Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

USA odsudzuje Rusko za využívanie plynu ako donucovacieho prostriedku proti Ukrajine

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Zdroj: TASR)

WASHINGTON - Spojené štáty dnes odsúdili snahy Ruska využiť energie ako "donucovací prostriedok" v spore s Ukrajinou. Informovala o tom tlačová agentúra Reuters. Zároveň varuje Rusko, že kákoľvek dohoda "typu ropa za tovar", ktorú by mohla Moskva uzavrieť s Iránom, môže viesť k sankciám zo strany Spojených štátov.

Hovorkyňa amerického ministerstva zahraničných vecí Jen Psakiová uviedla, že Rusko porušilo dohodu s Ukrajinou, ktorá jej zabezpečovala znížené ceny za zemný plyn výmenou za 25-ročný prenájom zariadení pre ruskú Čiernomorskú flotilu.

"Odsudzujeme snahy Ruska použiť energie ako donucovací prostriedok proti Ukrajine," vyhlásila Psakiová a dodala: "Ukrajina teraz platí 485 dolárov (za 1000 kubických metrov), čo určite nie je cena stanovená trhovými silami a je poriadne nad priemernou cenou, akú platia členské štáty EÚ."

Ruský prezident Vladimir Putin dnes varoval európskych lídrov, že Rusko prestane dodávať zemný plyn na Ukrajinu, ak nezaplatí svoje účty. Putin tiež upozornil, že to môže viesť k obmedzeniu dodávok zemného plynu ďalej do Európy.

Rusko, kľúčový dodávateľ zemného plynu, nedávno pripojilo ukrajinský región Krym k svojmu územiu.

USA varovali Rusko pred akoukoľvek dohodou s Iránom typu "ropa za tovar" 

 

Podľa agentúry Reuters to dnes povedal americký minister financií Jack Lew po stretnutí so svojím ruským partnerom Antonom Siluanovom.

"Minister Law opätovne vyjadril naše vážne obavy v súvislosti so správami o možnej dohode medzi Ruskom a Iránom vrátane ropy za tovar," uviedol po stretnutí oboch ministrov vo vyhlásení hovorca amerického rezortu financií.

"Dal jasne najavo, že takáto dohoda... môže vyvolať sankcie voči akejkoľvek entite alebo jednotlivcovi, zapojeným do takýchto transakcií," dodal.

Tretie kolo rokovaní o iránskom jadrovom programe, ktoré sa medzitým skončilo v stredu vo Viedni neprinieslo prelom, ale zúčastnené strany prejavili optimizmus, že sa konflikt podarí vyriešiť do leta.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu