Sobota25. máj 2024, meniny má Urban, zajtra Dušan

Poriadne lacné referendum: V Doneckej oblasti minuli len 1200 eur!

Krymské referendum
Krymské referendum (Zdroj: SITA)

DONECK - Niečo vyše 1200 eur sa zdá malá cena za samostatnosť, ale toľko zaplatili organizátori v Doneckej oblasti za blížiace sa nedeľné referendum o odtrhnutí od Ukrajiny. Výsledok referenda však môže vyústiť do občianskej vojny v štáte, napísala dnes tlačová agentúra Reuters.

Päťsto eur, alebo 8000 hrivien, išlo na toner do troch požičaných tlačiarní, ktoré vychrlili hlasovacie lístky pre vyše tri milióny oprávnených voličov. Toto hlasovanie však vyhlásila centrálna vláda v Kyjeve za nezákonné.

Zoznam voličov je dva roky starý a nevyžaduje sa žiadna minimálna účasť, aby bolo referendum označené za platné. Do oblasti, kde proruskí separatisti vyhlásili samozvanú "Doneckú ľudovú republiku", neboli pozvaní ani žiadni zahraniční pozorovatelia.

"Podporujete akt o štátnej samostatnosti Doneckej ľudovej republiky?" tak znie otázka na hlasovacom lístku referenda. Čiernobiely vytlačený papier neobsahuje žiadne osobitné znaky, ktoré by mohli zabrániť vzniku duplikátov.

"No dobre, nie je to v súlade so zákonom, ale podľa mňa je to jediné východisko zo situácie," uviedol 33-ročný Roman Ľagin, šéf narýchlo zostavenej volebnej komisie v Donecku. Atmosféra nedeľného ľudového hlasovania na východe Ukrajiny je teda amatérska a možnosť manipulácie je obrovská.

Hlasovanie bude prebiehať od 8.00 h do 22.00 h miestneho času (7.00 h SELČ - 21.00 h SELČ). Hlasy sa budú sčítavať v 53 volebných miestnostiach naprieč separatistickými oblasťami Doneck a Luhansk (tam sa tiež uskutoční podobné referendum). Urny s lístkami sa potom odvezú autami do regionálnych metropol. Ľagin vyjadril nádej, že výsledok by mal byť známy v pondelok do 15.00 h miestneho času (14.00 h SELČ).

Vedenie proruských aktivistov, ktorí na východe Ukrajiny vyhlásili samozvanú Doneckú ľudovú republiku, vo štvrtok oznámilo, že uskutoční referendum o nezávislosti v plánovanom termíne - v nedeľu 11. mája - aj napriek výzve ruského prezidenta Vladimira Putina, aby hlasovanie odložili.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu