Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Hlava cirkvi prekvapila veriacich: Patriarcha prirovnal Putina k Satanovi!

Vladimir Putin ako Satan vo fotomontáži portálu leftfutures.org.
Vladimir Putin ako Satan vo fotomontáži portálu leftfutures.org. (Zdroj: leftfutures.org)

KYJEV - Hlava ukrajinskej pravoslávnej cirkvi, patriarcha Filaret, v sobotu ostro zaútočila na ruského prezidenta Vladimira Putina a prirovnala ho k Satanovi.

"S obrovským poľutovaním musím vyhlásiť, že medzi vládcami tohto sveta... je nový Kain. Nie svojím menom, ale svojimi skutkami," povedal duchovný v narážke na biblickú postavu, ktorá podľa Starého zákona zabila svojho brata Ábela. "Ako v prípade prvého bratovraha v dejinách Kaina, tieto skutky poukazujú na spomínaného vládcu, ktorý spadol do rúk Satana," uvádza sa v oficiálnom stanovisku kyjevského patriarchátu. Filaret zároveň vyzval Putina, aby "prišiel k rozumu", v opačnom prípade bude čeliť "večnému zatrateniu v pekle".

Na Ukrajine funguje popri sebe viacero pravoslávnych cirkví od vtedy, ako tam v roku 1992 po páde Sovietskeho zväzu nastala schizma. Kyjevský patriarchát pritom zostal verný nezávislej Ukrajine a je ostrým kritikom údajného zapojenia Ruska do konfliktu na východe Ukrajiny. Konkurenčná pravoslávna cirkev patriaca formálne pod moskovský patriarchát zase podporuje Kremeľ.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu