Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Fischer bude voliť Fica: Usilujem sa objektívne pozerať na situáciu

Viliam Fischer
Viliam Fischer (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Neúspešný prezidentský kandidát Viliam Fischer bude v druhom kole prezidentských volieb voliť premiéra a predsedu Smeru-SD Róberta Fica.

Na dnešnej tlačovej konferencii vyzval verejnosť, svojich pacientov a ich rodinných príslušníkov, aby volili tohto kandidáta.

Médiá Fischer zvolal aj pri príležitosti 16. výročia prvej transplantácie srdca na Slovensku, pri ktorej stál ako operatér. O tejto téme hovoril iba krátko. Novinárom prečítal svoje vyhlásenie k voľbám.

„Neberte to ako fandovstvo Ficovi. Usilujem sa objektívne pozerať na situáciu,“ vysvetlil Fischer, ktorý odmietol, že by sa na bratislavskom mítingu Smeru-SD k MDŽ objavil v uplynulých dňoch preto, lebo má blízko k tejto strane. Šiel tam podľa jeho slov kvôli vystúpeniu skupiny Elán.

Fischer je presvedčený, že tak ako v medicíne aj v politike by mali existovať pravidlá kariérneho postupu. Vysvetlil, že keď skončil štúdium medicíny, nemohol hneď operovať. Neskôr mu dovolili iba jednoduché operácie a k operácii srdca sa dostal až po rokoch.

„Som presvedčený, že toto by malo platiť aj v politike. Toto je moje zdôvodnenie, prečo som sa rozhodol voliť Róberta Fica na funkciu prezidenta Slovenskej republiky,“ vyhlásil známy kardiochirurg.

Fischer Fica považuje za skúseného politika, ktorý ovláda protokol, je medzinárodne ostrieľaný, má vybudované osobné vzťahy s politikmi európskych štátov a je jazykovo zdatný.

Za mimoriadne dôležité považuje jeho dobré vzťahy s oficiálnymi predstaviteľmi Českej republiky. Pripomenul potom, že Fica pred druhým kolom podporil aj český prezident Miloš Zeman a tiež podpredseda nemeckej spolkovej vlády Sigmar Gabriel.

Kardiochirurg sa neobáva toho, že v prípade zvolenia Fica za prezidenta sa všetky najvyššie ústavné funkcie ocitnú v rukách jednej strany. „Funguje to takto vo viacerých iných štátoch Európy, napríklad vo Francúzsku, Chorvátsku, Portugalsku a tie krajiny prosperujú, fungujú,“ uviedol.

Fischer sa napokon vyjadril aj k svojmu neúspechu v prvom kole volieb. Skončil na desiatom mieste so ziskom pol percenta hlasov. Rozhodlo sa pre neho 9514 voličov.

Uviedol, že takýto výsledok bol v „absolútnom protiklade“ s tým, ako svoje preferencie vnímal počas kampane. Po voľbách dostal podľa jeho slov desiatky telefonátov, v ktorých mu známi a neznámi ľudia povedali, že ho nevolili, lebo chcú, aby ostal lekárom.

Druhé kolo volieb prezidenta SR sa uskutoční 29. marca. Súperom premiéra Róberta Fica v ňom bude podnikateľ a filantrop Andrej Kiska.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu