Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Najvážnejšie porušenie prímeria na Ukrajine: Letisko v Donecku zahalil čierny dym!

Proruský separatista v Donecku Zobraziť galériu (2)
Proruský separatista v Donecku (Zdroj: SITA)

DONECK – Ťažkú delostreleckú paľbu bolo dnes počuť zo severných štvrtí východoukrajinského Donecka a nad tamojším letiskom sa vznášal oblak čierneho dymu. O zatiaľ najvážnejšom porušení prímeria dnes informovali ukrajinské médiá.

Informoval o tom reportér agentúry Reuters, podľa ktorej ide o zatiaľ najväčšiu skúšku pre krehké prímerie v regióne. Donecké letisko je naďalej v rukách ukrajinských vládnych síl, pokým samotné mesto, priemyselné centrum, ktoré malo pred terajším konfliktom približne milión obyvateľov, majú pod kontrolou proruskí separatisti. Ukrajinská armáda predtým uviedla, že vzbúrenci v noci na dnes strieľali na jej jednotky v oblasti letiska.

 Dnes dopoludnia podľa agentúry Unian prepukli boje aj v strategickom meste Debalceve, ktoré leží na ceste spájajúcej Doneck s Luhanskom. Prestrelky sú hlásené tiež z obcí Ždanivka a Krynyčne. Armáda za posledných 24 hodín podľa úradnej správy zničila tri povstalecké tanky a zabila 12 proruských ozbrojencov. 

Ukrajinské jednotky podľa armádneho oznámenia na rastúce provokácie separatistov nereagujú, ale v prípade napadnutia sú nútené sa brániť. Prímerie bolo vyhlásené minulý týždeň v piatok, o jeho ďalšom osude majú vyjednávači hovoriť budúci týždeň.

Dym nad doneckým letiskom
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Twitter)

Sobotka: Na Ukrajine nesmie vzniknúť nová železná opona

Český premiér Bohuslav Sobotka zdôraznil na dnešnom rokovaní Ústredného výkonného výboru ČSSD tému konfliktu na Ukrajine. Zopakoval, že trvá na svojom postoji voči proruským sankciám, a vyhlásil, že treba zabrániť tomu, aby na východe Ukrajiny vznikla nová železná opona. Informoval o tom český spravodajský portál Novinky.cz.

"Politika sociálnej demokracie je, aby sme zabránili vzniku novej železnej opony na východe Ukrajiny," povedal Sobotka na rokovaní. Podľa neho protiruské sankcie neriešenia konflikt. Zhorší sa síce hospodárska situácia Ruska, ale nebude to mať vplyv na zmenu politiky voči Ukrajine, vyjadril názor český premiér. Sobotka spomenul kritiku pravicovej ODS a TOP 09, ktoré mu vyčítajú opatrný postoj k sankciám. "Vyčítajú nám, že obhajujeme národné záujmy," povedal Sobotka. "Navršovanie sankcií nie je riešením - riešením je dôsledná politická debata," dodal.

Sobotka tiež zdôraznil, že je potrebné, aby Európa postupovala ohľadne konfliktu na Ukrajine jednotne. Konflikt zároveň scharakterizoval ako najväčšiu bezpečnostnú krízu od konca studenej vojny, informoval web Novinky.cz.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu