Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Frešo: NR má zaviazať vládu, aby oznámila, kto sa nabalil na emisiách

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA – Parlament by mal zaviazať vládu, aby oznámila, kto sa nabalil na predaji emisií v roku 2008. Takýto návrh predloží dnes na úvod rokovania NR SR predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo.

Ako povedal dnes na tlačovej besede, dnes navrhne do programu schôdze zaradiť návrh uznesenia, aby parlament zaviazal vládu oznámiť, kto sa nabalil na emisiách, keďže má signály, že túto informáciu kabinet má.

„Prvá vláda Roberta Fica predala emisie nie priamo, ako to robila česká a maďarská vláda, ale cez prostredníka, garážovú firmu Interblue Group,“ povedal s tým, že tento rok vyšlo najavo, že vláda má informácie, kto sa nabalil na emisiách. Informácie získala od švajčiarskych orgánov.

„Fico na to zareagoval tým, aby sa to zverejnilo. Minister vnútra sa teraz vykrúca, prečo to zverejniť nemôže. V každej normálnej spoločnosti parlament kontroluje vládu. Preto budeme žiadať, aby parlament vládu zaviazal predniesť správu, kto a ako sa nabalil na emisnom obchode,“ konštatoval Frešo.

Podľa Freša pred piatimi rokmi bola možnosť vrátiť peniaze a dostať naspäť emisie a predať ich cez vládu.

„Proti sa postavil Robert Fico. Povedal vtedy, že ak mu opozícia alebo médiá neposkytnú listinný dôkaz o tom, že sa dajú emisie predať výhodnejšie, tak sa pre neho kauza končí,“ pripomenul Frešo. Zároveň upozornil, že Fico teraz kandiduje za prezidenta, keď bude úspešný, bude takmer beztrestný.

„Fico a vláda má v rukách možnosť povedať, kto a ako sa nabalil na emisiách. Má možnosť zverejniť, ktorí ľudia z pozadia to boli. Ak sa tak nestane, musí nastúpiť opozícia a parlament. Verejnosť má právo vedieť, či kandidát na prezidenta kryje svojich mecenášov, alebo nekryje,“ vyhlásil s tým, že on počul o zapletení do kauzy veľmi blízkych rodinných mien, ktoré boli blízke členom vtedajšej vlády.

Vyšetrovatelia sa od roku 2009 zaoberali kauzou predaja slovenských emisných limitov garážovej firme Interblue Group. Slovensko jej v závere roka 2008, keď rezort životného prostredia ovládala SNS, predalo 15 miliónov ton emisných limitov AAU za približne 75 miliónov eur. Jednotková cena za tonu bola 5,05 eura. Kritici predaja vyčítajú jeho nevýhodnosť v porovnaní s okolitými krajinami, štát podľa nich v obchode prerobil zhruba 47 miliónov eur.

Na jeseň 2013 vyšetrovateľ zastavil trestné stíhanie vo veci z dôvodu, že skutok nie je trestným činom. Envirorezort podal proti rozhodnutiu o zastavení kauzy sťažnosť, ale prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry ju koncom roka 2013 zamietol.

Polícia v januári potvrdila, že od justičných orgánov Švajčiarska prijala požadované materiály, išlo o výpisy z účtov, prevodné príkazy a výpisy k obchodným spoločnostiam. Dokumenty v súčasnosti analyzujú v trestnom konaní pre podozrenie z legalizácie príjmu z trestnej činnosti.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu