Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

USA majú podľa Ruska donútiť ukrajinské vedenie, aby zastavilo vojenské operácie

Obrnené vozidlo v Slovjansku
Obrnené vozidlo v Slovjansku (Zdroj: FB)

MOSKVA - Spojené štáty musia donútiť súčasné ukrajinské vedenie, aby okamžite zastavilo vojenské operácie na juhovýchode Ukrajiny a stiahlo svoje jednotky na ich domovské základne. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na vyhlásenie ruského ministerstva zahraničných vecí.

Rezort ďalej uviedol, že telefonické rozhovory medzi ministrom zahraničia Sergejom Lavrovom a jeho americkým náprotivkom Johnom Kerrym, ktoré boli naplánované na stredu a dnešok, sa neuskutočnili "z dôvodov, ktoré nezáviseli od Moskvy".

Rusko, Ukrajina, USA a EÚ podpísali minulý týždeň v Ženeve dokument, ktorý by mal viesť k ukončeniu najhoršej krízy medzi Ruskom a Západom od skončenia studenej vojny. Medzičasom sa však signatári dohody navzájom obviňujú z jej porušovania a neplnenia.

Ukrajina žiada od Ruska do 48 hodín podrobnosti o jeho vojenskom cvičení 

Ukrajina požiadala dnes Rusko, aby v súlade s bezpečnostnými dohovormi Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) do 48 hodín poskytlo vysvetlenie a uviedlo podrobnosti o svojom vojenskom cvičení, ktoré sa koná v blízkosti ukrajinských hraníc. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním ministerstvo zahraničných vecí v Kyjeve.

Ukrajinská vláda zároveň zastavila protiteroristickú operáciu v mestách Slovjansk a Doneck aj napriek tomu, že proruskí separatisti stále okupujú miestne vládne budovy, ktoré mali do dnešného večera uvoľniť. Dôvodom uvedeného kroku sú podľa vysokopostaveného ukrajinského vládneho predstaviteľa obavy z prípadného vpádu ruských vojsk na Ukrajinu. 

"Podľa ukrajinského prieskumu (na východných hraniciach) riziko prekročenia hraníc ruskými jednotkami výrazne stúplo," uviedol pre denník Kyiv Post zdroj z prostredia ukrajinskej vlády.

Ukrajinská vláda taktiež potvrdila, že v priebehu protiteroristickej operácie zahynulo sedem ľudí. "Separatisti strácajú nervy," dodal vládny zdroj.

Úradujúci ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov dnes v televíznom príhovore k národu povedal, že Ukrajina pred teroristami neustúpi a vyzval Rusko, aby svoje vojská odsunulo ďalej od spoločných štátnych hraníc.

"Keď ukrajinské bezpečnostné sily podnikli niekoľko úspešných krokov v boji s terorizmom, Ruská federácia... začala sústreďovať svoje jednotky na hraniciach nášho štátu. Rozmiestňovanie týchto jednotiek pokračuje, a to predstavuje ohrozenie našej bezpečnosti," citovala Turčynova agentúra Interfax-Ukrajina.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu