Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Bugár: Bolo by múdre, ak by kandidáti bez šance podporili Hrušovského

Béla Bugár
Béla Bugár (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Prezidentskí kandidáti, ktorí nemajú šancu postúpiť do druhého kola volieb, by mali podporiť kandidáta Pavla Hrušovského (KDH, Most-Híd, SDKÚ-DS). Ak by to urobili, bolo by to múdre a štátnické rozhodnutie. V rozhovore pre TASR to povedal predseda Mostu-Híd Béla Bugár.

"Zodpovedným riešením by bolo, aby tri najvyššie ústavné posty v krajine neobsadila iba jedna politická strana," doplnil. Zároveň ocenil rozhodnutie SDKÚ-DS podporiť Hrušovského. "Rozhodnutie SDKÚ-DS je kľúčové. Potvrdila sa tak opodstatnenosť Ľudovej platformy a budeme mať spoločného prezidentského kandidáta, ktorý má reálnu šancu postúpiť do druhého kola," zdôraznil.

Prezidentský kandidát János Bósza na Bugárove slová reagoval, že štátna moc pochádza od občanov a občan má právo sa sám rozhodovať. "Bugár nech nezabudne na to, prečo je toľko občianskych kandidátov. Ľudia sú nespokojní s tým, čo sa tu deje. Slovensko je v najnovšom rebríčku vnímania korupcie na 62. mieste. V celosvetovom rebríčku zostavenom Tansparency International je toto umiestnenie piatym najhorším výsledkom spomedzi krajín EÚ a vôbec najhorším v prípade krajín V4. Občania chcú zmenu," vyhlásil Bósza.

Zároveň je presvedčený, že v prvom kole volieb treba všetkým občianskym a straníckym kandidátom povoliť, aby v poctivom politickom boji dokázali, či pre Slovensko je prospešnejší občianky alebo stranícky nominant. "Naša spoločnosť potrebuje prezidenta, ktorý zjednocuje všetkých občanov a nebude ich ďalej rozdeľovať na dobrých a zlých," dodal.      

Prvé kolo prezidentských volieb sa na Slovensku uskutoční v sobotu 15. marca 2014. Prípadné druhé kolo bude v sobotu 29. marca 2014. Súčasnému prezidentovi Ivanovi Gašparovičovi sa skončí funkčné obdobie 15. júna 2014, v tento deň bude inaugurovaný jeho nástupca. Zvolený kandidát sa ujíma funkcie prezidenta SR zložením sľubu.
      
Kandidatúru na post prezidenta SR už oznámili Robert Fico (Smer-SD), Pavol Hrušovský (nominant KDH, Mostu-Híd a SDKÚ-DS), nezaradený poslanec Radoslav Procházka, prvý predseda KDH Ján Čarnogurský, Milan Kňažko, kandidát SMK Gyula Bárdos a podnikateľ a filantrop Andrej Kiska. Ďalej Peter Osuský zo SaS, občiansky kandidát Jozef Behýl, Stanislav Martinčko (Koalícia občanov Slovenska), János Bósza, invalidný dôchodca z Košíc Leonid Chovanec aj Milan Melník, ktorý už v minulosti kandidoval. Zoznam kandidátov dopĺňajú Ľubica Blašková, primátor Rimavskej Soboty Jozef Šimko a kardiochirurg Viliam Fischer. Záujem kandidovať prejavila aj poslankyňa OĽaNO Helena Mezenská.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu