Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Británia obvinila Rusko z podnecovania nepokojov na východnej Ukrajine

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

LONDÝN - Británia obvinila dnes Rusko z podnecovania nepokojov na východnej Ukrajine "záplavou zámerných dezinformácií", pričom vyzvala Moskvu, aby pritlačila na proruských separatistov so zámerom ukončiť ich boje proti vládnym silám. Informovala o tom agentúra Reuters.

Britské ministerstvo zahraničných vecí v jednom zo svojich dosiaľ najdôraznejších komentárov ohľadom tejto otázky uviedlo, že popretie zodpovednosti za udalosti na východe Ukrajiny nebolo od ruskej strany dôveryhodné.

"Vyzývame Rusko, aby využilo svoj vplyv na ukončenie tejto nestability. Moskva odmietla odsúdiť nelegálne akcie ozbrojených skupín, ktoré sa riadia podľa nej. Od Ruska sme počuli záplavu zámerných dezinformácií a poburujúcich vyhlásení, ktoré podporujú nepokoje a vytvárajú neopodstatnenú paniku," uviedol rezort.

Podľa britských predstaviteľov anexia Krymu izolovala Rusko na svetovej politickej scéne. Londýn nehodlá prehlbovať tento stav, ignorovať útoky na suverenitu Ukrajiny však nemôže, tvrdí úrad britskej diplomacie. Komentár Británie prišiel v čase ofenzívy vládnych síl proti proruským separatistom na východe štátu.

Britský premiér David Cameron sa vo štvrtok vzácne stretne vo Francúzsku s ruským prezidentom Vladimirom Putinom na priamych rozhovoroch, na ktorých sa pokúsi presvedčiť šéfa Kremľa, aby pomohol deeskalovať situáciu na Ukrajine.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu