Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

V Luhansku chcú referendum o pripojení sa k Rusku

V referende v Doneckej oblasti hlasovala drvivá väčšina za nezávislosť
V referende v Doneckej oblasti hlasovala drvivá väčšina za nezávislosť (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Vo východoukrajinskej Luhanskej oblasti by sa mohlo uskutočniť referendum o pripojení sa k Rusku. V pondelok o tom informoval hovorca proruských separatistov.

"Pokiaľ sa prijme toto rozhodnutie (o konaní referenda), potom sa bude brať do úvahy vôľa ľudu," povedal hovorca, ktorého citovala ruská štátna agentúra RIA Novosti.

Luhanský región je jedna z dvoch oblastí, kde sa v nedeľu konalo referendum o nezávislosti. V jej prospech sa vyslovilo 96,2 percenta voličov, ukázali konečné výsledky. Organizátori oznámili, že o uznanie ľudového hlasovania požiadajú Organizáciu Spojených národov. Vláda v Kyjeve aj Západ ho považujú za frašku, Moskva však vyhlásila, že bude výsledok rešpektovať.

Región už medzičasom tiež oznámil, že sa nezúčastní na prezidentských voľbách plánovaných na 25. mája. "Od dneška sme Luhanskou republikou, podľa ktorej je nevhodné a možno dokonca hlúpe uskutočniť prezidentské voľby," uviedol hovorca proruských separatistov.

Ruskí predstavitelia naďalej popierajú, že by uvažovali o pričlenení separatistických oblastí, ako tomu bolo v marci v prípade Krymu. Ruský prezident Vladimir Putin minulý týždeň vyzval separatistov, aby referendá odložili, a výsledky osobne zatiaľ nekomentoval. Vyhlásenie Kremľa zasa nespomína žiadne podrobnosti, ako bude Rusko ďalej reagovať.

Rusko uznáva výsledky referend o nezávislosti

Ruská vláda v pondelok vyhlásila, že uznáva výsledky nedeľňajších referend na území dvoch východoukrajinských regiónov, ktorých predmetom bolo ich osamostatnenie presadzované proruskými vzbúrencami. Podľa vyhlásenia Kremľa je teraz potrebné rozhodnutie obyvateľov realizovať nenásilnou cestou, pričom poukazuje na "vysokú účasť napriek pokusom hlasovanie narušiť" a odsudzuje "použitie sily vrátane ťažkých zbraní proti civilistom".

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov medzitým na tlačovej konferencii v Moskve vyhlásil, že nateraz nie sú plánované žiadne ďalšie medzinárodné rokovania o kríze na Ukrajine a pokrok v jej riešení je možný len prostredníctvom priameho dialógu medzi znepriatelenými stranami.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu