Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Podnestersko poprelo mobilizáciu, vraj ide o preškolenie

Ilustračné foto
Ilustračné foto

TIRASPOL - Moldavská odštiepenecká republika Podnestersko odmietla vo štvrtok tvrdenia o mobilizácii. Ministerstvo obrany medzinárodne neuznanej republiky uviedlo, že nikto nevyhlásil ani všeobecnú, ani čiastočnú mobilizáciu. Ide vraj o plánované preškolenie vojakov v zálohe a štátnych zamestnancov.

"Takéto kurzy sa konajú každoročne na základe prezidentského dekrétu," povedal pred agentúru ITAR-TASS hovorca rezortu obrany. Kurzy podľa neho potrvajú od septembra do decembra na základniach ruských mierových síl v Podnestersku. Každý zo zúčastnených podstúpi mesačný kurz.

Podľa pozorovateľov to je však po prvý raz, čo Podnestersko spustilo takéto kurzy pre štátnych zamestnancov. Niektorí odborníci spájajú tieto kroky s pretrvávajúcou nestabilitou na susednej Ukrajine.

Podnestersko žiada o pripojenie k Rusku, zatiaľ čo moldavská vláda nalieha na Moskvu, aby z odštiepeneckej enklávy stiahla svojich približne 1500 vojakov.

Podnestersko, ležiace na východe Moldavska, vyhlásilo nezávislosť začiatkom roka 1992. Ústredná vláda v Kišiňove nad ním nemá prakticky žiadnu kontrolu, k čomu napomáha aj prítomnosť ruských "mierových síl".

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu