Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Putin Merkelovej: Kroky Moskvy sú primerané situácii

Angela Merkelová a Vladimir Putin
Angela Merkelová a Vladimir Putin (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Ruský prezident Vladimir Putin dnes v telefonickom rozhovore s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou povedal, že občania Ruska, ako aj rusky hovoriaci občania Ukrajiny, sú terčom "neutíchajúcej" hrozby zo strany ukrajinských ultranacionalistov.

Kroky, ktoré Moskva v tejto súvislosti uskutočňuje, plne zodpovedajú tejto "mimoriadnej situácii", oznámila podľa agentúry Reuters kancelária Kremľa.

Merkelová podľa komuniké počas rozhovoru vyjadrila obavy z vývoja na Ukrajine. Zároveň, ako s odvolaním sa na stanovisko Kremľa uviedla agentúra Reuters, sa nemecká kancelárka dohodla s prezidentom Putinom na pokračovaní vzájomných konzultácií na bilaterálnej i multilaterálnej úrovni s cieľom nastoliť "normalizáciu" situácie na Ukrajine.

Taliansko vyzvalo Rusko na zdržanlivosť; inváziu považuje za neprijaľnú

Taliansko apelovalo dnes na Rusko, aby nezačalo s "absolútne neprijateľnou" inváziou na Ukrajinu. Rím zároveň vyjadril nesmierne znepokojenie z vývoja situácie na polostrove Krym.

"Talianska vláda podporuje požiadavky medzinárodného spoločenstva trvajúceho na dodržiavaní ukrajinskej nezávislosti a územnej celistvosti. Akékoľvek porušenie týchto princípov by bolo absolútne neprijateľné," píše sa vo vyhlásení kancelárie talianskeho premiéra Mattea Renziho, z ktorého citovala agentúra Reuters.

"Taliansko dôrazne vyzýva Rusko, aby sa zdržalo krokov, ktoré by viedli k zhoršeniu ukrajinskej krízy a aby sa vydalo na cestu dialógu všetkými možnými prostriedkami," uvádza komuniké.

Taliansko patrí k členom skupiny G8 združujúcej hospodársky najsilnejšie krajiny sveta. V stanovisku predsedu talianskej vlády sa neuvádza, či Rím pozastaví prípravy na plánovaný summit G8, ktorý by sa mal konať v júni v ruskom meste Soči, dejisku nedávno skončených zimných olympijských hier. Británia, Francúzsko a USA v reakcii na kroky Ruska, ktoré schválilo prípadnú vojenskú intervenciu na Ukrajine, už oznámili pozastavenie príprav na summit G8.

NATO vyzvalo Rusko, aby stiahlo svojich vojakov na základne a viedlo dialóg

NATO varovalo dnes Rusko, že akákoľvek vojenská akcia voči Ukrajine je v rozpore s medzinárodným právom a vyjadrilo vážne znepokojenie z rozhodnutia ruského parlamentu schvaľujúceho použitie vojenskej sily na Ukrajine.

Severoatlantická aliancia po rokovaní veľvyslancov členských štátov v Bruseli vyzvala Rusko, aby stiahlo svojich vojakov späť na svoje základne a prestalo zasahovať do diania na Ukrajine.

"Vyzývame obe strany, aby okamžite pristúpili k hľadaniu mierového riešenia sporu pomocou dvojstranného dialógu, aj s medzinárodnou pomocou, ako aj s pomocou medzinárodných pozorovateľov pod dohľadom Bezpečnostnej rady OSN alebo Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe," uvádza sa v stanovisku NATO, z ktorého citovala agentúra Reuters.

Zasadnutie Rady NATO venované situácii na Ukrajine na dnes zvolal v sobotu generálny tajomník NATO Anders Fogh Rasmussen. Ten ešte pred zasadnutím Rady novinárom dnes tlmočil svoj postoj, že Rusko svojimi vojenskými zásahmi na Ukrajine ohrozuje mier v Európe a musí sa okamžite postarať o zníženie napätia.

"To, čo Rusko v súčasnosti robí na Ukrajine, je porušením Charty Spojených národov. Ide o ohrozenie mieru a bezpečnosti v Európe," povedal Rasmussen pred začiatkom rokovania veľvyslancov v Bruseli.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu