Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Britský minister Mark Harper podal demisiu

Mark Harper
Mark Harper (Zdroj: SITA)

LONDÝN - Britský minister pre imigračnú politiku Mark Harper podal demisiu po tom, ako sa ukázalo, že upratovačka, ktorú zamestnával vo svojej domácnosti, nemá povolenie na pobyt v Británii. Uviedol to dnes v Londýne úrad britského premiéra.

Vo vyhlásení sa uvádza, že Harper zamestnával ilegálnu imigrantku nevedomky - pri prijímacom konaní mu totiž predložila doklad o tom, že má v Británii povolenie na pobyt.

Harper svoju upratovačku zamestnal v roku 2007, keď mu predložila ako doklady povolenie na pobyt v Británii i povolenie pracovať ako súkromná podnikateľka. Keď sa Harper v roku 2010 stal členom vlády a v septembri 2012 ministrom pre imigračnú politiku, znova preveroval jej doklady. Všetky kontroly potvrdili, že upratovačka v Británii žije a pracuje legálne. 

Prelomová bola však štvrtá kontrola, ktorú Harper podnikol po schválení nového zákona o prisťahovalectve - v januári si od svojej zamestnankyne vyžiadal kópie všetkých nevyhnutných dokladov a predložil ich imigračnej službe. Tá začiatkom februára zistila, že žena nemá povolenie na pobyt v Británii.      

Cameron Harperovu demisiu prijal a ocenil ju ako čestné rozhodnutie, ale súčasne vyjadril ľútosť nad tým, že tak efektívne pracujúci minister odchádza z vlády.

Po demisii Harper zostáva poslancom parlamentu, informovala agentúra Reuters. Ako uviedla britská spravodajská spoločnosť BBC, Harpera vo funkcii vystrieda James Brokenshire.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu