatelia pôvodne chceli na rozhodnutie súdu počkať, no svoj zámer neskôr rušili a Savčenkovú internovali na psychiatrickej klinike, kde majú psychiatri rozhodnúť o jej príčetnosti, uviedla ukrajinská televízna stanica Ukrainian News.

Pozorovatelia OBSE sú pripravení na monitorovanie ukrajinskej hranice 

Pozorovatelia z Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) sú pripravení začať monitorovať ukrajinskú hranicu. Oznámil to dnes šéf pozorovateľskej misie OBSE na Ukrajine Ertugrul Apakan. Podľa agentúry TASS uviedol, že na Ukrajine v súčasnosti pôsobí vyše 300 pracovníkov OBSE zo 41 krajín. Z nich jedna tretina monitoruje nárazníkovú zónu na východe Ukrajiny, ďalší kontrolujú konfliktné územia ako mesto Doneck.

Niekoľko tímov je rozmiestnených aj pri doneckom letisku, kde bolo prímerie medzi separatistami a vládnymi jednotkami opakovane porušované. Pozorovatelia boli vyslaní aj do mesta Luhansk. Krehké prímerie monitorujú taktiež dve bezpilotné lietadlá, OBSE by mala mať čoskoro k dispozícii ďalšie štyri. Apakan zároveň privítal rozhodnutie Moskvy o stiahnutí ruských vojakov z blízkosti hranice s Ukrajinou. Po vojenských cvičeniach v Rostovskej oblasti sa presunuli na svoje základne. Ruské ministerstvo obrany v nedeľu uviedlo, že na manévroch sa počas leta zúčastnilo 17.600 vojakov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu