Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Lavrov: Povstalci sú ochotní uzavrieť prímerie, ale podnet musí dať Kyjev

Sergej Lavrov
Sergej Lavrov (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Proruskí separatisti na východe Ukrajiny sú ochotní uzavrieť prímerie, ale na celý proces musí dať podnet Kyjev. Vyhlásil to dnes ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov.

Lavrov zároveň pre ruské médiá poznamenal, že Organizácii Spojených národov (OSN) predloží rezolúciu týkajúcu sa ukrajinskej krízy, ale nebude žiadať o vyslanie mierových zborov na Ukrajinu. Proruskí separatisti na Ukrajine pritom naznačili, že Rusko by malo vyslať na Ukrajinu mierové jednotky, čo je však podľa Moskvy možné len s povolením OSN.

"Vieme, že vzbúrenci na juhovýchode sú ochotní zastaviť paľbu, ale prvý krok by v každom prípade mala urobiť vláda v Kyjeve," povedal Lavrov.

Podľa Lavrova sa návrh rezolúcie OSN bude sústrediť na plnenie požiadaviek uvedených na takzvanej "cestovnej mape" k riešeniu konfliktu (na Ukrajine), ktorú vypracovala Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE).

Generálny tajomník OBSE Lamberto Zannier dnes navštívil tábor pre ľudí, ktorí utiekli pred konfliktom na východe Ukrajiny a vyzval na ukončenie bojov. "Toto šialenstvo sa musí skončiť", povedal Zannier. Podľa Moskvy pred bojmi na Ukrajine ušlo do Ruska približne 30.000 ľudí.

Vláda v Kyjeve a Západ podľa agentúry Reuters tvrdia, že Rusko podnecuje alebo podporuje povstanie na východe krajiny, kde povstalci vyhlásili dve nezávislé republiky, a želajú si pripojenie k Rusku.

Moskva popiera prítomnosť svojich agentov na Ukrajine, nie je však isté, aké kontakty so vzbúrencami udržiava, alebo aký má na nich vplyv.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu