Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Čarnogurský chce zabrániť Ficovi ovládnuť Slovensko: Fico tvrdí, že klame!

Ján Čarnogurský
Ján Čarnogurský (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Prezidentský kandidát Ján Čarnogurský dnes v parlamente odovzdal petíciu, aby mohol kandidovať na prezidenta SR. Približne 2 500 petičných hárkov obsahuje viac ako 24 000 podpisov občanov.

Ako povedal Čarnogurský na tlačovej besede, jedným z dôvodov, prečo chce kandidovať, je fakt, že chce zabrániť Robertovi Ficovi ovládnuť Slovensko. „Dnes má Fico vládu, parlament a posledné, čo ešte nemá, je prezidentský palác,“ povedal s tým, že podľa neho Ficovu kandidatúru lepšie vystihuje slogan Pripravený ovládnuť Slovensko a nie Pripravený pre Slovensko, ako má na bilbordoch.

Čarnogurský tvrdí, že Fico už zadal svojim poradcom a právnym expertom, aby vypracovali analýzu, ako po jeho zvolení posilniť prezidentské kompetencie a právomoci tak, aby sa bez jeho účasti v tomto štáte nepohol ani lístok.

„Fico nepotrebuje na to, aby ovládol štát, ústavnú väčšinu,“ povedal s tým, že Fico pracuje s teóriou, aby prezident mohol napríklad menovať predsedov a podpredsedov okresných súdov. Dnes má Fico v rukách zákonodarnú a vládnu moc, takto by podľa Čarnogurského získal vplyv aj na súdnu moc.

Podľa neho prostredníctvom vykonávacích predpisov a jednoduchých zákonov, na ktoré nepotrebuje ústavnú väčšinu, plánuje nastaviť kompetencie hlavy štátu tak, aby z tejto pozície mohol prakticky zastaviť politický život na Slovensku. Ako príklad uviedol menovanie prezidenta Policajného zboru, ktorého v súčasnosti menuje minister vnútra. Zákonom sa to dá zmeniť tak, aby ho menoval prezident. „Slovensku hrozí, že sa stane druhým Bieloruskom, ak Fico vyhrá voľby. Situáciu vnímam ako vážnu hrozbu pre demokratický systém,“ uviedol.

Podľa Čarnogurského podobne ako s funkciou policajného prezidenta je to aj s inými postami. Napríklad jednoduchým zákonom sa dá zmeniť menovanie napríklad prezidenta Finančného riaditeľstva SR, generálneho riaditeľa Zboru väzenskej a justičnej stráže, generálneho riaditeľa RTVS či riaditeľa SIS, NBÚ alebo guvernéra NBS. Čarnogurskému prekáža, že človek, ktorý neplní sľuby a klame, mal by ovládať celý svet a všetky jeho mocenské zložky iba vďaka 25 percentám populácie.

Fico podľa Čarnogurského nezodpovedne klame, uteká od sľubov, ktoré dal občanom pred parlamentnými voľbami. „Dlhú dobu cielene podniká kroky, ktoré občania na prvý pohľad vnímajú ako úspechy. Fico klame, vykrúca sa a uteká od zodpovednosti ako malý chlapec. Takýto človek, ale ani žiadny človek nemôže ovládať všetky tri mocenské pozície v štáte,“ konštatoval.

Druhým dôvodom pre Čarnogurského kandidatúru je snaha zastať sa všetkých občanov a pomôcť im lepšie žiť. Chce na to uplatniť svoje skúsenosti, využiť svoje kontakty v zahraničí a uplatniť svoj životný príbeh, aby sa ľuďom žilo lepšie. Program, ktorý ponúka, je vyvážený. Inšpiroval sa nemeckou CSU. Situáciu na Slovensku vníma ako neúnosnú a preto chce ľuďom pomôcť. „Nie Slovensku, ale ľuďom, ktorí na Slovensku žijú. Najskôr ide o ľudí a až potom o štát,“ dodal. Čarnogurský chce pre Slovákov viac práce, adekvátnu zdravotnú starostlivosť, oporu u štátnych úradníkov. Chce tiež nárast príjmov pre ľudí, aby sa zbavili chudoby a neistoty.

Petičné hárky a poslanecké návrhy musia podľa ústavy kandidáti odovzdať do Kancelárie NR SR najneskôr do 21 dní od vyhlásenia volieb, teda do 9. januára. Na kandidatúru na prezidenta je potrebných buď 15 podpisov poslancov NR SR, alebo 15-tisíc podpisov pod petíciu od občanov. Prvé kolo prezidentských volieb sa bude konať v sobotu 15. marca.

Ak v prvom kole ani jeden z kandidátov nezíska nadpolovičnú väčšinu hlasov voličov, druhé kolo volieb sa bude konať v sobotu 29. marca. V ňom budú o prezidentské kreslo bojovať dvaja kandidáti, ktorí získajú najväčší počet platných hlasov.

Čarnogurský klame, Fico nemieni meniť kompetencie prezidenta

Strana Smer-SD obvinila prezidentského kandidáta Jána Čarnogurského z účelového klamstva. Ako povedala dnes hovorkyňa strany Monika Počátková v reakcii na dnešné Čarnogurského tvrdenia, ide o účelové klamstvo. „Strana Smer-sociálna demokracia ani Robert Fico nemienia nijakým spôsobom posilňovať kompetencie, ktoré má v súčasnosti prezident SR,“ uviedla.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu