Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

EÚ vyzvala Rusko, aby pomohlo ukončiť boje na východe Ukrajiny

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Lídri Európskej únie v utorok privítali prezidentské voľby na Ukrajine a vyzvali Rusko, aby urobilo všetko, čo je v jeho silách, a zastavilo boje na východe Ukrajiny. Informovala o tom dnes tlačová agentúra AP.

Lídri 28 členských štátov EÚ na stretnutí v Bruseli uviedli, že od Ruska očakávajú spoluprácu s ukrajinským "novozvoleným a legitímnym prezidentom" Petrom Porošenkom, víťazom nedeľných volieb.

Hlavy štátov a vlád EÚ vo vyhlásení napísali, že Moskva by mala "využiť svoj vplyv na ozbrojených separatistov a deeskalovať situáciu na východe Ukrajiny".

Európski lídri vyhlásili, že Rusko by malo v prvom rade zabrániť tomu, aby sa separatisti a zbrane dostávali cez ruskú hranicu na Ukrajinu. Lídri EÚ takisto uviedli, že ruskí vojaci by sa mali naďalej sťahovať z oblastí v blízkosti Ukrajiny, kde podľa slov NATO majú nátlakovú úlohu.

"Chceme povzbudiť Ruskú federáciu, aby vstúpila do úprimného a otvoreného dialógu" s kyjevskou vládou, dodali lídri únie vo vyhlásení.

EÚ a Rusko majú spory kvôli Ukrajine už celé mesiace. Bývalý riadne zvolený ukrajinský prezident totiž odmietol podpísať pripravovanú asociačnú dohodu s EÚ a namiesto toho sa viac priklonil k Rusku, čo vyvolalo obrovské protesty obyvateľstva. Situácia vyústila do jeho úteku z úradu a bola aj začiatkom jednostranného pripojenia Krymu k Rusku.

Lídri EÚ sa na utorkovom summite v Bruseli zaviazali, že budú naďalej pomáhať Ukrajine, a uviedli tiež, že sa už tešia na "úzku spoluprácu" s Porošenkom. Takisto však vyhlásili, že Ukrajina musí urobiť viac v boji proti korupcii, reforme súdnictva a polície, ako aj v zlepšení podnikateľského prostredia.

Európska únia v rámci podpory Ukrajiny už vyplatila prvú časť makrofinančnej pomoci v celkovej hodnote 1,61 miliardy eur. Navyše, výkonná moc EÚ, Európska komisia, v utorok odporučila vykonať ďalší krok smerom k umožneniu bezvízového cestovania pre ukrajinských občanov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu