Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Lavrov a Kerry posúdili telefonicky vývoj na Ukrajine v svetle mierového plánu

John Kerry
John Kerry (Zdroj: SITA)

MOSKVA – O ukončení násilia na východe a juhu Ukrajiny hovorili dnes telefonicky šéfovia americkej a ruskej diplomacie, John Kerry a Sergej Lavrov, informovala ruská tlačová agentúra ITAR-TASS s odvolaním sa na rezort zahraničných vecí v Moskve.

Podľa rovnakého zdroja došlo k rozhovoru z iniciatívy americkej strany, pričom obe strany posúdili aktuálny vývoj v svetle nedávno zverejneného mierového plánu ukrajinského prezidenta Petra Porošenka. Sergej Lavrov počas telefonátu podčiarkol, že bez úplného ukončenia bojových akcií a celkového, nie však dočasného prímeria, nie je možné ukončenie ukrajinskej krízy. Súčasne sa vyslovil za priamy dialóg ukrajinských orgánov so silami, ktoré reálne kontrolujú východ a juh krajiny.

Ruská strana dala najavo, že v záujme skutočného riešenia situácie by sa aj Kyjev mal vzdať ultimatívnych požiadaviek a s predstaviteľmi Doneckej a Luhanskej oblasti by mal začať dialóg rovnoprávnych partnerov.
 Obaja ministri sa dohodli, že v duchu pokračujúceho úsilia medzinárodného spoločenstva o ukončenia násilia na východe a juhu Ukrajiny na základe tzv. Ženevského vyhlásenia zo 17. apríla a harmonogramu Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe zostanú aj naďalej v kontakte.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu