Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Kiska sa pýta Fica na zoznam ľudí, ktorí si mali rozdeliť zisk z emisií

Andrej Kiska
Andrej Kiska (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Prezidentský kandidát Andrej Kiska vyzýva premiéra a prezidentského kandidáta Roberta Fica (Smer-SD), aby potvrdil alebo vyvrátil informácie o existencii zoznamu ľudí, ktorí si podľa švajčiarskej polície rozdelili zisk z predaja emisií. Kiska chce tiež vedieť, či sa na spomínanom zozname nenachádzajú ľudia spriaznení so Smerom-SD.

"Aby potvrdil alebo vyvrátil, že na tomto zozname sa nenachádza žiaden z členov vládnej strany Smer, ich rodinní príslušníci alebo osoby z podnikateľského prostredia, ktoré sú s touto stranou spojené. A takisto, že sa na zozname nenachádzajú iné politicky alebo spoločensky angažované osoby," vyhlásil na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave Kiska.

Od premiéra Fica a ministra vnútra Roberta Kaliňáka zároveň žiada, aby verejne povedali, čo hodlajú so spomínaným zoznamom urobiť. Kiska pripomenul, že o zozname informoval časopis Trend, podľa ktorého minister vnútra Kaliňák dostal zoznam osôb z emisnej kauzy od švajčiarskej polície.

Kiska tiež zdôraznil, že ľudia sú už unavení a nahnevaní z toho, že sa takéto veľké kauzy zametajú pod koberec. Vyhlásil, že ako prezident SR by to nedovolil. "Táto kauza ukazuje, ako je dôležité, aby bol prezident nezávislý, nestranícky a aby za ním nestáli žiadni sponzori. Aby mal prirodzenú autoritu, aby sa postavil za ľudí a trval na tom, aby sa takéto kauzy vyšetrili a dotiahli do konca," zdôraznil. Dodal, že keď sa stane prezidentom, nebude mlčať, ak sa premiér či minister pokúsi zamiesť takéto kauzy pod koberec.

Polícia trestné stíhanie v kauze predaja emisií za prvej vlády Roberta Fica vlani na jeseň zastavila. Ministerstvo životného prostredia v roku 2008 predalo garážovej firme Interblue Group 15 miliónov ton emisií za podozrivo nízku cenu. Firma na tomto kšefte zarobila asi 50 miliónov eur.
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu