Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Rusko žiada Kyjev ukončiť vojenské operácie na východe Ukrajiny: Chceme reálne prímerie!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Rusko žiada ukrajinské vedenie, aby ukončilo vojenskú operáciu na východe Ukrajiny a obnovilo tam prímerie. Vyplýva to z vyhlásenia ruského ministerstva zahraničných vecí, ktoré dnes zverejnila agentúra Reuters.

Moskva žiada od Kyjeva, aby vo svojej vlastnej krajine prestal s ostreľovaním miest a dedín a vrátil sa k reálnemu, nie pomyselnému prímeriu, aby nedochádzalo k stratám na životoch.

Ruské MZV kritizuje ukrajinské vedenie za to, že naďalej tvrdí, že ukrajinské sily pri protiteroristickej - "v skutočnosti trestnej" - operácii nepoužívajú silu voči civilistom a nikdy nestrieľajú do obývaných štvrtí. Rezort ruskej diplomacie deklaroval, že realita svedčí o opaku.  

"Za zločiny proti civilnému obyvateľstvu sa bude treba zodpovedať," varovalo ruské MZV. O ukončení platnosti režimu prímeria na východe Ukrajiny rozhodol v noci nadnes ukrajinský prezident Petro Porošenko. Súčasne vyjadril pripravenosť obnoviť ho v prípade, že obe strany budú plniť jeho mierový plán.

V televíznom prejave, odvysielanom dnes skoro ráno, Porošenko opäť obvinil proruské sily z porušovania prímeria, ktoré na východe Ukrajiny formálne platilo uplynulých desať dní, a podkopávania jeho mierového plánu "trestnými činmi".  

Ukrajinský prezident neskôr o svojom rozhodnutí nepredĺžiť prímerie na východe Ukrajiny informoval aj francúzskeho prezidenta Francoisa Hollanda, nemeckú kancelárku Angelu Merkelovú a amerického ministra zahraničných vecí Johna Kerryho. Porošenko v rozhovore s nimi vyhlásil, že Kyjev je pripravený začať politické rokovania len za predpokladu, že budú  implementované základné body jeho mierového plánu, vrátane bilaterálneho prímeria a spoľahlivej kontroly na rusko-ukrajinských hraniciach, informovala kancelária ukrajinského prezidenta.

Na Ukrajine boli zranení ruskí novinári, kontaktná skupina zasadne v Minsku 

Spravodajca a kameraman ruskej televízie REN TV utrpeli dnes zranenia, keď v ich tesnej blízkosti vybuchol granát vypálený podľa všetkého z húfnice. Incident sa odohral neďaleko dediny Izvarino v Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny.

Ostreľovanie hlásili dnes z Donecka i z miest Snižne, Kramatorsk, Horlivka a ďalších, informovala agentúra RIA Novosti. Agentúra UNIAN uviedla, že ostreľovanie v Kramatorsku si vyžiadalo životy štyroch civilistov a piatich zranených - cestujúcich mikrobusu, ktorý sa dostal do zóny bojov.

Podľa slov lídra proruských separatistov v Donecku Miroslava Rudenka pre agentúru Interfax, bojuje sa aj v dedine Karlivka neďaleko Kramatorska, ako aj v oblasti letiska v Donecku.

Masívne ostreľovanie hlási agentúra ITAR-TASS aj zo Slovjanska, kde podľa všetkého došlo aj k obetiam na životoch z radov civilného obyvateľstva.

Ukrajinské vládne sily dnes ráno obnovili aktívnu fázu protiteroristickej operácie (ATO) na východe územia štátu útokom na "bašty teroristov a (ich) kontrolné stanovištia". Predchádzalo tomu oznámenia rozhodnutia ukrajinského prezidenta Petra Porošenka o ukončení platnosti režimu prímeria. Súčasne vyjadril pripravenosť obnoviť ho v prípade, že obe strany budú plniť jeho mierový plán.

V televíznom prejave, odvysielanom dnes skoro ráno, Porošenko vysvetlil, že vládne jednotky "idú do útoku a oslobodia našu krajinu". Prezident opäť obvinil proruské sily z porušovania prímeria, ktoré na východe Ukrajiny formálne platilo uplynulých desať dní, a podkopávania jeho mierového plánu "trestnými činmi".  

Ukrajinský prezident neskôr o svojom rozhodnutie nepredĺžiť prímerie na východe Ukrajiny informoval aj francúzskeho prezidenta Francoisa Hollanda, nemeckú kancelárku Angelu Merkelovú a amerického ministra zahraničných vecí Johna Kerryho.

Porošenko v rozhovore s nimi vyhlásil, že Kyjev je pripravený začať politické rokovania len za predpokladu, že budú  implementované základné body jeho mierového plánu, vrátane bilaterálneho prímeria a spoľahlivej kontroly na rusko-ukrajinských hraniciach, informovala kancelária ukrajinského prezidenta.

Porošenkova poradkyňa pre urovnanie konfliktu na východe Ukrajiny Iryna Heraščenková však dnes pre agentúru Interfax Ukrajina uviedla, že nové kolo rokovaní zástupcov vlády so separatistami "je ešte stále na stole". 

"Nevylučujem ďalšie zasadnutie kontaktnej skupiny, nie na východnej Ukrajine, ale v Minsku (v Bielorusku)," spresnila. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu