Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Porošenko navrhol nového ministra obrany: Má nim byť šéf jeho ochranky

Petro Porošenko
Petro Porošenko (Zdroj: SITA)

KYJEV - Ukrajinský prezident Petro Porošenko navrhol ako kandidáta na post ministra obrany šéfa svojej ochranky Valerija Heleteja. Dnes to oznámil prezidentský palác. Ak Heleteje schváli parlament, nahradí úradujúceho ministra obrany Mychajla Kovala. Ten rezort obrany vedie od 25. marca. Porošenko chce urobiť zmenu aj vo vedení generálneho štábu, v ktorého čele by mal stáť Vyktor Muženko.

Štyridsaťšesťročný Heletej, ktorý má hodnosť generálplukovníka, doteraz viedol Úrad štátnej ochranky (UDO). UDO je priamo podriadený prezidentovi a má na starosti nielen bezpečnosť hlavy štátu, ale aj ďalších ústavných činiteľov.

Generálporučík Muženko sa v súčasnej dobe podieľa na velení protiteroristickej operácie, ako Kyjev oficiálne nazýva svoje ťaženie proti povstalcom na východe krajiny. Ak poslanci Muženka schvália, na čele generálneho štábu vystrieda Mychajla Kucyna.

Porošenko navrhol Heleteja  ako ministra obrany v čase, keď armádne sily tento týždeň po desaťdňovým pokoji zbraní obnovili na východe krajiny bojové operácie proti proruským separatistom. Porošenko prímerie ukončil v pondelok; svoje rozhodnutie vysvetlil tým, že pokoj zbraní bol porušený.

Zatiaľ nie je jasné, či parlament vymenovanie Heleteja a Muženka schváli ešte dnes. Podľa agentúry Reuters sa totiž dnešná debata o návrhu decentralizácie regiónov kvôli nesúhlasu jedného z koaličných partnerov zasekla. Uvoľnenie centrálneho usporiadanie Ukrajiny je jedným z bodov Porošenkovho mierového plánu. Ukrajina by sa síce nemala stať federáciou, ako požadujú niektorí separatisti či ako navrhuje Rusko, Kyjev ale regiónom sľubuje vysokú mieru samosprávy.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu