Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Výbor neschválil návrh na vyslovenie nedôvery Borecovi

Tomáš Borec
Tomáš Borec (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Bývalého košického komunálneho politika Františka Olejníka, odsúdeného za korupciu na päť rokov nepodmienečne, kontrolovala policajná hliadka, ale napriek tomu, že bol na neho vydaný zatykač, nezadržala ho. Dnes o tom informoval na parlamentnom brannobezpečnostnom výbore nezaradený poslanec NR SR Daniel Lipšic. Podľa neho policajti Olejníka kontrolovali, keď sa vracal z Poľska na Slovensko. Bolo to mesiac po tom, čo bol na neho vydaný zatykač. Táto informácia sa nachádza podľa Lipšica aj v súdnom spise.

Napriek tejto informácii výbor neschválil návrh na vyslovenie nedôvery ministrovi spravodlivosti Tomášovi Borecovi. Za vyslovenie nedôvery boli štyria opoziční poslanci. Proti hlasovali siedmi poslanci Smeru-SD. Borec bude v parlamente odvolávaniu čeliť po druhýkrát v tomto volebnom období. 

Opoziční poslanci dnes podali návrh na vyslovenie nedôvery Borecovi pre dovolanie, ktoré minister spravodlivosti podal v kauze bývalého košického komunálneho politika Františka Olejník, odsúdeného za korupciu na päť rokov nepodmienečne. Komunálny poslanec kandidoval v koalícii, v ktorej bola aj jediná vládna strana Smer-SD. Lipšic sa domnieva, že Borec bol pri podaní dovolania zavedený, ale nesie za jeho podanie zodpovednosť. 

Lipšic pri zdôvodnení návrhu argumentoval tým, že dovolanie je takmer identické s návrhom, ktorí podali Olejníkovi právnici. Dokonca sú podľa neho v dovolaní opísané aj právne chyby, ktoré boli aj v žiadosti. Hlavný dôvod dovolania spočíval podľa Lipšica v tom, že v Olejníkov prospech neboli vykonané všetky dôkazy.

"Keď sme sa na výbore pýtali pána ministra, aký dôkaz nebol vykonaný, nevedel uviesť žiaden," konštatoval exminister vnútra a spravodlivosti. 

Opoziční poslanci podali 19. marca návrh na vyslovenie nedôvery Borecovi. Predseda NR SR je povinný zvolať schôdzu ak o ňu požiadajú poslanci do siedmich dní od podania návrhu. 
Olejník si podľa súdu pýtal úplatok za to, že vybaví hlasovanie v košickom mestskom zastupiteľstve o predaji lukratívnej budovy za podhodnotenú cenu. 

Prípad je podľa Boreca založený na nepriamych dôkazoch. Skutok bol podľa ministra opísaný veľmi neurčito, chýbali okolnosti, za ktorých malo dôjsť k vypýtaniu úplatku Olejníkom. Súd oproti obžalobe síce spresnil čas, ale nie miesto a okolnosti jeho spáchania „Tieto okolnosti neboli jednoznačne preukázané,“ povedal Borec. 

Borec čelil návrhu na odvolanie aj začiatkom roka 2013 po tom, ako vládny Smer-SD zamietol mimoriadnu schôdzu k stavu v justícii. Premiér Robert Fico ju vtedy označil za zbytočnú, podľa neho opozícia len politikárčila. Aby opozícia mohla na pôde parlamentu hovoriť o problémoch v súdnictve, navrhla odvolať Boreca.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu