Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Juhovýchod Ukrajiny v hrozivej situácii: Smeruje k občianskej vojne!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

KOSŤANTYNIVKA - S ťažkou hlavou sa Sergej Čertkov preberá hromadou tlačených dokumentov, ktoré sa na jeho úrade v posledných dňoch začali používať namiesto tých elektronických. Zo sídla úradu regionálnej správy vo východoukrajinskom meste Kosťantynivka zmizli všetky počítače na bezpečné miesto pre prípad, že by sa budovy zmocnili proruskí separatisti. Miestny starosta už mesto opustil potom, čo radnicu obsadili ľudia, ktorí tu vyhlásili samozvanú "Doneckú ľudovú republiku", píše denník The Guardian. Čertkov a jeho úradníci zatiaľ zostávajú.

Mesto s približne 75 000 obyvateľmi, ležiace asi 65 kilometrov od Donecka, predstavuje zmenšený model udalostí, ktoré sa v posledných týždňoch odohrávajú na juhu a východe Ukrajiny. Radnicu obsadili separatisti pred desiatimi dňami a teraz ju strážia muži so samopalmi rozmiestnení na barikádach. Policajti sa vytratili, niektorí sa dokonca pridali k rebelom. "Pred mesiacom by si nikto nevedel predstaviť, že sa niečo také môže stať," neveriacky krúti hlavou Čertkov.

Stále ostrejšia rétorika z oboch strán začína byť plná urážok a vyhrážok nepriateľom, čo zvyčajne predchádza občianskym vojnám. Ruské aj ukrajinské médiá prezentujú nehorázne výmysly o druhej strane ako fakty. Kým obyčajní rusky hovoriaci ľudia vnímajú Ukrajincov ako fašistov, Ukrajinci trvajú na tom, že nejde o občiansky konflikt, ale iba o Ruskom riadené teroristické akcie. Vôbec pri tom neberú do úvahy pocity rozsiahlych skupín populácie, ktoré podporujú ozbrojených separatistov.

Metódy oboch strán prispievajú k stálemu vyostrovaniu atmosféry. Proruskí separatisti neváhajú bez akýchkoľvek ohľadov brať rukojemníkov, zatiaľ čo správanie ľudí držiacich stranu Kyjevu nie je o nič lepšie. Keď v utorok zadržali ukrajinské sily ministra obrany samozvanej doneckej vlády, zverejnil jeden z radikálnych ukrajinských politikov na svojom blogu fotku, ako ho vypočúva vyzlečeného do spodného prádla s rukami zviazanými za chrbtom. "Nehoráznu situáciu" a následné mlčanie Kyjeva kritizovala aj organizácia Human Rights Watch.

Kosťantynivka sa však predsa len v jednom ohľade ďalším oblastiam juhu a východu Ukrajiny vymyká. Zatiaľ čo inde sú ľudia živí predovšetkým z uhoľných baní, tu dlhé roky rozkvitalo sklárstvo. Lenže to je minulosť. Sklárne skrachovali a dnes sú z nich ruiny na predmestí. Ľudia prišli o prácu a nezamestnanosť dosahuje dvojciferných hodnôt. Veľa ľudí sa vydalo zarábať peniaze do Ruska, a preto dnes k nemu tiahnu.

"Celých 23 rokov sme žili z toho, čo tu bolo z čias Sovietskeho zväzu. Nič nové sa nepostavilo, nič sa nemodernizovali. Veľa ľudí je nahnevaných a hnevá sa na osud," hovorí Čertkov, ktorý je ako väčšina miestnych politikov členom Strany regiónov zvrhnutého prezidenta Viktora Janukovyča.

Politické vedenie v Kosťantynivke urobilo podľa kritikov ďalšiu chybu, ktorá sa teraz vracia ako tvrdý úder. Vo chvíľach, kedy tisíce Ukrajincov v zime na kyjevskom Majdane demonštrovali proti Janukovyčovej vláde, ich miestne vedenie vytrvalo označovalo za nebezpečných pravicových radikálov, pred ktorými je potrebné sa mať na pozore.

"Kvôli tomu, aby si upevnili vlastné politické pozície, začali šíriť strach z ukrajinských nacionalistov a fašistov prichádzajúcich zo západnej Ukrajiny," vidí jednu z príčin napätej situácie bývalý proukrajinský člen miestneho parlamentu Alexander Melančenko, ktorý už Kosťantynivku opustil. Podľa neho sa teraz aj miestni vedúci politici skôr než ukrajinských nacionalistov boja proruských separatistov.

A všetci s napätím očakávajú, čo prinesie chystané nedeľné referendum, v ktorom chcú separatisti odhlasovať samostatnosť "Doneckej ľudovej republiky".

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu