Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Prvý prieskum prezidentských volieb: Boj o druhé kolo bude tesný!

Robert Fico zatiaľ hľadá súpera
Robert Fico zatiaľ hľadá súpera (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Robert Fico proti Andrejovi Kiskovi. Tak by vyzeralo druhé kolo prezidentských volieb, keby výsledky skončili podľa prieskumu agentúry Focus, ktorá ho vypracovala pre RTVS. Premiér by mal druhé kolo zaručené, zatiaľ čo ostatní kandidáti by súperili o možnosť pobiť sa s ním v priamom dueli. Ďalším prenasledovateľom by bol občiansky kandidát Milan Kňažko. Okruh najvážnejších uchdázačov uzavierajú Pavol Hrušovský a Radoslav Procházka.

Do druhého môžu postúpiť taktiež Milan Kňažko, Pavol Hrušovský, ale aj Radoslav Procházka. Ich percentuálne rozdiely sú malé. Prekvapiť môžu aj občiansky kandidát Helena Mezenská alebo kandidát SMK Gyula Bárdos.

Z výsledkov vyplýva jednoznačná dominancia Roberta Fica, ktorý zatiaľ nemá jasného vyzývateľa. Boj o miestenku do druhého kola bude nesmierne vyrovnaný a záležať bude na každom hlase

Na Slovensku bude určite aj druhé kolo prezidentských volieb, zhodujú sa politológovia Miroslav Kusý a Grigorij Mesežnikov na základe výsledkov prvého prieskumu volebných preferencií potom, ako sa oficiálne uzavreli prezidentské kandidátky.

"Ficovi vychádza dokonca nižší výsledok, než sa očakáva, 40 percent nie je žiadne slávne číslo. V každom prípade by to znamenalo druhé kolo," komentoval prieskum Kusý. Mesežnikov dodáva, že už v tejto chvíli je jasné, že Fico je v druhom kole. "Stále má šancu, aby bol zvolený za prezidenta, ale tie šance nie sú stopercentné," povedal Mesežnikov. Upozornil, že toto sú výsledky, ktoré ešte neodrážajú aktivity prezidentskej kampane, v ktorej sa kandidáti budú navzájom vymedzovať.

Kandidát, ktorý postúpi do druhého kola, bude podľa Mesežnikova jeden zo štvorice Kiska, Kňažko, Hrušovský, Procházka. "Kiskove a Kňažkove šance sú vyššie. Elektorát, ktorý mal Kiska na začiatku pri oznámení kandidatúry, sa teraz rozdelil a časť stredového voličstva odišla ku Kňažkovi," myslí si Mesežnikov. Podľa neho majú obaja šancu postúpiť do druhého kola, ale je otázne, či tam dokážu osloviť voličov. Kiska je stredovejší, mainstreamovejší. Kňažko je vyprofilovanejší, ale je to zas politický harcovník, ktorý môže ešte voličov nabaľovať, myslí si Mesežnikov.

Prieskum agentúry Focus pre RTVS:

Robert Fico 40%
Andrej Kiska 13%
Milan Kňažko 11,8%
Pavol Hrušovský 8,2%
Radoslav Procházka 7,7%
Helena Mezenská 5,5%
Gyula Bárdos 5,3%
Ján Čarnogurský 4,3%
Viliam Fischer 1,8%
Peter Osuský 1,1%
Jozef Šimko 0,7%
Jozef Behýl 0,4%
Ján Jurišta, Milan Melník a Stanislav Martinčko 0,1%

Agentúra robila prieskum v dňoch 15. až 20. januára. Voliť by išlo až 82,5% respondentov. Približne 12% opýtaných nevedelo alebo nechcelo povedať, koho by volilo a iba 6% by sa volieb nezúčastnilo. Prieskum sa uskutočnil na vzorke 1010 respondentov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu