Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Kaník: Inou možnosťou, ako sú ekonomické sankcie, je len vojna

Ľudovít Kaník
Ľudovít Kaník (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Premiér Robert Fico pokračuje podľa predsedu poslaneckého klubu SDKÚ-DS Ľudovíta Kaníka v proruskej politike a plní úlohu ruského agenta v EÚ.

Ako povedal Kaník, Fico napáda jednotne dohodnuté sankcie. „Tvrdí, že sa to malo riešiť inak. Ako inak? Je treba zastaviť agresora, ktorý rozpútal konflikt, pričlenil si časť územia, ako inak to riešiť, ak nie ekonomickými sankciami? Ak nie sú vhodné ekonomické sankcie, tak existuje len jeden nástroj a to je ostrý vojenský konflikt,“ vyhlásil Kaník, podľa ktorého sa Fico snaží manipulovať verejnosť, že existujú aj iné možnosti.

„Ekonomické sankcie sú posledným nástrojom ako prinútiť krajinu, aby zmenila svoje správanie mierovými hospodárskymi nástrojmi. Iné riešenia je len vojna. Tú nikto nechce,“ dodal Kaník s tým, že vojna by priniesla tisícnásobne vyššie straty na životoch i ekonomických hodnotách.

Kaník vyzýva Fica, aby garantoval všetkým slovenským firmám, ktorých sa negatívne sankcie dotknú, že im budú uhradené škody tak, aby nebolo ohrozené ani jedno pracovné miesto. „Mal by urobiť všetko preto, aby to bolo urobené z európskych zdrojov. Mnohé krajiny už podnikli takéto kroky, naša vláda však mlčí a nepriateľa vytvára z Ukrajiny, ktorá je obeťou agresie Ruska,“ zdôraznil Kaník.

Premiér Robert Fico trvá na svojom postoji, že ak je krízová situácia, tak ju treba riešiť inými metódami, ako podľa neho nezmyselnými sankciami. Povedal to na margo vzájomných sankcií medzi Európskou úniou a Ruskom v súvislosti so situáciou na Ukrajine, ktorá sa tiež chystá prijať sankčný zákon.

"Ak je tu konflikt, nech sa rieši inými metódami, ako nezmyselnými trojstrannými sankciami, ktoré poškodzujú ekonomiku všetkých," vyhlásil Fico na tlačovej besede po stretnutí s predstaviteľmi SPP a Eustreamu. Pýtal sa, komu vyhovuje, že Európska únia z hľadiska ekonomickej výkonnosti klesá a komu vyhovuje, že Ruská federácia má problémy z hľadiska ekonomickej výkonnosti a Ukrajina je ekonomicky prakticky na kolenách. "Ak je problém, riešme ho. Na to sú rôzne metódy, ako riešiť konfliktné situácie," dodal.

Kaník kritizoval Fica aj za postoj k energetickej bezpečnosti Slovenska. Fico podľa neho na jednej strane povie, že máme takmer plné zásobníky plynu a dodávky plynu pokračujú bez problémov. „Zároveň otáča tieto fakty naruby a vytvára dojem, že Ukrajina vytvára energetickú krízu Slovenska. Snaží sa vytvoriť dojem, že problém je Ukrajina a nie Rusko,“ povedal Kaník. Ak dôjde k ohrozeniu dodávok plynu je to podľa neho pre konflikt, ktorý rozpútalo Rusko, ale Fico obviňuje Ukrajinu.

„Fico teda verbálne útočí na Ukrajinu zo západu, z prostredia EÚ. Je to postoj politika, ktorý sa chová ako agent Putina,“ vyhlásil Kaník. Zatiaľ sú dodávky plynu na Slovensko bezproblémové, povedal dnes Fico na tlačovej besede.

"Musíme sa však pripravovať na komplikovanejšie scenáre. Ľudia ani slovenský priemysel sa však nemusia obávať, aj keby došlo k radikálnemu zastaveniu dodávok plynu," povedal Fico, ktorý vyzval Európsku komisiu, aby bola vo veci prijatia sankčného zákona zo strany Ukrajiny aktívnejšia.

"Je zvláštne, ak krajina, ktorá podpísala asociačnú dohodu s EÚ, krajina, ktorej sa všetci snažíme pomôcť, tak takáto krajina, namiesto toho, aby koordinovala svoje postoje s Európskou úniou, robí jednostranné kroky, ktoré ohrozujú individuálne ekonomické záujmy členských štátov. Európska komisia by mala byť v tomto prípade aktívnejšia. S Ukrajinou treba aktívnejšie pracovať, aby sa nediali veci ako je sankčný zákon. Nechceme byť rukojemníkom rusko-ukrajinského sporu," zdôraznil Fico.

Slovensko sa podľa predsedu vlády ako aj podľa predstaviteľov jednotlivých plynárenských spoločností môže v prípade vypuknutia plynovej krízy spoliehať nielen na zásobníky plynu, ale aj na reverzné dodávky plynu z Rakúska a Českej republiky.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu