Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Fico: V prípade zvolenia za prezidenta odstúpim z postu predsedu Smeru

Predseda vlády SR Robert Fico
Predseda vlády SR Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Po prípadnom zvolení za prezidenta SR odstúpi Robert Fico z predsedníckeho postu strany Smer-SD. "Štandardné riešenie je určite takéto," potvrdil v dnešnom rozhovore pre TASR.

Fico dnes oficiálne oznámil svoju kandidatúru. Celú kampaň bude absolvovať ako premiér aj ako predseda Smeru-SD. Ako uviedol, zvolenie za hlavu štátu prináša ústavné dôsledky. V prípade predsedu vlády to znamená demisiu a zostavenie úplne nového kabinetu.

"Pokiaľ ide o stranícky život, tak prezident sa musí správať európsky a štandardne, pokiaľ ide o prístup k politickým stranám. Je priamo volený a nereprezentuje len politickú stranu, z ktorej vzišiel, ale reprezentuje navonok a dovnútra celú Slovenskú republiku," reagoval na svoje odstúpenie z najvyššej pozície Smeru-SD.

Poslanci sa už podpisujú pod kandidatúru Fica

Poslanci Národnej rady SR za Smer-SD začali už dnes podpisovať hárky pod prezidentskú kandidatúru premiéra Roberta Fica. Smer-SD má v NR SR 83 poslancov, na kandidatúru je ich potrebných 15. Podľa informácií agentúry SITA Fico sa nebude uchádzať o podporu občanov v petícii, aby mohol kandidovať na prezidenta. Na kandidatúru na prezidenta je potrebných buď 15 podpisov poslancov NR SR, alebo 15-tisíc podpisov pod petíciu od občanov.

Premiér Robert Fico oznámil, že bude na budúci rok kandidovať za prezidenta SR. Kandidatúru oznámil v Historickej budove Slovenskej národnej rady pri zhodnotení výsledkov vlády a stanovení jej nových cieľov.

Poslanci Smeru zatiaľ nechcú hovoriť o zmenách v strane po kandidatúre Roberta Fica

Poslanci strany Smer-SD o prípadných zmenách na pozíciách v strane tesne po ohlásení prezidentskej kandidatúry Roberta Fica nechceli diskutovať. Je to predčasné, povedali médiám.

Takto sa pri odchode z historickej budovy Národnej rady SR na Župnom námestí v Bratislave, kde premiér ohlásil kandidatúru, vyjadrili podpredsedníčka parlamentu Jana Laššáková i poslanec Richard Raši. "Smer je jednotný a jednotný bude aj vtedy, keď príde na takéto lámanie chleba," povedal zase minister kultúry Marek Maďarič. Ten zatiaľ priznal, že bude mať na starosti obsahovú stránku prezidentskej kampane Roberta Fica.

Kaliňák: Kým nebudú známe výsledky volieb, téma premiéra nebude aktuálna

Otázka, kto získa funkciu predsedu vlády Slovenskej republiky, ak bude Robert Fico zvolený za prezidenta, je hypotetická a zatiaľ nie je aktuálna. "Skôr, ako budú známe výsledky volieb, táto téma určite nebude aktuálna. Budeme sa ňou určite zaoberať až potom," povedal v reakcii na dnešné oznámenie prezidentskej kandidatúry lídra Smeru-SD Roberta Fica podpredseda strany a minister vnútra Robert Kaliňák.

"V tejto chvíli je najpodstatnejšie to, aby Slovensko malo dobrého prezidenta, aby bola na Slovensku čo najvyššia politická stabilita," dodal. Prezident už z pohľadu svojich kompetencií podľa neho nemôže byť protiváhou vlády, naopak, je dôležité, aby dokázal dobre spolupracovať s predsedom parlamentu a vlády.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu