Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Úrady v Donecku nezabránia separatistom v organizovaní referenda

Krvavá demonštrácia v Donecku
Krvavá demonštrácia v Donecku (Zdroj: SITA)

DONECK - Úrady na východe Ukrajiny priznali svoju bezmocnosť v snahe zabrániť konaniu miestneho referenda o odtrhnutí sa od Kyjeva, ktoré vyhlásili proruskí separatisti. Nemajú totiž k dispozícii dostatok príslušníkov bezpečnostných síl na to, aby ľudovému hlasovaniu, ktoré sa má v nedeľu konať v Donecku, zabránili, uviedol dnes úrad primátora Donecka vo vyhlásení, na ktoré sa odvolala agentúra DPA.

Z bezpečnostných dôvodov by sa podľa vyhlásenia zamestnanci verejných inštitúcií nemali pokúšať zabrániť separatistom v zriadení "volebných miestností", napríklad na miestnych školách.

Oficiálni predstavitelia rusky hovoriacich oblastí považujú referendum o odtrhnutí od Kyjeva za nelegálne. S proruskými separatistami v oblasti však sympatizujú napríklad aj policajti, pripomína DPA.

Vedenie proruských aktivistov, ktorí na východe Ukrajiny vyhlásili samozvanú Doneckú ľudovú republiku, vo štvrtok oznámilo, že uskutoční referendum o nezávislosti v plánovanom termíne - v nedeľu 11. mája - napriek výzve ruského prezidenta Vladimira Putina, aby hlasovanie odložili.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu