Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Kandidát na prezidenta Peter Osuský bol online: Pravicový volič nemá rád povely!

Peter Osuský
Peter Osuský (Zdroj: Jan Zemiar)

BRATISLAVA - Kandiduje na post prezidenta za stranu Sloboda a Solidarita. Lekár a pedagóg, bývalý predseda Demokratickej strany, zakladateľ Občianskej konzervatívnej strany a od roku 2012 člen strany SaS. Je poslancom Národnej rady, na svoju kandidatúru vyzbieral viac ako 16-tisíc podpisov. Je hrdý manžel a otec štyroch detí. Chcel by byť prezidentom, ktorý zastupuje občanov pred politikmi a nie politikov pred občanmi. Peter Osuský bude na vaše otázky odpovedať v piatok od 11. hodiny.

Nahlásiť chybu

Online Rozhovor

17.01.2014 12:52 - otázka od ja
chcem sa spitat ci myslite ze je v poriadky ze sa tu zatvaraju mlady ludia do vezenia za troska travy a mali zlodejickovia co ukradnu cukriky v tescu.. ale co naozajsny zlodeji v kravatách a limuzinach?? myslite ze ludia maju este chut verit klamstvam ???
Ľudia by nikdy nemali chuť veriť klamstvám. Ak im veria, je to takmer vždy na ich škodu. To, že je u nás ťažké opilstvo u maloletých i dospelých drobným porušením spoločenskej normy a jeden joint dôvod na zápis v registri trestov, je absolútna ústavná nerovnosť, ktorá preferuje tisíce rokov starú závislosť pred inou, novšou. Pre mňa nie je dekriminalizácia marihuany otázkou osobného záujmu, v živote som nevyfajčil ani jedinú obyčajnú cigaretu, ale je otázkou ústavnej rovnosti občanov. A pokiaľ ide o zlodejov v kravatách a vysokých ústavných funkciách, to, že sú tam a to, že sa im prepieklo, to čo máte na mysli, je ukážkou väčšinovej vôle ľudu. Ako prezident zlodejom v kravate nebudem ako som ním nebol doteraz. Milí diskutujúci, ďakujem vám všetkým za položené otázky na ktoré som odpovedal bez výberu rad za radom. Nie všetky odpovede sa vám páčili, ale ja sa neriadim tým, čo by mi za každú cenu prinieslo popularitu. Ešte v mladom novom roku vám všetkým želám pevné zdravie, pevné nervy a optimizmus do vašich životov. S pozdravom, Peter Osuský.
17.01.2014 12:47 - otázka od Lessy
Ja mam na vas tazke srdce, lebo ste sa aj vy osobne zucastnili hlasovania proti vlade Ivety Radicovej. Ale je dobre, ze kandidujete, lebo hanbu nam isto neurobite. Ste rozhladeny clovek a ja zboznujem vase vetne konstrukcie. :-) Lenze je vas privela kandidatov, ako chcete ziskat volica na svoju stranu, ved ste dost malo znamy a kto vas zo znamych ludi podporuje ?
O tom, že som i osobne necúvol pred vydieraním koaličnými partnermi, ktorí pri ňom absolútne pošľapali koaličné dohody, som už písal vyššie. Nedám sa vydierať nikým a toto bolo dokonca vydieranie na presadenie veci, s ktorou som vtedy nesúhlasil a nikdy súhlasiť nebudem. Voličov som získaval na svoju stranu životným príbehom, ktorý som si v občianskej a politickej aktivite písal za ostatné takmer štvrťstoročie. Možno to nestačí, ale nemám, čo by som dodal. Na mojich občianskych podpisových hárkoch, ktoré som hádam ako jediný, zbieral úplne osobne od Skalice po Michalovce, od Prešova pol Levice, od Čadce po Rožňavu. Sú mená statočných ľudí a medzi nimi i osobnosti, ktoré ma ctia, ale nepovažujem za potrebné, chváliť sa nimi.
17.01.2014 12:42 - otázka od DJEFFO
Myslíte si..., že ako budúci prezident zabezpečíte..., aby už zima bola v normálnom ročnom období...???
Urobím, čo sa dá, aj keď si viem predstaviť, že existujú kandidáti, ktorí splnenie tejto prosby, sľúbia naisto.
17.01.2014 12:41 - otázka od Jozef
Dobrý deň.Európska únia sa začína meniť na totalitné zoskupenie, ktoré obyčajným ľuďom nič dobré neprinieslo.Keby to občania požadovali, podporili by ste ste vystúpenie Slovenska z EU a zároveň aj z teroristickej organizácie Nato? Ďakujem.
EÚ občanom prináša dobré i horšie veci. Odmietam nekritický postoj voči EÚ a neustále premýšľanie o tom ako nevybočiť z radu. EÚ reálne nemá toho času alternatívu. Slovensko má byť zodpovedný, svoje záväzky plniaci člen, ale nemá súhlasiť s čímkoľvek čo z Bruselu prichádza. Máme hľadať spojencov a s nimi presadzovať lepšie riešenie. Pokiaľ ide o NATO, asi Vás nepoteším, ale tam už neexistuje vôbec žiadna alternatíva a je správne, aby sme boli jeho zodpovedným a povinnosti plniacim členom.
17.01.2014 12:38 - otázka od navi
dobrý den pán osudský chcel by som sa vás spýtat, čo považujete po vašom prípadnom zvolení do funkcie prezidenta za vašu hlavnú výzvu v tomto úrade a tiež ma zaujíma váš názor na amnestie....
Tých výziev je veľa. Tou najdramatickejšou je stav súdnictva na všetkých úrovniach, i tých najvyšších, pretože sa dotýka rakoviny našej spoločnosti, ktorou je korupcia a nízka vymožiteľnosť práva. Už dávnejšie som sa vyjadril, že by som nikdy nevyužil možnosť plošnej amnestie a pred niekoľkými týždňami som podal návrh dvojice zákonov, ktorá túto možnosť vyčiarkla z Ústavy a zákonov Slovenskej republiky. Návrh ako doteraz žiaden z viacerých, ktoré som podal neprešiel cez palec pani Laššákovej.
17.01.2014 12:36 - otázka od Jano
Pan Osusky , mate brata Ivana ? Mate podobne recnicke schopnosti , preto tak uvazujem. Inak drzim palce , i ked preferencne je to bieda : -)
Nie, brata Ivana nemám. Bol som jediné dieťa svojich rodičov. Môj menovec biskup Ivan Osuský, nie je do polovice 19. storočia moja rodina i keď oba rody zrejme pochádzajú zo slávnej obce Brezová pod Bradlom.
17.01.2014 12:34 - otázka od Imre
Sevas Peťo, zbieraš ešte známky? Mám nejaké kúsky z 30. a 40. rokov - Slovenský štát, Protektorát a podobne, nemáš pls kontakt na niekoho, kto by ich mohol odkúpiť? Díkes
Milý kolega filatelista, ja už budem tie známky zbierať zrejme do smrti. Tejto infekcie sa už nezbavím. Vďačím jej v živote za mnohé a priniesla mi mnoho radosti. Pokiaľ ide o tvoje želanie, napíš mi na môj dostupný email. Rád Ti poradím.
17.01.2014 12:32 - otázka od Petrik B
Dobry den.Co hovorite na Ficovu kandidaturu?Myslite si aj Vy ze je ho tu uz dost vo vsetkych vyznamnych funkciach?(mam na mysli Smer ako taky)
Je ústavným právom každého z občanov spĺňajúcich vekové kritériá voliť a byť volený. Premiér Fico túto zákonnú možnosť využíva. To, či sa s tým občania stotožnia, ukážu hlasy voličov.
17.01.2014 12:31 - otázka od Ja Maxim
Pán Osudský a nemohli by ste vy politici nám slušným ľuďom dať už svätý pokoj?
Iste, dáme, stačí zvoliť si iných politikov alebo iných spoluobčanov, aby Vám nevolili nás, zlých politikov.
17.01.2014 12:30 - otázka od Prof. Mokrý
Dobrý deň,čítal ste rozhovor s makroekonomóm M.Vitkovičom na topkách.sk a čo na to poviete,vyvolal velký pozitívný ohlas v čitateloch !
Pán Vitkovič je známy nekonformnými názormi, ale dá sa s ním miestami aj súhlasiť. Tento rozhovor by si mali, zvlášť pozorne, prečítať asi 4 milióny slovenských voličov a ak s ním súhlasia, tak by sa mali zamyslieť nad svojou voľbou za ostatných 23 rokov.
17.01.2014 12:28 - otázka od Peter
Všetci kandidujú lebo Fico! V predchádzajúcej otázke ste povedal, že dvoch prezidentov zvolili ľudia priamo. A kto podľa Vás zvolil Fica? Prečo všetci vravíte že 40% je tu imbecilov?
Túto kvalifikáciu ste svojim spoluobčanom práve pridelili Vy. Nekandidujem lebo Fico. Kandidatúru som podal, keď ešte premiér Fico ako sám opakovane vyhlasoval o kandidatúre ani len neuvažoval.
17.01.2014 12:27 - otázka od palo111
pan Osusky ,ako aktivny zvazacky funkcionar, ste boli vypočuty ohladom zločinu v kauze cervanova , vo vypovedi ste po zvazackej linke označili jednu z obvinenych za nedôverihodnu osobu a vyvratili ste jej alibi .. teraz ste komplicom kreatur ktore si urobili agendu z neviny odsudenych v tejto kauze..tak ako to vlastne bolo na tom splave?
Nikdy v živote som nebol zväzácky funkcionár ako mi lživo podsúvate. Na tom splave som vôbec nebol. Že ide o zámenu osôb rovnakého mena pochopili pracovníci socialistickej kriminálky asi po pol hodine presviedčania, že som bol na akomsi splave. Priam ako v scénke Lasicu a Satinského dostali po polhodine spásonosný nápad spýtať sa ma na dátum narodenia. Ukázalo sa, že som na tento fór pristarý, takže toľko k Vašej fundovanej, pravdou oplývajúcej a reálnej obžalobe.
17.01.2014 12:25 - otázka od slavo
Dobrý deň, prajem Vám všetko dobré. Čo si myslíte o názore že jediná cesta ako je možné presadiť sa v preizdentských voľbách proti Ficovi je ešte pred prvým kolom volieb zjednotiť sa pravici na jednom kandidátovi a ostatní kandidáti by sa verejne spolu vzdakli svojich osobných ambícii byť prezidentom v prospech jedného na ktorom sa dohodnú - top môže byť ktokoľvek z pravice , počnúc Vami, konťčiac Kňažkom. Inak sa druhé kolo volieb ani nemusí konať...ďakujem za odpoveď.
Opačnú úvahu som zdôvodnil vyššie. Ako poznám situáciu, viacerí z kandidátov neustúpia za žiadnych okolností, čo je ich sväté právo. Skúsenosť, ktorú má pravica s jedným dohodnutým kandidátom (Eduard Kukan na prezidenta, Magda Vášaryová na primátora) nie sú ako iste uznáte, veľmi dobré. Pravicový volič je kritický a nemá rád povely, koho má voliť. S Vašim názorom, si preto volím, nesúhlasiť.
17.01.2014 12:22 - otázka od palo 111
pan Osusky , vedeli by ste objasnit ako a kto vam vnukol genialnu myšlienku prenajat stravovacie zariadienia škôl a predškolskych zariadeni sukromnej firme ? vyberove konanie vraj malo prebiehat ako pri všetkom čo mate v kompetencii vy vo vašej hlave ,, zaujimal by ma motiv tejto zvratenosti ,
Túto zvrátenosť s úspechom už roky využívajú niektoré bratislavské školy. Nebol to pri tom môj nápad, ale bol by možným riešením katastrofálnej situácie v niektorých školských jedálňach v Starom meste. Narozdiel od zvyšku Slovenska, do bratislavských škôl netešú eurofondy. Obmedzené, vlani skrátené podielové dane neumožňujú vyhovieť všetkým, často úplne oprávneným, želaniam Staromešťanov. Hľadajú sa teda riešenia i také, ktoré sú u nás novinkou, ale inde sa osvedčili.
17.01.2014 12:19 - otázka od Marián Bernadič
Ahoj Peter, poznam ta ako slusneho cloveka. Odkial beries po tolkych rokoch silu a optimizmus, ze v tomto svete este nieco mozes zmenit k lepsiemu?
Ahoj, milí priateľu. Celý svoj život a zvlášť politický, bojujem často vopred nie vyhraté zápasy. Robím to z presvedčenia, že je mojou občianskou povinnosťou pomôcť dobrej veci aj keď to vždy ruže neprináša. Ale úcta a priateľstvo tých, ktorí si to všimli a oceňujú to, je mi dostatočnou odmenou. Takže kým dýcham, tak to nevzdám.
17.01.2014 12:17 - otázka od Alena
Ešte máte málo nahrabané?
Koľkým politikom ste položili túto otázku? V politike som s dlhými prestávkami 20 rokov. Nikdy nikto na mňa nič o nahrabávaní nevytiahol, lebo nemohol. Nemal čo. Ocitol som sa v reštitúcii a prišiel som o byt narozdiel od 95% bratislavských spoluobčanov. Hoci som už v tom čase možno niekym bol, nevyužil som žiadne kontakty a svoju strechu nad hlavou som si poctivo za využitia hypotéky kúpil, takže s tým hrabaním ste vedľa.
17.01.2014 12:15 - otázka od Stefan Slamenik
Dobry den pan Osusky, za Vase prezentovane nazory si Vas Vazim a myslim si, ze v pripade Vasho zvolenia za prezidenta, by som bol na Vas hrdy a rad by som si vypocul aj Vase stanoviska a komentare, pripadne prejavy. To zial v sucastnej dobe nie je mozne konstatovat ani u jedneho doterajsieho prezidenta. V tejto suvislosti ma zaujima Vas nazor na nasledovne vyjadrenie p.Oravca ,kandidata na EU poslanca za SAS: "Som za slobodné rozhodnutie sa pre interrupciu v ktoromkoľvek mesiaci tehotenstva, súčasný zákon by som ešte zliberálnil..." Toto vyjadrenie v mojich ociach diskvalifikuje SAS a objavuju sa pochybnosti ci stranu s takymto clovekom /Oravec/ volit. Dakujem S pozdravom Stefan Slamenik
Kandidát Oravec nie je členom SAS. Myslím, že tento nešťastný výrok už mnohokrát oľutoval a verím, že účinná ľútosť je cesta k náprave. Môj postoj o ochrane života od počatia je nemenný. Ak ale pre jeden výrok, hoc i nešťastný a zlý, zavrhnete človeka a dokonca mnohých ďalších, potom by sme pre jedného nehodného arcibiskupa či pedofilného kňaza a hriešneho kresťana mali snáď zavrhnúť kresťanstvo a jeho vzácne hodnoty?
17.01.2014 12:12 - otázka od rony
Dobrý deň, je podľa Vás výhoda poznať všetkých svojich voličov osobne?
Je to fajn. Ešte lepšie by bolo, keby ich bol milión.
17.01.2014 12:12 - otázka od Tomáš
Dobrý deň. Prečo každé volebné obdobie prevraciate kabát? Najprv ste boli demokrat v Demokratickej strane, potom konzervatívec v OKS, neskôr to bol Most - Híd (zrejme túžba po parlamente - v OKS by ste sa tam na 100 % nedostali) a aktuálne ste veľký liberál v SaS. Nabudúce budete svätý v KDH alebo založíte novú stranu ? Najlepšie by bolo odísť radšej z politiky. Vďaka za odpoveď
Túto radu môžte dať s úspechom každému politikovi. Spočítajte si členstvá v politických stranách premiéra Fica a mnohých iných. Nebude ich menej ako mojich, napriek tomu som svoje názory na nič zásadné nezmenil. A ak voliči nebudú chcieť Osuského v parlamente, tak ho nezvolia. Zatiaľ ho pri štyroch kandidatúrach trikrát do parlamentu zvolili.
17.01.2014 12:10 - otázka od Janka
Dobrý deň, prečo kandidujete, zbytočne peniaze míňate. Zvolený nebudete, nie je za tým, že ako strana do parlamentu sa nedostanete. Vedˇi ostatní z vedenia strany si chcú zabezpečiť teplé miestečko v europarlamente. Nič ste neurobili zo SaS, ako poslanci,Bežní ľudia sú vám ukradnutí, sem tam niečo v médiach, hlavne, že sa máte dobre za naše peniaze. Týka sa to i ostatných strán. Cirkev je v pozadí pri ďaľšom kandidátovi z KDH, ten ktorý vedel o zlodejstvách, predaji štátneho majetku a iných aférach. Cirkvi sa v tajnosti povracali majetky, majú miliardy na kontách a my ich živíme ešte ďalej, školy, opravujeme ich majetky. Kedy bude odluka cirkvi od štátu? Kto dal právo spísať zmluvu s Vatikánom? Malo byť referendum, naši dôchodcovia žijú biedne, zato kňazi si užívajú v blahobyte starobu. Kňazi dostávajú platy bez práce, zato my musíme drieť, bez práce, ako uživiť rodinu.Zasahujú do súkromia ľudí, nemajú nato právo. To je novodobé cirkevné otrokárstvo. Pozor, aj na nich boh pletie bič. Desatoro božích prikázaní je pre nich cudzie. Sex s maloletými, nemanželské deti a pod. Ide tu o moc pre strany a v pozadí cirkev. A hlavne moc ľudí ešte, ktorí sú židovského vyznania. Ide o vplyv ale hlavne ekonomiku. Na Slovensku sa budú diať v budúcnosti veci, ktorých sa musia báť politici a poslanci, ktorí si nakradli, išli proti občanom a zapredali Slovensko, ako Judáš Ježiša Krista. Vy nepracujete pre občanov, ale pre váš prospech.
Prečo, keď si myslíte, že všetko to, čo ste spísali je pravda, prečo nekandidujete?
17.01.2014 12:08 - otázka od Erik
Pán Osuský, nemyslíte si, že Vašou kandidatúrou posiľňujete pozíciu kandidáta Fica? Aký má význam aby si 10 "stredopravých" kandidátov rozdelilo po pár percent hlasov a tým pádom nebude silný protikandidát proti ficovi nikto? Buďme realisti, prezidentom sa nestanete, prečo potom "neprenecháte" svojich pár voličov inému kandidátovi, ktorý by mohol proti Ficovi reálne zabojovať?
Budete takúto výzvu adresovať aspoň 10-tim kandidátom alebo ju adresujete len mne? V momente, keď kandidatúru podali Ján Čarnogurský, Andrej Kiska a Radoslav Procházka, bolo nad slnko jasné, že nemôže existovať jediný kandidát na pravom brehu. Každý z nás, i tí s vyššími, i tí s nižšími preferenciami ako mám ja, sú pre našich voličov dôvodom, aby prišli v prvom kole k voľbám. Ak tak urobia, bude druhé kolo prezidentských volieb isté. A ten najúspešnejší z nás, bude, verím, vyrovnaným súperom. Ak k tomu prispejem, mala moja kandidatúra, napriek Vášmu názoru, svoj význam.
17.01.2014 12:06 - otázka od aa
Ked uz budete totym, eee, prezidentom, mozem byt vasim poradcom?
Moji poradcovia budú zrejme úctyhodní a múdri ľudia, ale sotva budú bohato odmeňovaní. Neviem, či by ste za takýchto okolností mali o poradcovstvo záujem.
17.01.2014 12:04 - otázka od jano
preco ked je hrdy manzel a otec sa nedokaze postart o vlastnu matku o ktoru sa musi starat jeho byvala manzelka ? ked je raz hrdy milujuci otec preco nedokaze byt milujuci syn ?
Túto starostlivosť sme tak riešili v úplnej zhode ako najlepšie riešenie pre všetkých zúčastnených. Obaja s manželkou pracujeme a toto riešenie umožňuje optimálnu celodennú starostlivosť.
17.01.2014 12:03 - otázka od Vladislav Gallo
Vazeny pan Osusky, chcel by som Vam dat rovnaku vyzvu ako panovi Sulikovi. Kedze vo vasej strane SaS (nie len v SaS) ste takmer vsetci uspesny podnikatelia, a vsetci neustale vyhlasujete ako Vam ide o dobro Slovenska, vzdajte sa svojho, ked nie celorocneho tak aspon mesacneho poslaneckeho platu, a za tento plat nakupte nejake uzitocne vybavenie do niektorej zo slovenskych statnych nemocnic. Myslim ze by Vas to nezruinovalo a tym dokazete, ze Vam naozaj ide o dobro Slovenska. Pan Sulik na toto vyhlasil, ze nesiel do politiky preto aby robil taketo teatralne gesta. Tak prosim Vas odkazte panovi Sulikovi, ze pomahanie chorym teatralne urcite nie je. A co Vi?? Ste ochotny takto pomoct slovenskemu zdravotnictvu, ktore je v katastrofalnom stave, alebo aj pre vas je pomahanie chorym teatralne gesto? Co keby ste vyzvali aj svojich poslaneckych kolegov, aby darovali mesacny plat a nakupili zan uzitocne pristroje do nemocnic? Pevne verim ze od Vas dostanem uprimnu a nevyhybavu odpoved. Dakujem.
Som lekár i keď toho času v politike, takže o stave zdravotníctva niečo viem. Som hlboko presvedčený, že oveľa viac, než jednorazové gestá pomôže zdravotníctvu i spoločnosti transparentné a poctivé finančné toky vo všetkých oblastiach a práve predovšetkým v zdravotníctve. Túto výzvu by ste mali adresovať tým, ktorí už roky v pozadí púšťajú zdravotníctvu žilou. Zistili by ste, že ide o veľa väčšie obnosy ako je pár poslaneckých mesačných platov. Skúsili ste vyzvať tých, čo stáli za mýtnym na diaľniciach, za predajom CO2 a tých, ktorým to politicky umožnili, požiadať o sebareflexiu?
17.01.2014 11:59 - otázka od kristtian
Prečo sa viac do povedomia nepredierate, ste môj kandidát a mojej rodidny. Prečo nemajú rovnaké práva všetci ? Verím, že konečne v našom štáte dostanú zelenú aj spráni a čestní ľudia, a vy ste jeden z nich. SKúste viac s dostať do povedomia ľudí, nepoznajú vás. Lebo poctivosť a čestnosť sa dnes nenosí, verím, že zvíťazite. Prajem krásny deň Kristian
Ďakujem pekne, milí priateľu. To, že sa čestnosť, slušnosť a poctivosť nenosí je oveľa smutnejšie pre spoločnosť ako pre kandidáta Petra Osuského. Do povedomia občanov sa dá dostávať fotoshopovanými billboardmi alebo životným príbehom. Skúsil som to opakovane tou druhou cestou. Občas dokonca prinášala víťazstvá.
17.01.2014 11:57 - otázka od Komloš Ján
Strana SAS položila Radičovej vládu, Váš šéf p.Sulík a jeho pravá ruka p.Kolár,nám voličom, masírovali hlavy o konci Eurozony a aj EU do jedného roka. Nič z toho sa nestalo. Nechýba Vám , ako strane, sebareflexia ? Prepáčte, čo Vy ešte v politike robíte ?
Za peniaze, ktoré nás doteraz stál Euroval a za peniaze, ktoré nás ešte stáť bude, sa mohli urobiť aj múdrejšie rozhodnutia. SAS i OKS vtedy len dodržali slovo, ktoré dali svojim voličom a neustúpili pred vydieraním koaličnými partnermi. Vydieraním o to smutnejším, že sa ho nedopúšťali nepriatelia, ale priatelia. A vládu, ktorá prišla po vláde Ivety Radičovej si zvolili občania v parlamentných voľbách.
17.01.2014 11:55 - otázka od Michal Gallik
Dobry den pan Osusky, chcem Vam povedat ze Vam drzim palce, urcite budem volit Vas ako predstavitela rozumneho sebavedomeho no nie arogantneho vystupovania. Sledujem vasu kampan no zda sa ze len videa na youtube nestacia. Nechcete urobit nejake vyjazdy? myslim ze by bolo super keby ste robili vyjazdy v style rozhovorov. Pridete niekde do mesta/dediny (predtym ohlaseny)a tam diskutujete s potencialnymi volicmi o comkolvek. O comkolvek pretoze ludia si az na zaklade takychto rozhovorov robia nazor. Velmi Vam drzim palce a verim ze Vas caka uspech. Michal.
I keď si uvedomujem výrazné obmedzenie v dosahu na milióny voličov, je zrejmé, že volebný tím uvažuje i o takejto aktivite. Ďakujem za podporu a budem rád, ak sa niekedy na stretnutí s občanmi s Vami stretnem. Ako vidíte, nemám problém odpovedať na otázky, nech sú mienené akokoľvek a rovnako by to bolo i v priamej diskusii.
17.01.2014 11:53 - otázka od Lysik
Dobry den pan kandidat som gay a som na to patricne hrdy, mate nejaky program pre nasu sexualnu mensinu, pocitate s nami do verejneho diania alebo mate navrhy ako skvalitnit nas obciansky zivot a odburat nezmyselne predsudky ktore voci nam v slovenskej spolocnosti stale pretrvavaju? Dakujem
Ako lekár som svoju dizertačnú prácu písal na podklade starostlivosti o skupinu homosexuálov ohrozených AIDS. Nikto okrem mňa sa o nich vtedy nestaral. Pre mňa boli pacienti či ľudia ako ktokoľvek iný, takže si nepotrebujem nič dokazovať. Postavenie každého jednotlivca v spoločnosti závisí predovšetkým od neho samého. Nevidím zmysel v žiadnych špeciálnych programoch alebo aktivite. Každý je si svojho osudu strojcom. Z legislatívneho hľadiska nemám nijaký problém s akceptovaním registrovaného partnerstva.
17.01.2014 11:51 - otázka od Mária Bitáková
dobrý deň Peťo, načo idete do prezidentských volieb, keď je každému vopred jasné, že ich víťazom bude Fico? nie je to zbytočné mrhanie časom, úsilím a najmä finančným prostriedkami?
Nemíňam Vaše finančné prostriedky, ani čierne peniaze uliate zo štátneho rozpočtu, o ktoré by som pripravil daňových poplatníkov. Ak by sme na Olympijske hry do Soči mali posielať len istých víťazov, nepôjde tam nikto.
17.01.2014 11:50 - otázka od Trdlo
Zdravím vás p. Osuský. Budete niekde organizovať tradičné predvolebné mítingy, na ktorých bude potenciálnym voličom podávané pivo, guláš prípadne nejaká tá klobáska grátis? Ak áno, napíšte kde a kedy.
Nemyslím si, že moja kampaň bude nevyhnutne obsahovať podobné prvky.
17.01.2014 11:49 - otázka od Peter
Pan Osusky tiez prevracatie politicke kabaty DS,OKS,SDK,MOST-HID, ktori vas prepasoval doparlamentu a teraz SAS,Sebej ktori vydi nas statny dvojkriz chce sa mu zvracat.OKS je potratova strana,Zajac,su.RAdicova su SOROSOVEJ nadacie.Avi teraz SAS to je strana fetakov Sulik a jeho banda.VY ako prezident to by bola hanba Slovenskeho naroda!
To, či je prezident hanba slovenského národa sa bude dať posúdiť po tom, čo ho občania zvolia. Nepochybne nájdeme občanov, ktorí majú tento pocit z toho, či oného z doterajších prezidentov. Na moje členstvo v politických stranách som odpovedal vyššie. Do parlamentu som sa dostal na základe toho istého volebného zákona ako všetci ostatní 149-ti poslanci NRSR. Neexistuje paragraf umožňujúci Osuského prepašovanie do parlamentu. Na kandidátke Mostu-Híd som bol ako kandidát OKS na 43. mieste. Preferenčné hlasy voličov ma posunuli o 30 miest vyššie. Vám radím, aby ste kandidovali, ukázali, že ste iný a lepší ako ja. A v budúcich voľbách, lebo túto prezidentskú kandidatúru už nestihnete ma osobne porazili.
17.01.2014 11:45 - otázka od Jakub
Dobrý deň. Na Slovensku sme viac ako 40 rokov mali vládu Komunistickej strany, ktorá potláčala slobody obyvateľov a demokraciu. Podľa vás, ako má ľud konať v takých prípadoch, keď zmena režimu nie je demokratickým spôsobom (bez podpory zvonku) dosiahnuteľná? Schvaľujete otvorený boj proti totalitnému režimu napríklad v podobe revolúcie, občianskej vojny, príp. atentátov na štátnych predstaviteľov (napr. Heydrich)? Alebo je lepšie podvoliť sa? Ďakujem.
Občania, ktorí sa pýtajú na paragraf 32 Ústavy, že všetko to, čo sa u nás odohralo za ostatných 23 rokov bolo v politike i ekonomike výsledkom ich rozhodnutia v priamych, tajných, slobodných, demokratických voľbách. Mečiar, Slota, Rezeš, Poór a mnohí ďalší sa do politiky nevkradli zadnými dvermi, vošli tam s mandátom občanov, ktorých mnohokrát opakovane, napriek tomu, čo sa o nich už vedelo, roky rokúce znova volili. A ak dnes volajú po paragrafe 32, tak nech sa zamyslia, komu za 23 rokov odovzdávali svoje hlasy a ako sa z toho poučili. Volanie po paragrafe 32 je v krajine, kde sú voľby slobodné a demokratické, rozbíjaním zrkadla, keď sa nám nepáči náš obraz v ňom. Všetky parlamenty boli zrkadlom voličov a tiež nevoličov, ktorí za seba nechali voliť iných. A tak isto to platí už 12 rokov pre prezidentský palác. Všetci tí, ktorí volajú po paragrafe 32 by sa mali začať občiansky a politicky angažovať v súlade s Ústavou a zákonmi kandidovať, získať podporu svojich spoluobčanov a ukázať, že sú oveľa lepší ako tí, na ktorých nadávajú.
17.01.2014 11:38 - otázka od Juro Poláček
Pán Osuský, v koľkých stranách ste už boli, viete ich vymenovať? Ďakujem
Prvou stranou po krátkej existencii KDS, ktorá sa veľmi rýchlo zlúčila s Demokratickou stranou, to bola táto, v ktorej som bol najprv podpredsedom, potom predsedom a potom 7 rokov prvým podpredsedom môjho zvečnelého priateľa a vzácneho človeka Jána Langoša. Ako člen DS som spolu s ostatnými reprezentantmi piatich strán vytvoril kandidátku SDK do volieb v roku 1998. Na rozdiel od mnohých iných som splnil sľub a do DS som sa vrátil. Nevyužil som ponuku pre vstup do tvoriaceho SDKÚ. Na protest proti nezvoleniu Jána Langoša sme viacerí vystúpili z Kaníkovej DS a založili OKS. Za desaťročie, ktoré som opísal sa na politickom smerovaní, mojom ani mojich priateľov, nič nezmenilo. Ako členovia OKS sme boli (spolu 14-ti) na 150-člennej kandidátke Mostu-Híd, ktorého sme neboli členmi. Pre nezhodu vo veci využitia ponuky kandidovať na kandidátke Obyčajných ľudí Igora Matoviča, s ktorou som nesúhlasil, som ako nečlen (nestranník) SAS kandidoval na kandidátke SAS do parlamentu. Po čase som do SAS vstúpil. Na celej tejto ceste som svoje názory nemenil, či už ide o postoj k ochrane počatého života, k registrovaným partnerstvám či k dekriminalizácii marihuany. Ku cti mojich priateľov v SAS slúži fakt, že akceptujú fakt, že mám na niektoré otázky svoj názor, ktorý nemením.
17.01.2014 11:30 - otázka od xyz
Co hovorite na Satanovu nenominaciu do Soci?
Jeho nenominácia je plne v kompetencii trénera Vújteka a realizačného tímu. Ľudia majú niesť zodpovednosť za svoje rozhodnutia. Tréner Vújtek ju iste nesie a nemám dôveru neveriť jeho rozhodnutiam. Uvedomujem si však, že národných hokejových trénerov je na Slovensku niečo okolo 2 miliónov. Takže ich je dosť i bezo mňa.
17.01.2014 11:28 - otázka od Jakub
Dobrý deň. 1. Ako prezident by ste návrhy zákonov vetovali iba ak by boli v rozpore s Ústavou SR, alebo by ste toto právo využívali aj inokedy, napríklad keby ste s návrhom zákona nesúhlasili? 2. Akú hudbu rád počúvate? Ďakujem za odpovede.
Vetoval by som nepochybne nielen protiústavné, ale i všetky iné zákony, ktoré by som považoval za škodlivé pre občanov. Ako ten, ktorý vyrástol na chlapcoch z Liverpoolu, im už zrejme budem do smrti verný. Širšie portfólio zahŕňa i Queen, ale tiež Boba Dylana, Simona a Garfunkel, Johnyho Casha. Z našich spevákov napríklad nedávno zosnulého Pavla Bobka a predovšetkým Mariku Gombitovú.
17.01.2014 11:24 - otázka od Jozef Bajus, Prešov
Dobrý deň, p. Osusky, máte dobrú pamäť? Pamätate sa kde ste boli v júli v roku 1966, v čase MS vo futbale v Anglicku? Pamätate si mená ako Miloš Kráľ, Jožko Bajus, Bartko a spol.? Všetci Vás pozdravujeme, prajeme veľa úspechov v osobnom živote aj v politike a držíme palce...
Milí kamaráti, samozrejme, že sa pamätám veľmi presne. I keby ste neuviedli mená, ak si dáte tú prácu a pôjdete na moju prezidentskú stránku, tak sa tam vo foto albume všetci nájdete. Ale nielen vy, ale aj Jirka Job, Fritz Dieter Michael a všetci strieborní chlapci z našich malých MS. Veľmi pekne ďakujem za milé slová a zdravím vás v nádeji, že sa raz po jednom alebo v kope ešte stretneme.
17.01.2014 11:22 - otázka od J57
Čo pre Vás znamená funkcia predsedu SKOI? Keby ste boli zvolený za prezidenta, vykonávali by ste hu naďalej?
Predsedom stálej SKOI už nie som od novembra 2011.
17.01.2014 11:22 - otázka od Miloš
Dobrý deň, pán Osuský. V prvom rade, ďakujem za Vašu kandidatúru. Chcem sa Vás spýtať, nemyslíte si, že ste podcenili kampaň na zviditeľnenie Vašej osoby? Boli ste jeden z prvých kandidátov a priestor na kampaň bol a stále je a myslím, že by bola vhodná. Ja rozumiem, že "volič Osuského bude voliť Osuského aj bez toho, aby bol na 800 billboardoch", sám Vás chcem voliť, ale predsa len, tieto voľby sú o tom, kto tých voličov nazbiera najviac. Cez tieto vety by som sa rád dostal k mojej druhej otázke, a síce, neuvažujete o využití Vašej kandidatúry k podpore iného kandidáta (Váš volič vie, že si názorovo vychádzate s p. Procházkom), ktorý má z doterajších priezkumov väčšie šance na úspech? Ďakujem za odpoveď.
Moja kampaň je limitovaná zdrojmi, ktoré má strana SAS k dispozícii. Neprijal som nijaké sponzorské dary, nezaobstaral som žiadne peniaze "vlastnou hlavou". Nepochybne, by mi 900 billboardov pomohlo, ale platí slovenské múdroslovie:"Vystieraj sa tak, akú dlhú máš perinu". Nezávislosť na sponzoroch a sloboda rozhodovania je nadovšetko. I keď v zmysle, v ktorom píšete, znižuje šance. K druhej otázke: Keď som podal kandidatúru, boli sme spolu 4 kandidáti. Medzičasom je kandidátov 15 a nadchádzajúce prieskumy ukážu rozloženie síl v pelotóne. Som a budem vystavený priateľským radám, odporúčaniam, výzvam i nátlaku, aby som sa vzdal kandidatúry. Tí, ktorí to nástojčivo žiadajú, zväčša i s adresnou výzvou v prospech koho sa mám vzdať, zabúdajú na jedno - voliči Petra Osuského nevolia na jeho povel. Nie sú stádo oviec, ktoré kráča za pastierom. Voliči Petra Osuského nepotrebujú rady Petra Osuského a so svojim hlasom naložia vo voľbách po zrelej úvahe, preto si ich vážim a s úctou k nim kandidujem. Je nepochybné, že i sám mám poradie k prezidentským kandidátom ako mnohí občania. Je nepochybné, že napríklad s Radoslavom Procházkom nie sme názorovo vzdialení. Všetky odpovede dá čas.
17.01.2014 11:14 - otázka od btb
Caf! Mas akvarko ?
Nemám.
17.01.2014 11:14 - otázka od vladimir mutis
-Pan-Osudsky-pridavam vam podpis a konecne, ze niekdo zacne pracovat pre ludi-Jam 16 2014-Edmonton
Ďakujem za vľúdne slovo. V rámci prezidentských právomocí budem robiť, čo budem vedieť a čo budem môcť.
17.01.2014 11:13 - otázka od Ivan z BA
Vazeny pan Osusky vy ako lekar aky mate nazor na buzeraciu Fica ( VYMENNE LISTKY ) ja ako onko pacient si musim chodit pre ne k obvodnej lekarke.... a cakaren je plna chripky... a ja ako onko pacient sa musim chranit.... ale ten hajzel Fico ma pomaly ale isto zabija !!! este jedna otazka nie je to diskriminacia ked zena nemusi mat ku gynekologovi listok a muz ked ide k urologovi musi ho mat.... s pozdravom Ivan vas Volic.
Výmenné lístky sú dlhodobo konfliktnou záležitosťou. Zdravý rozum káže, že existujú choroby, pri ktorých sám pacient vlastnou úvahou dospeje k tomu, k akému lekárovi má ísť. Pri zložitejších a nejasných diagnózach je dobré, aby vec posúdil všeobecný lekár a podľa svojho uváženia odoslal pacienta k príslušnému špecialistovi. Uvediem jeden príklad: Pri nezastaviteľnom krvácaní z nosa je celkom logické, že pacient navštívi otorinolarungológa a nepotrebuje k tomu odporúčanie. Pri neurčitých vracajúcich sa bolestiach v rozhraní hrudníka a brušnej dutiny by bolo dobré nechať sa v prvom slede vyšetriť u všeobecného lekára, ktorý rozhodne, či Vás najprv pošle ku kardiológovi, gastroenterológovi alebo dokonca neurológovi, pretože ochorenia všetkých troch špecializácii môžu takéto neurčité bolesti vyvolávať.
17.01.2014 11:08 - otázka od Martin
Dobrý deň,od 89teho tu boli prezidenti samí dementi. Ako chcete zmeniť túto hanbu Slovenska?Máte na to aby ste bol diplomat rovný ficovy a zároveň bol na strane obyčajných smrteľníkov? a naprával krivdy čo parlament spôsobuje?Terajší prezident Rumunska by mal byť vašim vzorom.Teda všetkých tu paškvilových prezidentov.
Dvoch z troch doterajších prezidentov si zvolili občania. Ak s nimi neboli spokojní, podobne ako s vládou a parlamentom, na ktoré sa sťažujete, tak to bola ich zlá voľba. Ako prezident budem zástupcom občanov pred politikmi a nie zástupcom politikov pred občanmi. Isté diplomatické skúsenosti mám. Viedol som delegáciu nášho parlamentu v organizácii pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe a zastupoval som predsedu parlamentu v vedení našej delegácie v medzimarlamentnej únii. Hovorím plynule anglicky, nemecky a rusky. S Cameronom, Merkelovou i Putinom sa môžem rozprávať bez tlmočníka. V politike som za 20 rokov nenadobudol nič, čo by som nemal na výplatných páskach, z ktorých mi vypočítajú dôchodok. Nikomu nie som zaviazaný, nikto ma nemôže vydierať a preto si myslím, že budem môcť chrániť záujmy slušných ľudí, pokiaľ mi to ústavné práva prezidenta umožnia. Ako viete, zlé zákony môžem odmietnuť podpísať, ale parlament môže moje veto i pri zlom zákone prelomiť. Ako viete, prezident nemá zákonodarnú iniciatívu, narozdiel od každého zo 150 poslancov. Ak nechcete, aby prezident dostával na stôl zlé zákony, musíte zvoliť dobrých poslancov.
17.01.2014 11:02 - otázka od Peter
Chcem sa opytat ci viete ze ked bol prezidentom Rudolf Suster prisli za nim bankari zo Svajciarska a upozornili ho ze nas minister financii Ivan Miklos ma u nich 7 milard korun...Suster sa zlakol a neurobil s tym nic. Co by ste urobili Vy? Spytate sa aspon Sustera "verejne" na toto niekedy?
Túto informáciu počujem prvýkrát. Prezident sa môže venovať len overeným záležitostiam a spýtať sa prezidenta Schustera by neznamenalo, že stojím pred overenými faktami.

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu