Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Rusi obviňujú Porošenka: Prímerie nepredĺžil pod vplyvom zvonku

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Ruské ministerstvo zahraničných vecí dnes naznačilo, že ukrajinské vedenie sa rozhodlo nepredĺžiť prímerie na východe Ukrajiny pod vplyvom zo zahraničia. Informovala o tom agentúra Reuters, ako i ruské zdroje.

"Nadobúdame dojem, že zmena pozície Kyjeva, vrátane oznámenia o nepredĺžení režimu prímeria, nenastala bez vplyvu zvonku, napriek pozícii niektorých členov EÚ," uviedla agentúra RIA Novosti odvolávajúca sa na vyhlásenie ruského MZV.

Ruský rezort v súvislosti s tým zdôraznil, že "všetci sa musia riadiť úlohou okamžite ukončiť krviprelievanie, zabezpečiť trvalé zastavenie paľby a začiatok rokovaní" medzi kyjevským vedením a regiónmi na juhu a východe Ukrajiny.

Moskva "opäť vyzýva prestať využívať Ukrajinu ako nástroj v geopolitických hrách a prestať vnucovať silový variant pri potláčaní protestného hnutia".

Ukrajinský prezident Petro Porošenko v noci nadnes oznámil ukončenie platnosti režimu prímeria. Súčasne vyjadril pripravenosť obnoviť ho v prípade, že obe strany budú plniť jeho mierový plán.

Prezident Porošenko nepredĺžil prímerie so separatistami na východe

Ukrajinský prezident Petro Porošenko nepredĺžil prímerie s proruskými separatistami na východe krajiny, ktoré vypršalo v pondelok o 21.00 h SELČ. Informovala o tom agentúra DPA, ktorá citovala Porošenkovu kanceláriu.

Ako ďalej uviedla agentúra Reuters, Porošenko prehlásil, že ukrajinská armáda zaútočí a oslobodí ukrajinské územia. Ukrajinský prezident dodal, že akékoľvek šance na mierové riešenie konfliktu na východe Ukrajiny boli premrhané kvôli protizákonnému počínaniu proruských rebelov.

"Rozhodnutie nepredĺžiť prímerie je našou odpoveďou teroristom, militantom a rabujúcim lupičom," odkázal Porošenko podľa internetovej stránky BBC.

Porošenkove rozhodnutie neobnoviť jednostranné prímerie prichádza len niekoľko hodín po jeho telefonickom rozhovore s francúzskym a ruským prezidentom - Francoisom Hollandom a Vladimirom Putinom, v ktorom sa štátnici údajne zhodli na dôležitosti zloženia zbraní.

Naryškin: Ukrajina potrebuje reálne prímerie, Kyjev obnovil ATO

Predseda dolnej komory ruského parlamentu Sergej Naryškin vyzval dnes na vyhlásenie nového prímeria na východnej Ukrajine. Informovali o tom ruské agentúry. Naryškinova výzva je reakciou na rozhodnutie ukrajinského prezidenta Petra Porošenka nepredĺžiť prímerie, ktoré platilo na juhu a východe Ukrajiny do pondelka 22.00 h.

"Myslíme si, že bez prímeria - bez začiatku dialógu - jednoducho nemožno obnoviť mier, spravodlivosť a poriadok," vyhlásil Naryškin. Dialóg je podľa neho jediná možnosť, ako zachrániť mnoho ľudských životov.

Upozornil, že na Ukrajine je nutné prímerie, a nie operácia na zamaskovanie preskupovania jednotiek. "Treba prímerie, a to prímerie reálne, nie pomyselné na preskupenie jednotiek, dozbrojenie jednotiek armády," zdôraznil Naryškin.

Porošenko v noci nadnes oznámil ukončenie platnosti režimu prímeria. Súčasne vyjadril pripravenosť obnoviť ho v prípade, že obe strany budú plniť jeho mierový plán.

Po tomto Porošenkovom vyhlásení vládne jednotky prakticky na celom území bojových operácií prešli k aktívnej fáze protiteroristickej operácie (ATO) v podobe náletov a delostreleckej paľby. Ostreľovanie hlásili dnes z Donecka i z miest Snižne, Kramatorsk, Horlivka a ďalších, informovala agentúra RIA Novosti.

Naryškin vo svojom vyhlásení vyjadril údiv nad správaním niektorých západných politikov, napríklad poslancov Parlamentného zhromaždenia Rady Európy a Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), ktorí "zväčša veľmi citlivo" reagujú na porušovanie ľudských práv, ale v prípade Ukrajiny si nevšímajú, čo sa tam deje, akoby "sa kríza a občianska vojna neodohrávala v centre Európy, ale na akejsi inej planéte".

Ignorujú alebo sa snažia ignorovať správy o utečencoch, spochybňujú ich počet, kritizoval Naryškin. "Je jasné, prečo si to nevšímajú: občania Ukrajiny utekajú do Ruska, utekajú pred nepriateľom, ktorým sa im stala armáda vlastného štátu," dodal.

Situáciu na Ukrajine označil za "absurdné divadlo", ale poznamenal, že všetko dostáva zmysel, "keď si uvedomíme, že pre zákulisných hráčov tejto tragédie nie sú dôležití ľudia, ale kontrola nad územím, nad prírodnými zdrojmi, nad aktívami".

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu