Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Putin pohrozil odchodom Ruska z Európskeho súdu pre ľudské práva

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Rusko by mohlo ukončiť svoju účasť na Európskom súde pre ľudské práva (ESĽP) so sídlom vo francúzskom Štrasburgu. Oznámil to dnes ruský prezident Vladimir Putin počas návštevy bývalej ukrajinskej Krymskej oblasti, ktorú Moskva v marci anektovala, píše agentúra DPA.

Tento súd "neochraňuje práva, ale iba napĺňa určitú politickú funkciu", uviedol ruský prezident s tým, že Moskva by mohla odísť z jurisdikcie ESĽP, ak sa táto prax bude zosilňovať. Putin zároveň zdôraznil, že Rusko by sa mohlo zriecť medzinárodných dohôd, ak to bude považovať za svoj štátny záujem.

Putin politickým lídrom na Kryme povedal, že Rusko sa musí sústrediť na rozvoj krajiny, pričom sa však nesmie uzatvárať pred okolitým svetom, ani prerušovať vzťahy so svojimi partnermi. "Našu vlasť musíme budovať pokojne, primerane a efektívne, bez vylúčenia sveta, ale aj bez vlastnej arogancie," tvrdí Putin.

Putin na dnešnom stretnutí podľa agentúry RIA Novosti odmietol tiež pohnútky na nazývanie znovuzjednotenia Krymu s Ruskom "anexiou". "Žiadnej anexie Krymu nebolo a ani nie je. Išlo o vôľu tamojšieho ľudu. Všetky podobné obvinenia sú nepodložené, smiešne a hlúpe," povedal Putin na stretnutí s politikmi.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu