Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Zabudli, že má byť mier? Separatisti na Ukrajine opäť ostreľovali armádu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

KYJEV – Napriek prímeriu, ktoré minulý piatok uzavreli obe strany konfliktu na východnej Ukrajine, je situácia v oblasti, kde od jari prebieha protiteroristická operácia (ATO) vládnych síl, naďalej zložitá.

Konštatoval to dnes na svojej facebookovej stránke vojenský analytik Dmytro Tymčuk. Podľa jeho informácií proruskí separatisti v noci nadnes ostreľovali pozície vládnych vojsk najmenej trikrát, čo Tymčuk označil "za hrubé porušenie podmienok prímeria".

Podľa agentúry Ukrinform ukrajinské jednotky upevňujú svoje obranné pozície, obnovujú bojaschopnosť jednotiek, pripravujú sa na odrážanie útokov protivníka i na likvidáciu diverzantov.  Súčasťou protokolu podpísaného minulý piatok v Minsku bola aj dohoda o výmene zajatcov. Ukrajinské agentúry v noci nadnes citovali mikroblog ukrajinského prezidenta Petra Porošenka, v ktorom informoval o prepustení ďalších 26 vojnových zajatcov, ktorí boli zadržiavaní v Horlivke a Donecku. Porošenko ubezpečil: "Budeme bojovať za každého Ukrajinca a oslobodíme všetkých našich občanov".

Podľa údajov ukrajinskej prokuratúry z 9. septembra sa zo zajatia proruských separatistov podarilo od podpísania prímeria vyslobodiť 648 vládnych ozbrojencov. V zajatí ich zostáva ešte asi 500. Celkový počet zajatcov z radov vládnych síl sa odhaduje na približne 1200.

Kyjevské vedenie zadržiava asi 300 prívržencov proruských separatistov. Ďalších najmenej ich je podľa agentúry RIA Novosti nezvestných: ich osud nie je známy, ale vedenia oboch samozvaných republík na východe Ukrajiny - Doneckej a Luhanskej - predpokladajú, že sú zrejme tiež v zajatí.

Putin vydal rozkaz na previerku bojaschopnosti jednotiek na Ďalekom východe

Ruský prezident Vladimir Putin nariadil dnes preveriť bojaschopnosť všetkých jednotiek Východného vojenského okruhu. Rozhodnutie najvyššieho veliteľa ruských ozbrojených síl oznámil v Moskve minister obrany Sergej Šojgu. Rozkaz o uvedení jednotiek do plnej bojovej pohotovosti nadobudol platnosť dnes o 10.00 h miestneho času a týka sa jednotiek všetkých druhov vojsk Východného vojenského okruhu. 

Minister obrany nariadil, aby sa jednotky presunuli na cvičiská a venovali sa tam nácviku zvýšenia svojej bojaschopnosti. Mimoriadna pozornosť bude podľa Šojgu venovaná nácviku rýchleho presunu jednotiek na veľké vzdialenosti a príprave tylového zabezpečenia. Podľa správy agentúry ITAR-TASS sa od 2. septembra prakticky každý deň v niektorej z jednotiek Východného vojenského okruhu na ruskom Ďalekom východe konali taktické či iné špecializované manévre. 

V súvislosti s krízou na východe Ukrajiny vyvolávajú správy o vopred neavizovaných vojenských cvičeniach v Rusku obavy i záujem západných vojenských analytikov a politikov. Manévre ruských jednotiek pri východných hraniciach v posledných mesiacoch vyvolali veľké znepokojenie na Západe - obáva sa totiž, že ide o prípravu invázie na územie Ukrajiny, ktorá sa od jari zmieta v ozbrojenom konflikte medzi vládnymi silami a proruskými separatistami. Tí podľa Západu dostávajú od Moskvy vojenskú i logistickú podporu.  

Moskva tieto obavy označila pred časom za "smiešne", ale americké ministerstvo zahraničných vecí sa prostredníctvom svojej hovorkyne Jen Psakiovej vyjadrilo, že Washington bude za provokáciu považovať akékoľvek vojenské cvičenie ruskej armády. Najbližšie veľké vojenské cvičenie ruských raketových vojsk strategického určenia a letectva sa uskutoční v polovici septembra na Altaji. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu