Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Rusi sú stále na hranici s Ukrajinou: Majú tam 40-tisíc pripravených vojakov!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Americká vláda v utorok zverejnila nové satelitné snímky, ktoré majú dokazovať prítomnosť ruskej armády v oblastiach blízko hranice s Ukrajinou.

Moskva naopak tvrdí, že vojakov už dávnejšie stiahla, čo pred týždňom potvrdil samotný prezident Vladimir Putin. Severoatlantická aliancia aj Spojené štáty však nevidia "žiadne známky" presunov ruskej armády späť na jej pôvodné pozície.

Američania komerčné satelitné zábery zverejnili prostredníctvom sociálnej siete Twitter. Ešte 9. mája mali mať Rusi asi 20 vrtuľníkov v meste Belgorod neďaleko ukrajinskej hranice. Fotografia z 22. marca z rovnakej oblasti pritom žiadne helikoptéry nezobrazuje.

Ďalší záber pochádza z 12. mája z oblasti v blízkosti mesta Rostov nad Donom ležiaceho približne 75 kilometrov od Ukrajiny a vidieť na nej niekoľko armádnych obrnených vozidiel.

"Realitou je, že Rusko má stále na ukrajinskej hranici zhromaždených 40-tisíc absolútne pripravených vojakov a ďalších 25-tisíc má na Kryme. Satelitné snímky ukazujú mechanizovanú pechotu, obrnené vozidlá a bojové vrtuľníky," uviedol Martin Downie, hovorca spojeneckých operácií Severoatlantickej aliancie (NATO). Cieľom tejto taktiky zo strany Moskvy je podľa neho "zastrašiť ukrajinskú vládu".

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu