Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Fico a Kiska pritvrdili v boji o voliča: V ostrom dueli si nič nedarovali!

Robert Fico a Andrej Kiska
Robert Fico a Andrej Kiska (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Obaja kandidáti na prezidenta v dnešnom televíznom dueli TA3 zopakovali predchádzajúce výpady voči svojmu súperovi. V diskusii o zahraničnej politike sa premiér Robert Fico a jeho súper v súboji o prezidentský úrad Andrej Kiska nezhodli v otázke prípadnej pomoci Ukrajine. Prepierala sa tiež opäť téma Kiskovej údajnej blízkosti k scientológii.

"Máte blízko k sekte. Predstavujete bezpečnostné riziko. (Scientológia) je sekta, je to vymývanie mozgov," povedal Fico k údajne blízkemu vzťahu Kisku k scientológom. Premiér už skôr tvrdil, že Kiska si v minulosti nechal vydať knihu vo vydavateľstve, ktoré je vraj blízke scientológom, alebo prednášal osobám blízkym tejto cirkvi.

"Ja som jasne povedal, že nikdy som scientológom nebol. Ja verím v Boha," reagoval Kiska. Vytkol premiérovi, že pokiaľ scientológovia predstavujú riziko pre krajinu, mala by práve Ficova vláda ich aktivity zakázať. "Je vašou úlohou, aby takéto sekty nesmeli na Slovensku pôsobiť," povedal Ficovi. Na Slovensku nie sú scientológovia štátom uznanou cirkvou.

Triangel a scientológia

Fico vidí prepojenie jeho rivala na scientológov aj v názve jednej jeho bývalej spoločnosti. "Jedna z vašich firiem sa volá Triangel, je tak? A znakom scientologickej cirkvi je triangel. Pán Kiska, vy ste tak prepojený na túto sektu, že ani jeden z dôkazov, ktoré som uviedol, ste nevyvrátili," povedal Fico Kiskovi v dueli prezidentských kandidátov na TA3. Kiska vysvetľoval Ficovi, že spoločnosť založili ako sesterskú firmu spoločnosti v Severnej Karolíne Triangel Group International, ktorú tam mal Kiskov priateľ. "Všetky spoločnosti v North Caroline, keďže je tam trojuholník veľkých miest, majú v názve triangel. Takže ak si myslíte, že čokoľvek sa kdekoľvek zjaví s trianglom má niečo spoločné so sektou, tak je to veľmi smiešne," povedal Kiska.

Kiska si myslí, že keby stáli pred bezpečnostnou previerkou on a Fico, tak by väčšie riziko nezískania previerky hrozilo Ficovi. "Pretože hlas podobný vášmu hovoril o tom, a ko zabezpečil 75 miliónov korún na nelegálne financovanie politickej strany. Vy ste boli vo vláde, keď sa nechalo zázračným spôsobom okradnúť všetkých našich ľudí v emisných zmenkách skoro 50 miliónov eur. Za vašej vlády sa z eurofondov tunelovalo 10, 20, 30 percent," vyhlásil Kiska. Ficovi vyčítal, že neodpovedá na otázky, či bol v údajne odpočuvanom byte z kauzy Gorila a kto by bol po ňom premiérom. 

Predĺžená ruka zlepenca

Fico odmieta Kiskovo videnie, že na Slovensku je nejaká čierna diera. "Ak nesúhlasíte s touto vládou, tak zoberte svoje peniaze, ktoré máte. Zoberte si svoje lietadlo, budete pekne lietať po Slovensku, rýchlejšie to stihnete a založte si politickú stranu. Vyhrajte parlamentné voľby a potom zmeňte Slovensko na svoj obraz," povedal Fico. Fico Kisku obvinil, že je predĺženou rukou "zlepenca", teda strán z opozície, ktoré boli v Radičovej vláde. Kiska oponoval, že mu je jedno, aký politik z akej strany vládne, každému by pripomínal, prečo ho ľudia volili - ak by o problémoch len rozprávl a neriešil ich. 

Kandidáti sa zhruba týždeň pred rozhodujúcim kolom hlasovania nezhodli v otázke pomoci Ukrajine, ktorá v uplynulých dňoch čelila ruskej invázii na polostrove Krym. "Ukrajinskí politici majú zvláštnu predstavu, že Európa sa poskladá a že im všetko zaplatí. Slovensko nebude dávať Ukrajine žiadne peniaze z vlastného rozpočtu," tvrdil premiér. Kiska naopak oponoval, že Bratislava by sa mala prikloniť k tomu, aby EÚ Kyjevu pomohla. "Najhoršia situácia by bola, ak by sa Ukrajina dostala do vnútorných problémov a nestability," poznamenal Kiska .

Fico by bol vraj pokojný, keby v druhom kole volieb proti nemu sedel Radoslav Procházka alebo Milan Kňažko, lebo v prípade prehry s týmito kandidátmi by mal istotu, že krajina bude normálne fungovať a nebudú prekvapenia. "Začínam byť mimoriadne nervózny pokiaľ ide o túto krajinu, pán Kiska, keď počúvam vaše názory," vyhlásil Fico s tým, že sa to začína názorom na Kosovo, ktorého samostatnosť by sme mali podľa Kisku uznať.

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu