Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Výmena zajatcov sa na Ukrajine poriadne skomplikovala

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

KYJEV - Vláda separatistickej Doneckej ľudovej republiky uskutoční vo štvrtok ďalšie konzultácie s centrálnou vládou v Kyjeve o výmene zajatcov a politických väzňov. Ruské tlačové agentúry to uvádzajú s odvolaním sa na nemenovaného predstaviteľa separatistov.

S výmenou totiž nastali určité problémy, keďže Ukrajina nevie nájsť niektorých väzňov. Konzultácie sa mali konať už v stredu večer, ukrajinská strana však požiadala o odklad s odôvodnením, že nedokáže identifikovať šesť väzňov požadovaných na výmenu.

Ďalšie rokovanie bude vo štvrtok poobede. Povstalecký zdroj tiež povedal, že vláda v Kyjeve pri výmene zajatcov trvá na dodržaní všetkých právnych formalít, čo "ale trvá aspoň dva týždne". Procedúra zahŕňa hľadanie väzňov po celej Ukrajine a ich následné predvedenie pred súd, čo považujú povstalci za zdĺhavé.

Proruskí separatisti už prepustili skoro 700 ukrajinských zajatcov na základe dohody o prímerí, ktorá začala platiť minulý piatok. Ako informoval hovorca ukrajinskej armády Andrij Lysenko, ukrajinská strana sa pripravuje na prijatie ďalších asi 500 svojich zajatcov zadržiavaných povstalcami. Nepovedal, koľko zajatých povstalcov odovzdá Ukrajina separatistom.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu