Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Kampaň pred druhým kolom prezidentských volieb sa už začala

Andrej Kiska a Robert Fico
Andrej Kiska a Robert Fico (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Vyhlásením výsledkov prvého kola voľby prezidenta Slovenskej republiky Ústrednou volebnou komisiou sa podľa zákona začala predvolebná kampaň k druhému kolu, ktoré bude v sobotu 29. marca.

O priazeň voličov v ňom budú súťažiť Robert Fico a Andrej Kiska. Kampaň, rovnako ako pred prvým kolom, trvá do 48 hodín pred konaním druhého kola. 

Počas kampane k druhému kolu vyhradí Rozhlas a televízia Slovenska každému kandidátovi jednu hodinu vysielania. Kandidáti si musia uplatniť nárok na vysielací čas do 24 hodín od vyhlásenia výsledkov prvého kola voľby, inak zaniká. Maximálne po hodine pre každého z kandidátov na post prezidenta môžu, ale nemusia vyčleniť súkromné médiá. Vysielací čas vyhradený na propagáciu kandidátov vo verejnoprávnych médiách je hradený zo štátneho rozpočtu. V prípade súkromných televízií a rádií si ju však kandidáti platia sami. Všetci vysielatelia musia dať každému kandidátovi rovnaké podmienky. Ostatné spravodajské a publicistické relácie, ktoré sa týkajú volieb, musia pripravovať tak, aby boli vyvážené a nestranné. Kandidát má počas kampane právo na odpoveď, ak boli o ňom počas kampane odvysielané nepravdivé alebo pravdu skresľujúce informácie. 

Povedzte to na rovinu! #prezident2014

Informačné moratórium pred druhým kolom sa začne vo štvrtok 27. marca o 7:00 a bude platiť až do ukončenia hlasovania. Moratórium znamená zákaz zverejňovať v rozhlase, televízii a v hromadných informačných prostriedkoch informácie o kandidátoch v ich prospech alebo v neprospech slovom, písmom, zvukom alebo obrazom. Streda 26. marec bude posledný deň, keď sa budú môcť zverejňovať výsledky prieskumov verejnej mienky. Zákon zároveň zakazuje uverejňovať výsledky prieskumov hlasovania počas hlasovania. 

V druhom kole prezidentských volieb sa stretne víťaz prvého kola Robert Fico, ktorého volilo v sobotu 28 percent voličov, a Andrej Kiska, ktorý dostal 24 percent hlasov. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu