Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Obamov trapas: Neoveril si fakty a takto to dopadlo

Barack Obama
Barack Obama (Zdroj: SITA)

BELEHRAD - Výrok amerického prezidenta Baracka Obamu, ktorý pred dvoma dňami v Bruseli povedal, že "Kosovo sa odtrhlo na základe referenda", je podľa svetových expertov poľutovaniahodným prekrúcaním histórie. Uviedol to dnes na svojej webovej stránke belehradský denník Blic.

V prejave, ktorý v stredu predniesol v Bruseli, Obama povedal: "NATO zasiahlo v Kosove až po štyroch rokoch zlého zaobchádzania s tamojším obyvateľstvom, a Kosovo sa odtrhlo na základe referenda, ktoré sa uskutočnilo v spravodlivých a demokratických podmienkach."

V skutočnosti však Kosovo v roku 2008 jednostranne vyhlásilo nezávislosť od Srbska prijatím deklarácie v parlamente.          

Šéf predstavenstva bosnianskej Republiky Srbskej v USA Obrad Kesič na margo Obamovho vyhlásenia povedal, že ho možno interpretovať viacerými spôsobmi. "Obama ukázal, že nie je oboznámený so situáciou v Kosove a s tým, akým spôsobom bola vyhlásená jeho nezávislosť; teda, že sa to všetko dialo počas demokratickej vlády v Belehrade, ktorá mala veľkú podporu Európy i Ameriky," podotkol Kesič.

"Tento výrok predstavuje poľutovaniahodné prekrúcanie histórie, zvlášť z pohľadu, že prvotnú teritoriálnu amputáciu Kosova od Srbska v roku 1999 vykonali USA a ich spojenci v NATO," uviedol Ted Galen Carpenter, analytik amerického inštitútu Cato.

Novinár britského týždenníka Economist Tim Judah je naopak toho názoru, že v prípade Obamovho výroku ide o "bizarnú chybu" a nie je potrebné vymýšľať teórie sprisahania, napísal Blic.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu