Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Polícia obvinila známeho lekára Viliama Fischera: Úplatok za operáciu, pacientka umrela!

(Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Známy slovenský kardiochirurg Viliam Fischer (76) je obvinený z brania úplatku! Mal si vypýtať 3 tisíc eur. Fischer je známy vďaka prvej transplantácii srdca na Slovensku a nedávnou kandidatúrou na prezidenta. Spolu s ním vyšetrujú aj rodinu, ktorá ho mala uplácať. Políciu upozornili príbuzní pacientky, ktorá aj napriek úplatku zomrela.

Polícia po zásahu protikorupčnej jednotky obvinila známeho kardiochirurga Viliama F., píše portál Televízie Joj noviny.sk. Informácie potvrdil riaditeľ Národnej protikorupčnej jednotky Róbert Krajmer. Kardiochirurg je obvinený z brania úplatku vo výške tritisíc eur, nemal pohrdnúť ani hydinou. Dcéra nebohej ženy, o ktorú sa mal kardiochirurg starať, opísala, že úplatky si pýtal vopred. Najprv mu žena odovzdala 1000 eur, neskôr 800 eur a nakoniec ešte 1200 eur.

"V tejto chvíli môžeme potvrdiť, že vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry vzniesol obvinenie osobe V. F. v postavení lekára za prijímanie úplatku. Podľa zistení polície mal v súvislosti s poskytnutím zdravotnej starostlivosti prijať úplatok 3.000 eur. Po dokázaní viny hrozí obvinenému trest odňatia slobody na tri až osem rokov. Vzhľadom na prebiehajúce procesné úkony v súčasnosti nie je možné poskytnúť ďalšie informácie," povedala pre Topky hovorkyňa Prezídia policajného zboru Denisa Baloghová.

Podľa portálu noviny.sk lekár v týchto chvíľach vypovedá pred policajným vyšetrovateľom a rozhoduje sa o návrhu na vzatie do väzby. Keďže sa na polícii prihlásil sám, je podľa informácií internetovej stránky noviny.sk pravdepodobné, že ho budú vyšetrovať na slobode. Policajti podľa portálu zrejme obvinia aj rodinu, ktorá mala známemu kardiochirurgovi trojtisícový úplatok vyplatiť. Konkrétne ide o štyroch členov.

Fischer len v nedávnom rozhovore pre Sme povedal, že úplatky nikdy nebral. Na otázku, či berie úplatky, odpovedal rozhodne. "Nie. Mám množstvo priateľov, ale aj neprajníkov, lebo na Slovensku sa, žiaľ, úspech nenosí. To je moja odpoveď. Väčšie svinstvo som v živote nepočul, moja mama sa v nebi otáča. Také tvrdenie je svinstvo, ktoré nemá páru," povedal denníku.

Dnes nebol ani v práci, šéf odborov prehovoril

Kardiochirurg bol v minulosti prednostom Kliniky srdcovej chirurgie Národného ústavu srdcových a cievnych chorôb (NÚSCH) v Bratislave. "Dnes je tu už zamestnaný len na dve desatiny pracovného úväzku," informovala hovorkyňa ústavu Dobroslava Krajačičová. Podľa jej slov dnes nebol v práci.

"NÚSCH má informácie z médií, a preto nie je možné sa k nim vyjadrovať," uviedla Krajačičová. Šéf lekárskeho odborového združenia (LOZ) Peter Visolajský dúfa, že vinník bude potrestaný a orgány činné v trestnom konaní budú pri vyšetrovaní dôsledné. LOZ pred dvoma rokmi v nemocniciach spustila kampaň s odznakmi "Ďakujem, úplatky neberiem". Lekár, ktorý odznak nosil, mal pracovať bez úplatkov.

"Som rád, že sa vyšetril ďalší prípad korupcie. Treba však povedať, že vinný nie je len ten, kto úplatok prijal, ale i ten, kto dával," povedal. Téma úplatkov by podľa neho v zdravotníctve neexistovala, keby boli čakacie zoznamy na operácie verejné. "Nech si každý skontroluje, kto a prečo ma predbehol, my na túto potrebu poukazujeme už od roku 2011," uviedol.

Profil Viliama Fischera

Narodil sa v Bratislave 18. septembra 1938. V roku 1963 ukončil štúdium na Lekárskej fakulte Univerzity Komenského (UK) v Bratislave, odbor všeobecné lekárstvo.

Pôsobil na Inštitúte lekárskej fakulty, Inštitúte pre vzdelávanie lekárov, Inštitúte pre ďalšie vzdelávanie lekárov a farmaceutov. Bol prednostom kliniky pre kardiovaskulárnu chirurgiu Slovenského ústavu srdcových chorôb (SÚSCH) v Bratislave. Od roku 1991 bol prednostom kliniky srdcovej chirurgie Národného ústavu srdcových a cievnych chorôb (NÚSCH).

Titul CSc. mu udelili v roku 1976, za docenta v odbore chirurgia bol menovaný v roku 1988, za profesora v odbore kardiochirurgia bol menovaný v roku 1999. Je členom slovenských lekárskych spoločností a mnohých zahraničných organizácií. Zastával významné funkcie na ministerstve zdravotníctva. Je autorom 350 odborných prednášok a 125 pôvodných vedeckých prác. Viedol desiatky atestantov z cievnej chirurgie a kardiochirurgie a doktorandov vo vednom odbore chirurgia.

Profesor Viliam Fischer realizoval v dňoch 20. - 21. marca 1998 prvú úspešnú transplantáciu srdca na Slovensku. V rokoch 1998 až 2008 to bolo 45 transplantácií srdca.

Rad Ľudovíta Štúra I. triedy za mimoriadne významné zásluhy v oblasti vedy a šírenia dobrého mena Slovenskej republiky v zahraničí získal 28. októbra 1998. Za rok 1999 dostal Zlatú medailu Trnavskej univerzity. Medailu akademika L. Dérera mu udelil minister zdravotníctva SR za celoživotný prínos pre slovenské zdravotníctvo v odbore kardiochirurgia a transplantácia srdca 19. októbra 2000. Medzinárodné ocenenie Foremost health professsionals of the world mu v roku 2008 udelila inštitúcia International Biographical Centre, Cambridge.

Profesor Viliam Fischer, v detstve a mladosti futbalista Slovana, sa ako lekár venoval aj športu. V 70. rokoch 20. storočia bol lekárom volejbalistiek Slávie UK Bratislava. Od roku 1976 bol klubovým lekárom v hokejovom družstve Slovan Bratislava. V rokoch 1982-1990 členom Výboru TJ Slovan Bratislava CHZJD a predsedom zdravotnej komisie. V roku 1990-1992 bol členom výkonného výboru ŠK Slovan Bratislava a predsedom zdravotnej komisie. V rokoch 1992-2004 bol členom výboru futbalového oddielu ŠK Slovan Bratislava, v rokoch 2002-2004 prezidentom a predsedom predstavenstva futbalového ŠK Slovan Bratislava. Pracoval aj v poradnom tíme slovenského futbalového reprezentačného mužstva.

Viliam Fischer je čestným členom Vedeckej rady NÚSCH, a. s. V roku 2013 získal ocenenie Osobnosť Bratislavy 2013.

Špičkový kardiológ, vysokoškolský pedagóg a občiansky kandidát na prezidenta Viliam Fischer uviedol v týchto dňoch do života svoju druhú knihu Srdce na dlani. Ide o pokračovanie knižného titulu So srdcom na dlani (2001).

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu