Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

TOP 10 udalostí prezidentských volieb: NAJsilnejšie momenty prvého kola!

(Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Prvé kolo prezidentských volieb sprevádzalo veľké napätie, radosť aj smútok. Okrem konečného výsledku, podľa ktorého sa v druhom kole stretnú premiér Robert Fico s nezávislým kandidátom Andrejom Kiskom, si pozornosť voličov získalo aj viacero nezvyčajných udalostí, bez ktorých sa ani tohtoročné voľby nezaobišli. Prinášame vám desať najväčších momentov a udalostí, ktoré sprevádzali prvé kolo tohtoročných prezidentských volieb.

1. NAJväčšie víťazstvo (podľa obvodov)

Robert Fico -  Svidník 48,4 % (4984 hlasov)

Andrej Kiska - Poprad 39,5 % (19 236 hlasov)

2. NAJväčšia prehra (podľa obvodov)

Robert Fico - Dunajská Streda 5,1 % (1884 hlasov)

Andrej Kiska - Vranov nad Topľou 15,6 % (3285 hlasov)

3. NAJvyššia účasť (podľa obvodov)

Senec -  53,75 %

4. NAJnižšia účasť (podľa obvodov)

Trebišov - 32,27 %

5. NAJsmutnejšia udalosť

Volebný deň sa stal osudným pre 92-ročného muža v obci Jedlinka pri Bardejove, ktorý skolaboval vo volebnej miestnosti. Podľa miestnych išlo o najstaršieho voliča v obci. Odvoliť už nestihol.

6. NAJmilší moment

V jednej zo škôl v bratislavskej Petržalke jeden z voličov odvolil v cyklistickej helme. K volebnej urne na Základnej škole Dudova takto prišiel odovzdať svoj hlas 37-ročný Bratislavčan Marek. Bicykel medzitým nechal postrážiť policajtovi. "Bicykloval som z hrádze a cestou domov som si povedal, že idem hneď aj odvoliť. Pred školou som poprosil policajta, aby mi postrážil bicykel. Ten súhlasil, a tak som rýchlo vybehol aj v helme do volebnej miestnosti," priblížil Marek s úsmevom. Podotkol, že volebnú komisiu volič v cyklistickej helme a cyklistickom úbore celkom pobavil.

7. NAJväčší trapas

Polícia zatkla člena okrskovej volebnej komisie v Novosade v okrese Trebišov. Hliadku naňho zavolal predseda komisie, ktorému sa viacero členov sťažovalo, že ich kolega používa súkromný notebook, informovala Tv JOJ. Muž si tam mal zapisovať mená a priezviská voličov. Tvrdí, že kvôli podozreniam z minulosti. Teraz čelí podozreniam on a to hneď z dvoch priestupkov.

8. NAJväčší škandál

Martin Daňo zverejnil na webe video, na ktorom ukazuje, ako dokázal trikrát odvoliť v rôznych volebných miestnostiach. Jedenkrát volil na občiansky preukaz, čím potvrdil svoj trvalý pobyt na Slovensku. V ďalších dvoch prípadoch sa preukázal cestovným pasom a komisii tvrdil, že nemá na Slovensku trvalý pobyt, čím klamal. ÚVK jeho konanie odsúdila a označila ho za podvod. Teraz čelí trestnému stíhaniu vo veci podozrenia zo spáchania dvoch trestných činov – marenie priebehu volieb a referenda a poškodzovanie cudzích práv, za čo mu hrozí aj basa.

9. NAJväčšie problémy

V obci Veľká Lomnica sa volenie prezidenta predĺžilo až do 23.00 h. Hlasovanie sa posunulo o hodinu pre večerný výpadok elektrického prúdu vo volebných miestnostiach. "Hlasovanie sa posúva pre počasie, vypadla tam elektrina a predseda tamojšej komisie prerušil hlasovanie a z toho dôvodu predĺžil o hodinu voľby," vysvetlil vtedy predseda Ústrednej volebnej komisie (ÚVK) Péter Nyilfa. Inde sa voľby skončili o 22.00 a tým aj volebné moratórium.

10. NAJväčší záujem zahraničných médií

Najväčší záujem zahraničných novinárov počas volieb zaznamenal premiér Robert Fico. Do centrály Smeru-SD v Bratislave prišli výsledky volieb sledovať desiatky novinárov nielen zo Slovenska, ale aj zahraničia. O dianie prejavili záujem napríklad čínski novinári z Xinhua News Agency. Zastúpenie v centrále majú viaceré české médiá. Prišli aj novinári z Maďarska a Poľska.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu