Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Putin oznámil 7 krokov k mieru, majú oklamať NATO: Obyvatelia Mariupolu sa chystajú na Rusov!

Ruské jednotky blízko Mariupola Zobraziť galériu (4)
Ruské jednotky blízko Mariupola

MOSKVA/KYJEV - Ruský prezident Vladimir Putin dnes potvrdil, že jeho názory na spôsob riešenia krízy na Ukrajine sú veľmi blízke názorom ukrajinského prezidenta Petra Porošenka, uviedla agentúra Reuters s odvolaním sa na agentúru RIA Novosti.

Na základe telefonického rozhovoru dnes Putin počas presunu z ruského Blagoveščenska do mongolského Ulanbátaru "dal na papier pár návrhov a plán krokov" na urovnanie konfliktu na východnej Ukrajine. Dodal, že jeho mierový plán pozostáva zo siedmich bodov, spresnila agentúra RIA Novosti. Toto je sedem plánov.

Vladimir Putin
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

1. Ukončenie všetkých aktívnych útočných operácií ozbrojených síl, ozbrojených formácií a povstalcov na juhovýchode Ukrajiny v Luhanskej a Doneckej oblasti.
 

2. Stiahnutie ozbrojených jednotiek oboch strán na vzdialenosť, z ktorej bude vylúčená možnosť ostreľovanie obývaných miest delostrelectvom a všetkými typmi raketometných striel.
 

3. Plnohodnotná a objektívne medzinárodné kontrola rešpektovania podmienok pokoja zbraní a sledovanie situácie vo vytvorených bezpečnostných zónach. Rozmiestnenie na medzinárodných pozorovateľov východnej Ukrajine, aby monitorovali dodržiavanie prímeria.

4. Žiadne nasadzovaní leteckých síl proti civilistom a miestam v konfliktnej zóne.
 

5. Výmena zajatcov vo formáte "všetkých za všetkých"

6. Otvorenie humanitárnych koridorov pre utečencov a pre dodávky pomoci v mestách a obciach Donbasu - Doneckej a Luhanskej oblasti.
 

7. Opravárenské čaty pre postihnuté miesta Donbasu, ktoré znovu vybudujú zničené objekty sociálnej a životne dôležité infraštruktúry a pomôžu s prípravami na zimu.


 Putin vyhlásil, že konečná dohoda medzi Kyjevom a proruskými separatistami o pláne urovnania krízy na Ukrajine by mohla byť dosiahnutá už 5. septembra v rámci rokovania tzv. kontaktnej skupiny, informovala RIA Novosti.

Prezidenti Ruska a Ukrajiny dnes absolvovali telefonický rozhovor, ktorý neskôr každá zo strán interpretovala rôzne. Kým na Porošenkovej webovej stránke sa objavilo vyhlásenie, že sa dohodli na trvalom prímerí, Putinov hovorca tento výklad odmietol s tým, že Rusko sa o prímerí na Ukrajine dohodnúť ani nemohlo, keďže nie je účastníkom konfliktu. Novinárom, ktorí ho sprevádzajú na ceste do Mongolska, však dnes Putin potvrdil, že jeho názory na viaceré možnosti riešenia konfliktu na Ukrajine sa v "značnej miere" zhodujú s Porošenkovými. Ten neskôr svoje vyjadrenie zmenil a zjemnil. Chcel údajne oznámiť svetu prvotnú dohodu, ktorú treba potvrdiť ďalšími rokovaniami.

 

„Mierový“ plán nezabezpečí Ukrajine hranice, vyhlásil Putinov hovorca

Návrh ruského prezidenta Vladimira Putina na kroky vedúce k prímeriu na východe Ukrajiny nerieši otázku štatútu územia, oznámil dnes jeho hovorca Dmitrij Peskov.  "Nie je to komplexný plán. Je to návrh na prioritné opatrenia a všetko ostatné je otázkou ďalších rokovaní," citovala agentúra Reuters Peskova. Takto reagoval na otázku o štatúte oblastí na východe Ukrajiny, na ktoré si robia nárok proruskí separatisti.

V záujme zastavenia krviprelievania na Ukrajine je podľa ruského prezidenta v prvom rade potrebné, aby znepriatelené strany zastavili paľbu a stiahli svoje jednotky do takej vzdialenosti od miest a dedín, aby neboli na dostrel delostrelectva a všetkých druhov raketových systémov.   Putin navrhol rozmiestniť na východnej Ukrajine medzinárodných pozorovateľov, aby monitorovali dodržiavanie prímeria.

Ďalším bodom jeho plánu je výmena zajatcov vo formáte "všetkých za všetkých", vytvorenie humanitárnych koridorov pre utečencov a dodávky humanitárnej pomoci pre východ Ukrajiny.   Putin vyhlásil, že konečná dohoda medzi Kyjevom a proruskými separatistami o pláne urovnania krízy na Ukrajine by mohla byť dosiahnutá už 5. septembra v rámci rokovania tzv. kontaktnej skupiny.

 

Mariupol sa pripravuje na boj s Rusmi

Domobrana
Zobraziť galériu (4)
Domobrana

Mesto Mariupol dnes žilo v napätí. Každou hodinou sa totiž očakáva príchod ruských a proruských jednotiek, ktoré po obsadení Noazavsku oznámili toto prístavné mesto za svoj ďalší cieľ.

Niektorí obyvatelia pripravujú zákopy, ďalší zakladajú domobrany, ktoré budú údajne brániť svoje mesto do posledného muža. Niektorí sa však snažia žiť normálne.

Z Mariupol sa podľa idnes.cz už museli stiahnuť aj humanitárni pracovníci, jedlo tam posiela oligarcha Rinat Achmetov.   Achmetovovi robotníci chodia podľa agentúry Reuters ďalej normálne do práce. Kvôli  vyhrotenej situácii príliš  sa miestni  snažia nahromadiť dostatočné zásoby, a tak nakupujú viac ako obvykle. S rozdeľovaním humanitárnej pomoci pomáhajú samosprávne úrady, ani v ich kanceláriách sa práce zatiaľ nezastavila.

Ruské médiá už prevzali Putinovu rétoriku a vo svojich príspevkoch o východe Ukrajiny už používajú označenie Novorusko.

Jaceňuk: Putin chce zničiť Ukrajinu a obnoviť Sovietsky zväz

Cieľom ruského prezidenta Vladimira Putina je zničiť Ukrajinu a obnoviť Sovietsky zväz, vyhlásil dnes ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk. Putinom navrhovaný sedembodový mierový plán označil za snahu oklamať Západ v predvečer summitu NATO a vyhnúť sa novým sankciám.    "Skutočný Putinov plán je zničiť Ukrajinu a obnoviť Sovietsky zväz... Všetky predchádzajúce dohody uzavreté s Ruskom - v Ženeve, Normandii, Berlíne a Minsku - ruský režim ignoroval alebo drzo porušil," citovala z Jaceňukovho vyhlásenia agentúra Reuters.

Výbuch bomby blízko Mariupola
Zobraziť galériu (4)
Výbuch bomby blízko Mariupola

Komorowski: Ukrajina by mala byť podporená, aby dokázala čeliť vojenským hrozbám

Ukrajina by mala byť podporená, aby dokázala zvýšiť svoju odolnosť voči vojenským hrozbám. Pred summitom NATO to dnes uviedol poľský prezident Bronislaw Komorowski, ktorého citovala agentúra Reuters.

"Poľsko je toho názoru, že o Ukrajine nemožno iba diskutovať, ale ju treba i podporiť dodaním vojenskej techniky, nielen sankciami voči Rusku," povedal Komorowski na brífingu pred svojím odletom na summit, ktorý sa uskutoční 4. a 5. septembra.

"Toto nie je porovnateľné s angažovaním sa NATO vo vojenských operáciách. Ide o normálnu záležitosť, keď chcete podporiť štáty, ktorým prajete prospech. Týka sa to aj ich odolnosti voči vojenským hrozbám," prízvukovala poľská hlava štátu. Americký prezident Barack Obama dnes vyzval Severoatlantickú alianciu na pomoc pri posilnení ukrajinskej armády, pričom uviedol, že NATO musí nechať pootvorené dvere aj pre nových členov so zámerom tvoriť protiváhu "ruskej agresii".

Porošenko dúfa, že mierový proces sa začne v piatok v Minsku

Ukrajinský prezident Petro Porošenko dnes vyjadril nádej, že mierový proces sa začne v piatok v bieloruskom Minsku. Vyzval politikov, aby podporili rokovania.

      "Pevne dúfam, že v piatok v Minsku sa konečne začne mierový proces... Ukrajinci plne podporujú (mier), zatiaľ čo politici sa chcú hrať na vojnu. Chcem povedať, že to nepripustím," citovala z Porošenkovho vyhlásenia agentúra Reuters.

      V Minsku zasadne v piatok kontaktná skupina, ktorú tvoria zástupcovia Ukrajiny, Ruska a Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe. Budú sa snažiť nájsť riešenie na ukončenie bojov medzi prokyjevskými jednotkami a proruskými separatistami na juhovýchode Ukrajiny.

 

Nedodanie francúzskej lode Mistral nepovažuje Rusko za tragédiu

Rozhodnutie Francúzska pozastaviť plánovanú dodávku vrtuľníkovej výsadkovej lode triedy Mistral Rusku nepoškodí plány Moskvy na modernizáciu a reformu armády. Uviedlo to dnes v reakcii ruské ministerstvo obrany.

 "Aj keď je to, samozrejme, nepríjemné a prispieva to k istému napätiu vo vzťahoch s francúzskymi partnermi, zrušenie týchto kontraktov nebude tragédiou pre našu modernizáciu," povedal námestník ruského ministra obrany Jurij Borisov pre agentúru ITAR-TASS.

 Pozastavenie plánov na dodanie prvej z dvoch vrtuľníkových výsadkových lodí ruskému námorníctvu oznámil dnes francúzsky prezident Francois Hollande, ktorý toto rozhodnutie zdôvodnil nedávnymi krokmi Moskvy na východe Ukrajiny.   Francúzsky prezident zdôraznil, že kroky Ruska na Ukrajine z posledného obdobia ohrozujú "základy bezpečnosti v Európe".

Na základe kontraktu v hodnote 1,2 miliardy eur mal výrobca odovzdať ruskej strane prvú loď Vladivostok koncom októbra tohto roka, druhú v roku 2015.  Napriek kríze na Ukrajine a nesúhlasu USA Francúzsko dlhodobo trvalo na tom, že splní svoj kontrakt s Ruskom a dodá mu obe lode. Paríž loboval za to, aby sa na kontrakt nevzťahovali sankcie EÚ voči Rusku.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu