Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Ukrajina obvinila Kremeľ z vývozu ruského terorizmu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

KYJEV - Ukrajinská vláda dnes obvinila Rusko, že na územie Ukrajiny vysiela teroristov a v súvislosti s najnovším prienikom skupiny ozbrojencov na svoje územie z Ruska vyjadrila rozhodný protest.

Obvineniu predchádzal v noci nadnes incident medzi ukrajinskou pohraničnou strážou a skupinou ozbrojených mužov, ktorí sa s kolónou asi 40 nákladných a osobných áut a mikrobusov snažili preniknúť na ukrajinské územie. Incident sa odohral neďaleko Astachova v Luhanskej oblasti, vzdialeného asi 150 kilometrov od Donecka, kde od pondelka prebieha aktívna fáza tzv. protiteroristickej operácie vládnych síl.

"Máme dôvody domnievať sa, že ruskí teroristi sú na ukrajinské územie vysielaní, organizovaní a financovaní pod priamou kontrolou Kremľa a ruských tajných služieb," uvádza sa vo vyhlásení ukrajinského MZV.

Ukrajinský rezort diplomacie kritizoval príslušné ruské úrady, že nepodnikli žiadne opatrenia, ktorými by ukrajinskú stranu upozornili na hroziaci prienik ozbrojencov. "Všetko sa dialo za úplnej nečinnosti ruských pohraničníkov," uvádza sa vo vyhlásení.

Podľa MZV ide o neskrývanú agresiu voči Ukrajine zo strany Ruska a export ruského terorizmu. Ukrajinské vládne sily podľa Kyjeva na východnej Ukrajine čelia "dobre pripraveným a vyzbrojeným ruským žoldnierom, ktorí sú pripravení lúpiť, zastrašovať, mučiť a zabíjať ukrajinských občanov".

Ukrajinské MZV vo svojom vyhlásení vyzýva medzinárodné spoločenstvo, aby podniklo okamžité a rozhodné kroky na zastavenie ruskej agresie voči Ukrajine a voči svetovému poriadku. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu