Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Fico versus Kiska: Toto sú ich najsilnejšie stránky aj slabiny

Fico versus Kiska
Fico versus Kiska (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Obidvaja prezidentskí kandidáti sa v nadchádzajúcich dueloch v médiách budú snažiť prezentovať svoje silné stránky, a naopak, upozorňovať na slabiny súpera. Zatiaľ čo najsilnejšou stránkou Roberta Fica je jeho dlhoročná politická skúsenosť, slabinou je skutočnosť, že polarizuje spoločnosť. "Slabou stránkou Andreja Kisku je neskúsenosť, ako prezident by sa všetko musel učiť od nuly. Jeho najsilnejšou stránku je, že je antifico," povedal pre TASR politológ Juraj Marušiak.

Andrej Kiska, ako protikandidát úradujúceho premiéra, má podľa neho šancu vyhrať prezidentské voľby bez toho, že by v diskusiách ponúkol nejaký konkrétnejší pozitívny program. "U časti voličov mu môže pomôcť aj to, že je nestraníkom, aj keď druhou stránkou tej istej mince je, že nemá absolútne žiadne politické skúsenosti," konštatoval Marušiak.

Čo sa týka výhrad, ktoré voči Kiskovi vzniesol Robert Fico, politológ poznamenal, že neexistuje žiadny definitívny dôkaz o tom, že by bol Kiska členom scientologickej sekty, niektorých voličov však naozaj môže odradiť jeho podnikateľská minulosť. "Ficov útok na Kisku je silný, ale to Kiskovi, paradoxne, môže získať sympatie u časti voličov," poznamenal Marušiak, podľa ktorého majú niektorí voliči tendenciu stavať sa na stranu toho kandidáta, ktorý je pod tlakom.

Výhodou Roberta Fica sú dlhoročné politické skúsenosti, medzinárodné kontakty a renomé. "Vie, ako funguje štát. V prípade Fica by nástup do prezidentskej funkcie bol zavŕšením politickej kariéry," povedal Marušiak. "Na druhej strane, Robert Fico polarizuje spoločnosť. Ťažko si ho predstaviť ako prezidenta, ktorý by dokázal navodiť v spoločnosti konsenzus," poznamenal. Robert Fico by sa podľa neho snažil využiť svoje skúsenosti a politickú podporu, ktorú má, na to, aby bol silným prezidentom. To však vytvára riziko koncentrácie moci, ktoré u Kisku s malými politickými skúsenosťami a kontaktmi podľa Marušiaka nehrozí. 

Dvaja kandidáti na post prezidenta SR sa pred druhým kolom volieb stretnú v štyroch televíznych a dvoch rozhlasových diskusiách.

Duel pripravuje verejnoprávny RTVS, televízia Markíza, spravodajská televízia TA3 a Rádio Expres.

Prvým miestom, kde budú spolu diskutovať premiér Robert Fico (Smer-SD) a občiansky kandidát Andrej Kiska, bude Slovenský rozhlas. RTVS dnes odvysiela rozhlasovú diskusiu za prítomnosti televíznych kamier.

Sledovať ju tak budú môcť poslucháči Rádia Slovensko aj televíznej Jednotky, vysvetlil Juraj Kadáš zo Sekcie marketingu a komunikácie RTVS.

V nedeľu (23.3.) sa Fico a Kiska stretnú v TA3 v rámci relácie V politike o 11.00 h, informoval PR manažér televízie Ján Kalafut.

Markíza si dvojicu kandidátov pozvala na utorok (25.3.). "Diskusia sa začne o 21.50 h," priblížila hovorkyňa Markízy Tatiana Tóthová.

Posledným predvolebným stretnutím Fica a Kisku bude záverečná diskusia z priestorov Bratislavského hradu, ktorú RTVS odvysiela v stredu (26.3.) opäť na televíznej Jednotke a Rádiu Slovensko. Podľa Kadáša sa začne o 20.15 h.

Diskusiu Markízy bude moderovať Zlatica Puškárová, duely RTVS Branislav Dobšinský a Martin Strižinec. Debatu na TA3 bude moderovať Ľuba Oravová a Peter Bielik.

Okrem rozhlasovo-televízneho duelu v RTVS absolvuje Fico a Kiska ešte aj čisto rozhlasový duel v Rádiu Expres. Uskutoční sa v stredu (26.3.) o 12.05 h, informoval PR manažér rádia Igor Guttler.

Hostia deň pred začiatkom volebného moratória zavítajú do relácie moderátora Braňa Závodského Naživo. Guttler spresnil, že každý dostane rovnaký priestor v dĺžke sedem minút.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu