Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Najmasívnejší útok ukrajinskej armády: V ťažkých bojoch zahynulo 300 ľudí!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: SITA)

KYJEV - Pri včerajšej rozsiahlej protiteroristickej operácii na východe Ukrajiny bolo zlikvidovaných okolo 300 teroristov a zranených ďalších zhruba 500 ozbrojencov.

Na strane vládnych ozbrojených síl prišli o život dvaja vojaci, ďalších 45 utrpelo zranenia.

Tieto údaje zverejnil na jednej zo sociálnych sietí vedúci ukrajinského Centra politických a vojenských štúdií Dmytro Tymčuk s odvolaním sa na operatívne údaje zoskupenia Informačný odpor.

Ukrajinské vládne sily dnes v plnej miere "očistili sever Doneckej oblasti od teroristov", uviedla predtým v Kyjeve tlačová služba dočasného ukrajinského prezidenta Oleksandra Turčynova s odvolaním sa na velenie protiteroristickej operácie na východe krajiny.

Najmasívnejší útok ukrajinskej armády:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: youtube.com)

Podľa rovnakého zdroja došlo počas rozsiahlej operácie k likvidácii mnohopočetných útvarov ozbrojencov, k zničeniu bášt teroristov a ich táborov, čo dáva nádej, že sa v blízkej budúcnosti podarí oslobodiť od teroristov aj centrálny Donbas.

Ukrajinská armáda dostala po bojoch pod kontrolu mesto Krasnyj Lyman a začala s preberaním kontroly hranice na severe a východe Luhanskej oblasti.

 

Proruská domobrana zostrelila ďalší vrtuľník

Domobrana vo východoukrajinskom meste Slovjansk zostrelila dnes vrtuľník ukrajinskej armády. Pre agentúru ITAR-TASS to uviedol predstaviteľ domobrany.

Podľa tohto zdroja "stúpa hustý čierny dym nad oblasťou medzi tehelňou a slovjanskými kúpeľmi".

Podobné správy sa objavili aj v utorok. Samozvaný primátor Slovjanska Viačeslav Ponomariov vtedy oznámil, že domobrana v Slovjansku zostrelila bojové lietadlo typu Su-25, bojový vrtuľník a zlikvidovala štyri obrnené transportéry.

Domobrana dnes ráno hlásila, že ukrajinské letectvo opäť zaútočilo na obec Semenivka ležiacu pri Slovjansku. Po relatívne pokojnej noci armáda obnovila aj delostrelecké ostreľovanie obce.

Prezident zvažuje vyhlásenie výnimočného stavu na východe krajiny 

Dočasný ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov vláde premiéra Arsenija Jaceňuka nariadil preskúmanie možností na vyhlásenie výnimočného stavu vo východnej Doneckej a Luhanskej oblasti, kde armáda bojuje so separatistami. Pre tamojšie nepokoje tiež úrady rozhodli o uzavretí letiska v Donecku, ktoré nebude vypravovať ani prijímať lety najmenej do konca mesiaca. Ukrajinská armáda medzitým zvyšuje svoju vojenskú prítomnosť na hranici s Podnesterskom, odštiepeckým moldavským regiónom kontrolovaným de facto Ruskom.

Ukrajinské jednotky v utorok odštartovali rozsiahlu ofenzívu proti proruským separatistom v meste Slovjansk. Minister vnútra Arsen Avakov informoval, že armáda už postúpila na predmestia tohto východoukrajinského mesta, keď prerazila povstalecké pozície v okolí dediny Semenovka pri Slovjansku. Novozvolený prezident Petro Porošenko vyhlásil, že „protiteroristická operácia“ bude pokračovať intenzívnejšie. Armádne sily v okolí Slovjanska boli v posledných dňoch značne posilnené a do bojov sa zapojilo aj letectvo. Separatisti okupujú v Slovjansku skoro všetky vládne budovy a v meste a jeho okolí majú zriadené kontrolné stanovištia.

Kyjev zvažuje na juhovýchode krajiny vyhlásenie stanného práva 

Dočasný ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov poveril Radu národnej bezpečnosti a obrany preskúmaním možnosti vyhlásenia stanného práva na juhovýchode krajiny v Doneckej a Luhanskej oblasti. Dekrét zverejnil v utorok na svojej internetovej stránke.

Agentúra ITAR-TASS pripomenula slová podpredsedu ukrajinského parlamentu Ruslana Košulynského z 29. mája. Vtedy povedal, že parlament by nemal uvažovať nad vyhlásením výnimočného stavu alebo stanného práva v žiadnej oblasti, "kým krajina nebude mať legitímneho prezidenta".

Inaugurácia novozvoleného prezidenta Petra Porošenka sa bude konať 7. júna, oznámil v utorok parlament.

Ruský veľvyslanec pri OSN Vitalij Čurkin v tejto súvislosti zdôraznil, že ďalšie vojenské operácie na východe Ukrajiny nepomôžu Porošenkovi zaistiť jej zvrchovanosť.

"Bohužiaľ, situácia sa len zhoršuje. Vidíme tam stále väčšie použitie sily... Samozrejme, dúfame, že niečo iné môže nasledovať po jeho inaugurácii, pretože ak bude pokračovať táto operácia, bude to veľmi zlý začiatok jeho prezidentského funkčného obdobia a len to skomplikuje jeho prácu, ak chce naozaj zabezpečiť zvrchovanosť a územnú celistvosť Ukrajiny a zjednotiť krajinu," konštatoval Čurkin v New Yorku.

Armáda v noci ostreľovala obec Semenivka

Ukrajinské letectvo dnes opäť zaútočilo na obec Semenivka ležiacu pri meste Slovjansk v Doneckej oblasti, uviedol pre agentúru ITAR-TASS predstaviteľ miestnej domobrany.

Po relatívne pokojnej noci armáda obnovila aj delostrelecké ostreľovanie obce, tvrdí zdroj. Pripomenul, že lietadlá a vrtuľníky zaútočili minimálne päťkrát na Semenivku taktiež v utorok večer. Útoku podľa neho čelila aj obec Čerevkovka.

 

Boje prebiehali počas noci i v Luhanskej oblasti, píše agentúra AP. Ukrajinská Národná garda oznámila, že jej vojaci sa stiahli z vojenského stanovišťa v meste Luhansk po tom, čo im po desaťhodinovom boji s proruskými separatistami došla munícia. O život prišlo podľa gardy šesť militantov a traja jej príslušníci utrpeli zranenia.

Za zadržanie prezidentského exkandidáta sľubujú 500- tisíc dolárov

Orgány Dnepropetrovskej oblasti vypísali odmenu 500.000 USD za informácie, ktoré by viedli k zadržaniu poslanca Strany regiónov a krátkodobo aj prezidentského kandidáta Oleha Carjova, ktorý sa však kandidatúry v nedávnych voľbách napokon vzdal, ukrajinskými orgánmi činnými v trestnom konaní.

Správu priniesla tlačová agentúra UNIAN s odvolaním sa na informáciu druhého muža Dnepropetrovskej štátnej oblastnej administratívy Borysa Filatova.

Oleh Carjov je dôvodne podozrivý z viacerých trestných činov, vrátane podnecovania k separatizmu.

Generálna prokuratúra v Kyjeve požiadala už skôr ukrajinský parlament, aby ho zbavil imunity a umožnil tak jeho trestné stíhanie, čo sa dnes aj stalo.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu