Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Deň Roberta Fica: Oznámil kandidatúru na prezidenta, takto reagovali ostatní!

Predseda NR SR Pavol Paška a predseda vlády SR Robert Fico počas vyhodnotenia roku 2013 Zobraziť galériu (17)
Predseda NR SR Pavol Paška a predseda vlády SR Robert Fico počas vyhodnotenia roku 2013 (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Najočakávanejšia udalosť roka. V Historickej budove Slovenskej národnej rady sa zišli najvyšší predstavitelia strany Smer, blízki spolupracovníci premiéra a veľvyslanci, aby zhodnotili rok 2013. Pozornosť pútala schôdza predovšetkým pre správu, ktorá mala zatriasť slovenskou politickou scénou. Napokon sa tak udialo a je to oficiálne - Robert Fico kandiduje za prezidenta!

21:30 Kto si chce zaspomínať na voľby v roku 2012. Myslíte si, že vojnu vyhrá?

18:43 Fico: Smer bude úspešný aj s iným predsedom

Premiér Robert Fico je presvedčený o tom, že ani po jeho prípadnej úspešnej kandidatúre za prezidenta SR sa jeho strana nebude rozdrobovať.

"Poznám štruktúry Smeru-SD a viem, o čo ide, ako funguje. Dnes je to najstabilnejšia politická strana na Slovensku. Prečo by som išiel do takéhoto rozhodnutia, keby som bol presvedčený o tom, že to bude znamenať pokles popularity Smeru-SD, drobenie a konflikty?" reagoval.

Podľa neho ide o snahu takýmto spôsobom vystrašiť voličov Smeru-SD, aby sa nezúčastnili na prezidentských voľbách s tým, že postavenie strany sa po jeho víťazstve oslabí, prípadne úplne rozpadne. "Rátame s tým, že takýto voliči môžu byť a sme na to pripravení v komunikačnej kampani," avizoval.

Zároveň garantoval, že ak strana bude mať normálneho lídra, tak má značný predpoklad opäť byť veľmi úspešná v nasledujúcich parlamentných voľbách.

 

18:04  Má už aj motto

Pripravený pre Slovensko kandidát na prezidenta. S takýmto mottom ide do budúcoročných prezidentských súčasný premiér a predseda Smeru-SD Robert Fico. Strana začne s bilboardovou kampaňou, na ktorej bude prezentovať svojho kandidáta aj s týmto heslom.

Fico má predstavu o svojom nástupcovi, ktorého, ak uspeje vo voľbách, ponúkne príslušným orgánom strany. "Bolo by nezodpovedné z mojej strany, keby som išiel kandidovať s tým, že sa strana rozpadne, klesnú jej preferencie, alebo, aby som nevedel, aký krok by mal nasledovať, keby k takémuto niečo došlo," poznamenal.

 

17:55 Kresák tvrdí, že by mal Fico odstúpiť, právo je však na jeho strane

Neexistuje žiadny argument, ktorý by donútil premiéra vzdať sa svojej funkcie skôr, ako sa ujme funkcie prezidenta. Zhodujú sa na tom právnici Peter Kresák a Pavel Nechala.

Podľa Kresákovho občianskeho názoru by sa  Fico mal vzdať postu premiéra, keďže sa rozhodol kandidovať za prezidenta, ale ako ústavný právnik zdôraznil, že ústavne neexistuje ustanovenie, ktoré by nútilo niekoho vzdať sa funkcie. "Zvolený kandidát do funkcie prezidenta SR sa ujíma úradu zložením sľubu. Dovtedy je to taký istý občan ako ostatní. To, že bol zvolený, ešte neznamená ústavne nič," povedal.

Podobný názor má aj Nechala. "Nie sú žiadne argumenty, prečo by sme to od neho (Fica) mohli žiadať. Jediný argument je spôsob vedenia volebnej kampane. Na to majú vplyv aj médiá, môžu upozorňovať, ak dôjde k zneužívaniu na úkor iných kandidátov," uviedol. Zdôraznil, že zvolený kandidát sa ujíma prezidentskej funkcie až po inaugurácii, dovtedy môže zastávať predchádzajúcu funkciu. Ak by bol premiér Fico zvolený za prezidenta SR, môže zostať premiérom až do inaugurácie, ktorá je naplánovaná na 15. júna.

 

17:40 SDKÚ-DS podporí Pavla Hrušovského

Strana SDKÚ-DS podporí v prvom kole prezidentských volieb kandidáta strán KDH a Most-Híd Pavla Hrušovského. „Odporúčame voličom podporiť vo voľbách Pavla Hrušovského. Je to kandidát, ktorý má reálnu šancu postúpiť do druhého kola prezidentských volieb,“ vyhlásil dnes na brífingu predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo.
Prezídium podľa Freša pri rozhodovaní o podpore kandidáta v prvom kole uprednostnilo dlhodobú líniu strany, ktorou je spájanie štandardných stredopravých síl, ako protiváhy voči dominancii vlády jednej socialistickej strany. „Pre nás je dôležité, aby tento signál spájania stredopravých síl bol naplnený aj v prezidentských voľbách,“ povedal Frešo. Vyhlásil tiež, že v prípadnom druhom kole strana podporí ktoréhokoľvek demokratického nesocialistického kandidáta.

17:29 Podmanický: Fica môžu vo voľbách podporiť aj pravicoví voliči

Roberta Fica v prezidentskej kandidatúre môžu podľa poslanca Smeru Jána Podmanického podporiť aj pravicoví voliči. Ako povedal, pravicovým voličom môžu byť sympatické jeho viaceré skúsenosti. „Smer-SD má dosť skúsených politikov, ktorí budú pokračovať v riadení politickej strany ako ju riadil Fico, teda budú pokračovať v jeho krokoch. Nič sa nezmení. Smer bude naďalej presadzovať sociálnu politiku a solidárnosť voči slabším,“ povedal.

 

17:27  Frešo: Fico uteká pred zúčtovaním sľubovaných istôt

Skutočnosť, že premiér Robert Fico dnes oznámil svoju kandidatúru na post prezidenta republiky, je zbabelý útek od zodpovednosti pred zúčtovaním sľubovaných istôt občanom tejto krajiny. Vyhlásil to dnes líder SDKÚ-DS Pavol Frešo s tým, že jeho strana aj preto prikladá voľbám prezidenta v roku 2014 veľký význam.

"Snaží sa vyhnúť zodpovednosti. Je úplne zrejmé, že ekonomické a teda ani sociálne istoty neprichádzajú, a tak prichádza útek od zodpovednosti," tvrdí Frešo.

 

17:22 Čarnogurský: Kandidatúru Fica vnímam ako únik od zodpovednosti

Rozhodnutie premiéra Roberta Fica kandidovať na post prezidenta jednoznačne vnímam ako únik od zodpovednosti za predvolebné sľuby a od voličov Smeru. Vyhlásil to občiansky kandidát na prezidenta Ján Čarnogurský. "Radšej riskuje stratu mocenskej pozície, vplyvu na dianie v štáte, rozpad strany Smer, ako by mal plniť to, čo sľúbil," doplnil.

Ak by chcel byť Fico korektný a naozaj mu išlo o stabilitu Slovenska, mal podľa Čarnogurského spolu so svojou kandidatúrou oznámiť, kto bude nástupcom na pozíciu predsedu vlády v prípade, že prezidentské voľby vyhrá. "Jediné, čo si Robert Fico za tento zbabelý útek zaslúži, je byť porazený," dodal.

17:20 Premiér: Po zvolení za prezidenta odstúpi z postu predsedu Smeru

Po prípadnom zvolení za prezidenta SR odstúpi Robert Fico z predsedníckeho postu strany Smer-SD. "Štandardné riešenie je určite takéto," potvrdil v dnešnom rozhovore pre TASR.

"Pokiaľ ide o stranícky život, tak prezident sa musí správať európsky a štandardne, pokiaľ ide o prístup k politickým stranám. Je priamo volený a nereprezentuje len politickú stranu, z ktorej vzišiel, ale reprezentuje navonok a dovnútra celú Slovenskú republiku," reagoval na svoje odstúpenie z najvyššej pozície strany.

 

17:10 Poliačik: Parlament sa stal slúžkou premiéra R. Fica

Národná rada SR sa pod vedením Pavla Pašku stala slúžkou premiéra Roberta Fica a marketingovým nástrojom, ktorý má slúžiť na vytvorenie priestoru pre veľkolepú prezentáciu nového spasiteľa slovenského národa. Tvrdí to poslanec Martin Poliačik. Poukazuje pri tom na fakt, že poslanci Smeru-SD dali dnes pred rokovaním parlamentu prednosť akcii, na ktorej premiér Fico oznámil svoju prezidentskú kandidatúru.

"Dnes je deň konca parlamentnej demokracie. To, čo si dovolil Smer, demonštruje, že parlamentná demokracia sa zmenila na premiérsku demokraciu," vyhlásil Poliačik. Fica označil za "spasiteľa slovenského národa, ktorý sa podvolil dať celé svoje ja do služieb svojej strany a mecenášov". Podľa Poliačika dnes premiér ukázal, aký chce mať štát. "Chce mať štát ovládaný jednou stranou a štát, z ktorého sa robí bábka, handra a marketingový nástroj," doplnil.

Miroslav Kadúc (OĽaNO), Martin
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: TASR)

Jozef Viskupič z OĽaNO v súvislosti s neúčasťou poslancov Smeru-SD na rokovaní uviedol, že vládna väčšina dnes odignorovala zástupcov občanov. Na otázku, či sa opozícia pokúsi odvolať šéfa parlamentu Pašku, uviedol, že je to predčasné. Konanie sociálnych demokratov sa nepozdáva ani podpredsedníčke parlamentu Erike Jurinovej, ktorá pre ich neúčasť prerušila rokovanie. "Poslanci za stranu Smer namiesto práce v parlamente dali prednosť volebnej kampani Roberta Fica. Opäť sa ukázalo, že poslanci Smeru mandát nevykonávajú slobodne, ale podľa pokynov straníckeho predsedu," vyhlásila.

 

17:09 Poslanci sa už podpisujú pod kandidatúru Fica

Poslanci Národnej rady SR za Smer-SD začali už dnes podpisovať hárky pod prezidentskú kandidatúru premiéra Roberta Fica. Smer-SD má v NR SR 83 poslancov, na kandidatúru je ich potrebných 15. Podľa informácií agentúry SITA Fico sa nebude uchádzať o podporu občanov v petícii, aby mohol kandidovať na prezidenta. Na kandidatúru na prezidenta je potrebných buď 15 podpisov poslancov NR SR, alebo 15-tisíc podpisov pod petíciu od občanov.

 

17:08 Figeľ: O prezidenta bude zápasiť ľavica so stredopravou alternatívou

Oznámenie rozhodnutia SDKÚ-DS o podpore prezidentskej kandidatúry Pavla Hrušovského vzápätí po oznámení kandidatúry Roberta Fica významovo podľa predsedu KDH Jána Figeľa potvrdzuje, že v prezidentských voľbách pôjde o zápas socialistickej ľavice s alternatívou, ktorou podľa neho bude spolupráca stredopravých strán. Figeľ víta podporu SDKÚ-DS pre Pavla Hrušovského zo strany SDKÚ-DS. „Považujem to za zodpovedné rozhodnutie po zrelej politickej úvahe,“ povedal Figeľ. Podľa neho je Hrušovský dobrým, zodpovedným a silným kandidátom. „A bude aj takým prezidentom republiky,“ konštatoval.

Rozhodnutie SDKÚ-DS dáva podľa Figeľa Ľudovej platforme dôvod a cieľ pre úspešnú spoluprácu nielen v parlamente, ale aj na prezidentskej agende. „Som presvedčený, že to môže mať strategický presah za rok 2014. A to je dobré pre Slovensko, ktoré v čase nezodpovednej a populistickej politiky pod vládou jednej strany potrebuje zodpovednú alternatívu,“ zdôraznil. Len stabilita je pre krajinu podľa neho málo. Upozornil, že aj za bývalej štátostrany tu bola predsa stabilita. „Vláda istôt prináša istoty a stimuly len vybraným, ale bežným ľuďom rastú problémy a neistota. Smer chce moc, ale ľudia potrebujú pravdu a chcú dôstojný život. Preto potrebujeme účinnú a fungujúcu spravodlivosť, vytvárať nové pracovné miesta, neoslabovať podnikanie a nezadlžovať naše deti,“ uviedol. K tomu patrí aj ochrana skutočných hodnôt a tradícií, tiež rozvoj našej kultúry. „Prezidentské voľby budú v tomto zmysle križovatkou a príležitosťou pre zmenu, pre ústup červenej. Biela je lepšia,“ dodal.

 

17:06 Právnik: Premiér zvolený za prezidenta by mal hneď podať demisiu

Na Slovensku po prvý raz nastala situácia, že na post prezidenta bude kandidovať predseda vlády, teda Robert Fico. Slovenská ústava ani iný predpis nevylučujú súbeh výkonu funkcie premiéra s kandidatúrou na prezidenta. Samotná kandidatúra preto neznamená nutnosť odstúpiť z funkcie premiéra. "Ústava však hovorí, že ak je za prezidenta zvolený člen vlády, teda aj premiér, dňom zvolenia prestane vykonávať doterajšiu funkciu. To znamená, že už by nesmel uplatniť žiadnu z právomocí predsedu vlády. Aj keď nie je na to stanovená lehota, dalo by sa očakávať, že hneď na druhý deň po voľbách by podal demisiu a na jeho miesto by bol vymenovaný niekto iný," vysvetlil odborník na ústavné právo Marián Giba z Právnickej fakulty Univerzity Komenského.

Premiér podáva demisiu do rúk prezidenta republiky a spolu s ním musí formálne odstúpiť celá vláda. "Vzhľadom na to, že premiér po zvolení za prezidenta už podľa ústavy nesmie vykonávať svoju funkciu, zrejme by v tomto prípade prezident nikoho nepoveroval zostavením vlády, ale rovno by za premiéra vymenoval osobu, ktorá by mala podporu parlamentnej väčšiny, a teda predpoklad získať v parlamente dôveru," odhaduje Giba.

 

17:02 Procházka: Ficovu kandidatúru na post prezidenta víta

 

Kandidát na prezidenta a nezaradený poslanec NR SR Radoslav Procházka víta kandidatúru premiéra Roberta Fica v nadchádzajúcich prezidentských voľbách. Podľa neho totiž premiérova kandidatúra obnažuje základný motív prezidentských volieb. "Na jednej strane úsilie o generačnú a morálnu obnovu verejnej služby na Slovensku, na druhej strane pokus vyčerpanej politickej generácie 90-tych rokov zabezpečiť svoje pozície v štáte takmer naveky. Ľudia si vyberú, moja ponuka zostáva rovnaká: silný prezident, ktorý bude aktívnou protiváhou politickým stranám," uvádza Procházka.

 

16:58 Poslanci Smeru zatiaľ nechcú hovoriť o zmenách v strane po kandidatúre R. Fica

 

Poslanci strany Smer-SD o prípadných zmenách na pozíciách v strane tesne po ohlásení prezidentskej kandidatúry Roberta Fica nechceli diskutovať. Je to predčasné, povedali médiám. Takto sa pri odchode z historickej budovy Národnej rady SR na Župnom námestí v Bratislave, kde premiér ohlásil kandidatúru, vyjadrili podpredsedníčka parlamentu Jana Laššáková i poslanec Richard Raši. "Smer je jednotný a jednotný bude aj vtedy, keď príde na takéto lámanie chleba," povedal zase minister kultúry Marek Maďarič. Ten zatiaľ priznal, že bude mať na starosti obsahovú stránku prezidentskej kampane Roberta Fica.

Či Fico bude kandidovať na prezidenta z postu premiéra, je podľa Miroslava Číža možné, no ešte nie rozhodnuté. "Treba to prediskutovať, je viacero možností, zatiaľ bola len ohlásená kandidatúra," uviedol Miroslav Číž.

"Právne sa nevylučuje, aby kandidoval ako premiér," povedal poslanec Mojmír Mamojka, ktorý zároveň odpovedal aj na otázku, či by v prípade úspešnej Ficovej kandidatúry bol najväčším kandidátom na post premiéra Robert Kaliňák. "Je to skúsený politik v najlepšom veku, určite by bol jedným z favoritov."

 

16:48 Andrej Kiska: Fico by mal poveriť svojím zastupovaním niektorého z vicepremiérov

Premiér Robert Fico, ktorý dnes oznámil kandidatúru na prezidenta SR, by mal poveriť svojím zastupovaním niektorého z vicepremiérov. Osobne by sa mal venovať vo funkcii premiéra iba najnevyhnutnejším štátnym záležitostiam. Na dnešnej tlačovej konferencii to vyhlásil jeden z Ficových súperov v boji o prezidentské kreslo, podnikateľ a filantrop Andrej Kiska.

"Nebolo by správne, aby premiér paralyzoval činnosť vlády tým, že ju bude používať ako nástroj svojej osobnej volebnej kampane," povedal. Dnes sa podľa Kisku skončila hra na schovávačku, ktorú hral Fico s verejnosťou už niekoľko mesiacov. "Keď sa táto hra skončila, chcem vyzvať predsedu vlády na poctivú a férovú kampaň," dodal.

Hlavnou témou prezidentských volieb bude, či vláda dostane protiváhu, ktorú dnes nemá ani v prezidentovi, ani v politickej opozícii, tvrdí Kiska. Fico si stabilitu podľa neho predstavuje tak, že jedna politická strana ovládne všetko. "Občania, voliči majú po dnešku jasný výber: prezident straník alebo prezident nestraník. Prezident veľvyslanec vlády alebo prezident protiváha vláde a prezident vyslanec občanov," zdôraznil. Kiska podľa vlastných slov kandiduje, aby vrátil prezidentskému úradu nezávislosť od politických strán, nestrannosť a autoritu.

Zároveň pozval Fica a ďalších kandidátov, aby diskutovali so študentmi a mladými ľuďmi, z ktorých mnohí chcú opustiť Slovensko, a tiež ich pozval do debaty so strednou generáciou. Hovorí, že by mali spolu zájsť napríklad do Dobšinej. "Tam sa môžeme zhovárať, kde je naša bieda, prečo štát na každom kroku len predstiera riešenia," podotkol.

 

16:45 Hrušovský: Fico sa dnes otočil svojim voličom chrbtom

Robert Fico sa dnes otočil svojim voličom chrbtom. V reakcii na premiérovo rozhodnutie kandidovať za prezidenta SR to povedal jeho protikandidát Pavol Hrušovský, ktorého navrhli KDH, Most-Híd. Podporiť by ho mala aj SDKÚ-DS.

Pavol Hrušovský
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: SITA)

"Robert Fico ohlásením svojej prezidentskej kandidatúry uteká od zodpovednosti, uteká pred plnením programu, ktorý ponúkol svojim voličom ako predseda strany, vďaka ktorej sa stal premiérom. Sľuby o istotách sa ukázali ako prázdne, preto Robert Fico v polčase vlády uteká z ihriska," povedal Hrušovský. Slovensko sa, ako tvrdí, uberá nesprávnym smerom, čo podľa neho potvrdil aj Fico vo svojom prejave.

"Sociálna situácia ľudí sa zhoršuje, stredná vrstva zaniká, bohatí sa stávajú bohatšími, chudobní chudobnejšími," uviedol Hrušovský. Poukázal aj na to, že Fico sľubuje zníženie nezamestnanosti v roku 2016, ale za prezidenta chce kandidovať v roku 2014.

Hrušovskému sa nepozdáva ani spôsob, akým Fico oznámil dnes svoju kandidatúru. Urobil to počas schôdze Národnej rady SR v historickej budove parlamentu pred svojou vládou, poslancami Smeru-SD či veľvyslancami. Hrušovskému to pripomínalo minulé časy. "Keď sme tu mali jednu štátostranu. Robert Fico povýšil stranu nad štát. Vyjadrenia, že pokoj na Slovensku bude len vtedy, ak Smer bude mať v rukách vládu, parlament a prezidenta považujem za nebezpečný odkaz," uzavrel Hrušovský.

Predseda parlamentu Pavol Paška a kandidát na prezidenta Robert Fico

Predseda NR SR Pavol
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: SITA)

 

16:43 Kaliňák: Kým nebudú známe výsledky volieb, téma premiéra nebude aktuálna

Otázka, kto získa funkciu predsedu vlády Slovenskej republiky, ak bude Robert Fico zvolený za prezidenta, je hypotetická a zatiaľ nie je aktuálna. "Skôr, ako budú známe výsledky volieb, táto téma určite nebude aktuálna. Budeme sa ňou určite zaoberať až potom," povedal v reakcii na dnešné oznámenie prezidentskej kandidatúry lídra Smeru-SD Roberta Fica podpredseda strany a minister vnútra Robert Kaliňák.

"V tejto chvíli je najpodstatnejšie to, aby Slovensko malo dobrého prezidenta, aby bola na Slovensku čo najvyššia politická stabilita," dodal. Prezident už z pohľadu svojich kompetencií podľa neho nemôže byť protiváhou vlády, naopak, je dôležité, aby dokázal dobre spolupracovať s predsedom parlamentu a vlády.

Za hypotetickú označil Kaliňák aj otázku, či si vie v prípade zvolenia Roberta Fica za prezidenta predstaviť oddelenie funkcií predsedu vlády a predsedu najsilnejšej strany, Smeru-SD. Poznamenal však, že na Slovensku je tradíciou, že premiérom je predseda najsilnejšej strany. "Výnimkou bola bývalá vláda, a tak aj dopadla," povedal Kaliňák.

Dodal, že v tomto volebnom období neočakáva ani posilňovanie prezidentských právomocí. "Ústava je nastavená tradične, je to vyvážené," konštatoval. Premiér Fico podľa neho určite neodíde zo svojej funkcie ešte pred prezidentskými voľbami. "Bude vykonávať svoj mandát, inak si to ani neviem predstaviť. Nechápem logiku tejto otázky," poznamenal, keď sa ho novinári pýtali, či Fico podá demisiu ešte pred prezidentskými voľbami.

 

16:33 SMER: Hovoriť o Ficovom nástupcovi je predčasné

 

Členovia predsedníctva strany Smer-SD a poprední predstavitelia vládnej strany len veľmi tajomne hovoria o možných zmenách v jej vedení a na čele vlády, ak by sa stal Robert Fico prezidentom. Opakujú, že o týchto otázkach sa ešte v orgánoch strany nehovorilo. „To je predčasné,“ zopakovala podpredsedníčka parlamentu a členka predsedníctva Smeru-SD Jana Laššáková.

Nechýbal ani Štefan Harabin, ktorý sa takto zdravil s ministrom spravodlivosti
Zobraziť galériu (17)
Nechýbal ani Štefan Harabin, ktorý sa takto zdravil s ministrom spravodlivosti  (Zdroj: TASR)

Poslanec NR SR Mojmír Mamojka nechce menovať konkrétnych ľudí, ale v Smere vidí dosť schopných na post prípadného nástupcu Fica v stoličke premiéra. „Mám svoje tipy, ale nechám si ich pre seba,“ dodal.

Minister kultúry Marek Maďarič upozorňuje, že Smer-SD sa prezentuje ako jednotný tím. „Ak na to príde, bude pomáhať aj tým ľuďom, ktorí v danom čase prevezmú uvoľnené funkcie,“ povedal. Maďarič má na starosti obsahovú stránku Ficovej prezidentskej kampane.

Premiér Robert Fico dnes oznámil, že bude na budúci rok kandidovať za prezidenta SR. Kandidatúru oznámil v Historickej budove Slovenskej národnej rady pri zhodnotení výsledkov vlády a stanovení jej nových cieľov. Na stretnutí boli členovia vlády a poslanci Národnej rady SR za Smer-SD. Prvé kolo prezidentských volieb by malo byť podľa informácií agentúry SITA v sobotu 29. marca. V takom prípade by ich musel predseda NR SR Pavol Paška vyhlásiť do konca tohto roka.

16:31 Politológ: Fico zariskoval

Rozhodnutie premiéra Roberta Fica kandidovať za prezidenta je veľmi riskantné, tvrdí politológ Miroslav Kusý. "Zďaleka to nemá také isté, ako by sa mohlo predpokladať. Jeho šance sú problematické. V prvom kole to bude jasné, ale druhé kolo je otázne, keďže sa asi celá opozícia postaví za toho druhého kandidáta," povedal Kusý agentúre SITA. Fico podľa neho vedel, že ide do rizika, preto so svojím rozhodnutím čakal až do poslednej chvíle.

Kusý očakáva, že ak sa Fico stane prezidentom, oslabí sa post predsedu strany Smer aj post premiéra. "Nech to bude ktokoľvek, už to nebude tá výrazná jednoznačná podpora, ktorú reprezentoval Fico," myslí si Kusý. Politológ je presvedčený, že motív, pre ktorý sa Fico rozhodol kandidovať, je aj psychologický. "Chce dosiahnuť ešte poslednú métu, ktorá sa v tomto štáte dá dosiahnuť," ukončil.

V strane Smer ani v celej ľavej časti politického spektra nie je podľa politológa Michala Horského vhodnejší kandidát ako Robert Fico. "Prezidentský post predstavuje vyšší stupeň politických aktivít ako premiérsky a Robert Fico vzhľadom na svoje takmer 20-ročné pôsobenie vo vrcholovej politike v podstate logicky postupuje," hovorí Horský. Hoci sa podľa politológa mohlo zdať, že Fico so svojím rozhodnutím váhal, pretože sa bojí, dnes premiér ukázal že strach nemá. "Má vysoké šance a bezpečne postúpi do druhého kola. Ako sa v ňom zachová široká voličská základňa, bude závisieť aj od priebehu kampane a od dialógov a zápasov kandidátov, ale Fico je kandidát a favorit číslo jedna," uzavrel Horský.

V Smere si pripravili už aj plagát

Deň Roberta Fica: Oznámil
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: Facebook)

16:17

Parlamentná demokracia na Slovensku sa dnes podľa poslanca za SaS Martina Poliačika zmenila v demokraciu premiérsku. "Dnes sa parlament pod vedením pána Pašku stal slúžkou Roberta Fica, marketingovým nástrojom, ktorý má slúžiť len na to, aby vytvoril priestor na veľkolepú prezentáciu nového spasiteľa slovenského národa, ktorý sa podvolil všetko svoje ja dať do služieb svojej vlastnej strany a mecenášov," povedal Poliačik. Premiér na to podľa poslanca liberálov použil priestory národnej rady a čas, keď má parlament rokovať. Poliačik tak reagoval na to, že Fico hodnotil rok a oznámil prezidentskú kandidatúru v starej budove národnej rady, pričom v novej budove stále prebieha 27. schôdza.

"Hodnotíme to ako totálne zlyhanie vedenia Národnej rady SR. Druhý najvyšší ústavný činiteľ mal povedať jednoznačné nie, mal povedať premiérovi, keď chce mať stranícku akciu, počkajte, kým dorokuje parlament. Parlament je nad vami, parlament vás má kontrolovať, parlament vám dáva moc a jemu sa zodpovedáte," dodal Poliačik. Zo zlyhania demokracie je poslancovi za SaS smutno o to viac, že sa to stalo počas 2. výročia úmrtia československého prezidenta Václava Havla. "Jeho pamiatka, tá jej slovenská časť, utrpela vážny šrám. Dúfam, že to bude dostatočným signálom pre všetkých občanov SR, že z ich štátu sa stáva bábka v rukách jedného človeka," zdôraznil.

Vládna väčšina podľa poslanca za OĽaNO Jozefa Viskupiča ignorovala účasť v pléne parlamentu, podpredsedníčka NR SR Erika Jurinová preto navrhla zvolať poslanecké grémium. Parlament mal tak počas asi dvoch tretín Ficovho vystúpenia prestávku. Pavol Paška zvolal grémiu po návrate z akcie predsedu vlády. "Občania tejto krajiny sú ignorovaní," konštatoval Viskupič.

 

16:16 Istoty a pevná stabilná vláda padá, ego premiéra Roberta Fica je totiž nad tým všetkým. Takto reagoval na premiérove rozhodnutie kandidovať za prezidenta SR jeho protikandidát Gyula Bárdos, ktorého navrhla SMK. Bárdosa premiérova kandidatúra neprekvapila. "Všetko nasvedčovalo tomu, že sa takto rozhodne. Aj rozpočet, ktorý je nastavený tak, že po mne potopa. Prekvapenie by bolo, keby Fico nekandidoval," povedal Bárdos.

Predseda NR SR Pavol
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: SITA)

 

16:14

Premiér Robert Fico po ohlásení svojej kandidatúry na prezidenta nezverejnil meno nástupcu, ktorý by ho mohol v prípade volebného úspechu nahradiť v kresle predsedu vlády alebo strany. Nepovedal ani to, či by to mal byť jeden človek, alebo by sa tieto funkcie oddelili. „Všetko budete vedieť včas,“ tak znela jediná veta, ktorú Fico na odchode z historickej budovy národnej rady povedal.

Podobne reagoval aj podpredseda vlády a Smeru, minister vnútra Robert Kaliňák, ktorého doteraz média favorizovali ako korunného princa Smeru, čo by sa mohol - v prípade zvolenia Fica do funkcie hlavy štátu - postaviť na čelo vlády. „Teraz je dôležité, aby sme zabojovali a Slovensko malo dobrého prezidenta, všetky ostatné otázky sú predčasné a neaktuálne,“ vyhlásil Kaliňák. Naznačil aspoň svoju predstavu, ako vidí v budúcnosti vzájomný vzťah medzi postom premiéra a funkciou predsedu strany. Podľa neho je už slovenskou tradíciou, že obe funkcie vykonáva jeden človek. „Toto je tradícia na Slovensku, ktorá je štandardná,“ povedal.

Smer neplánuje v prípade Ficovho úspechu v prezidentských voľbách meniť prezidentské právomoci. „O tomto nikto nehovoril. Každý si uvedomuje, že tak, ako je ústava tradične nastavená, tak je to vyvážené. O takomto niečom nikto neuvažuje,“ dodal Kaliňák.

Predseda parlamentu a podpredseda Smeru Pavol Paška, ktorý je v zákulisí možným nasledovníkom Fica v čele strany, po oznámení Ficovej prezidentskej kandidatúry na otázky novinárov neodpovedal. Z historickej budovy sa ponáhľal do parlamentu.

 

15:55 Gašparovič tvrdí, že Slovensko potrebuje skúseného politika

 

Gašparovič v rozhovore povedal, že by bolo veľmi zlé, keby sa hlavou štátu stal človek, ktorý by v tejto pozícii ešte len začal zbierať skúsenosti. "Ja si myslím, že prezident už musí byť vyzretá osobnosť rokmi, skúsenosťami aj vedomosťami," uviedol.

"Je dôležité, ako prezident vychádza s ostatnými prezidentmi alebo predstaviteľmi vlád. Je dôležité, či ten prezident, ktorý príde, bude môcť zdvihnúť telefón a zavolať poľskému prezidentovi a povedať - potrebujem toto. Je dôležité, či ho bude pri stretnutiach rešpektovať americký prezident. To sú veci, bez ktorých nový prezident bude veľmi ťažko začínať a fungovať," myslí si Gašparovič.

 

15:52

Povinnosťou vládnej väčšiny je podľa premiéra Roberta Fica postaviť kandidáta na prezidenta SR a garantovať politickú stabilitu v krajine, preto sa rozhodol kandidovať na prezidenta SR. Ako povedal dnes v prejave v Historickej budove Slovenskej národnej rady, kde oznámil prezidentskú kandidatúru, predsedníctvo Smeru-SD jeho kandidatúru schválilo jednomyseľne. „Rozhodnutie prijímam s plnou úctou a rešpektom k funkcii hlavy štátu. Ako človek, ktorý je šiesty rok v prvej politickej línii, chápem politickú zodpovednosť,“ povedal. Účasť v prezidentských voľbách neberie ako dobrodružstvo, zutekanie, pokus o zavŕšenie politickej kariéry alebo snahu za každú cenu robiť zle.

Prezident nikdy nemôže byť podľa Fica protiváhou vlády. „Môže s ňou spolupracovať alebo jej robiť zle,“ povedal s tým, že z vyjadrení viacerých kandidátov je zrejmé, že záujem o veľkú spoluprácu nemajú. Vládu znepokojuje aj trieštenie pravice, čo vyvoláva priestor pre extrémizmus. „Poslanci za Smer a vláda si uvedomujú zodpovednosť nielen za Smer, ale predovšetkým za vývoj na Slovensku,“ uviedol. Podľa neho by sa v strane mohli tešiť, že opozičným stranám odchádzajú poslanci, ale neteší ich to. Smer má podľa Fica bez ohľadu na výsledok prezidentských volieb všetky predpoklady zostať jedným z rozhodujúcich štandardných politických hráčov a v tomto duchu sa uchádzať o priazeň voličov v nasledujúcich eurovoľbách, komunálnych voľbách i voľbách do NR SR.

Predseda vlády SR Robert
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: SITA)

 

15:44 Dva dni už funguje na Facebooku anti-stránka "Nevolíme Fica za prezidenta!" Zatiaľ nazbierala vyše dvetisíc lajkov.

Deň Roberta Fica: Oznámil
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: topky)

15:38 SDKÚ-DS podporí v prezidentských voľbách Pavla Hrušovského.

Rozhodlo o tom Prezídium strany.

 

15:37 Osuský: Smer nemal nikoho iného

"Bola to zrejme opcia Smeru a predpokladám, že alternatívny kandidát nebol zrejme ochotný," povedal. Podľa jeho slov sa ako o alternatíve uvažovalo práve o súčasnom ministrovi zahraničných vecí Miroslavovi Lajčákovi. "Robert Fico zrejme pochopil, že žiadna iná alternatíva, ktorá by dávala Smeru istú nádej na úspech, okrem jeho osoby už nie je," dodal Osuský.

15:30 Sulík: Nasľuboval istoty a teraz ich nebude mať kto splniť!

"Najprv nasľuboval istoty a ľudia, ktorí mu verili, teraz zisťujú, že tieto sľuby nebude mať kto naplniť," podotkol šéf liberálov. Nepáči sa mu tiež, že sa celé podujatie odohralo v čase rokovania parlamentu, ktoré poslanci Smeru-SD opustili, aby boli pri ohlásení Ficovej kandidatúry osobne. "To, čo predviedol dnes, že si tam nechal naordinovať všetkých Kolesíkov, považujem za nepekný krok voči demokracii, lebo on zneužíva poslanecký klub na osobné prezentácie," dodal Sulík.

 

15:28 Béla Bugár kandidatúru očakával.

Kandidatúra premiéra Roberta Fica na post prezidenta SR sa dala očakávať. V reakcii na ohlásenie kandidatúry to pre TASR povedal predseda Mosta-Híd Béla Bugár. Ficovi podľa neho pomáha rozbitosť pravicovej scény. Nepredpokladá však, že by premiér vyhral prezidentské voľby v prvom kole. V druhom to podľa Bugára jednoduché Fico mať nebude.

 

15:20 Kňažko: Fico opustil svojich voličov!

Podľa ďalšieho prezidentského kandidáta Milana Kňažka sa premiér rozhodol, že istoty pre svojich voličov vymení za istoty pre seba. "Isté je, že opúšťa svojich voličov a dezertuje z funkcie premiéra, pretože nedokáže splniť svoje sľuby. Robert Fico potvrdil, že mu ide o koncentráciu moci, ktorú skrýva za marketingové reči o sociálnom zmieri a takzvanej stabilite," odkazuje Kňažko.

14:51 Fico odišiel z budovy starej Národnej rady bez toho, aby odpovedal na otázky novinárov. Najbližšia tlačovka bude až v januári.

Predseda vlády SR Robert
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: SITA)

14:49 Ohlásenie kandidatúry Roberta Fica na funkciu prezidenta nie je prekvapivé, všetci s tým rátali. Uviedol to líder OĽaNO Igor Matovič.

"Počítali s tým prieskumné agentúry, počítala s tým opozícia. Všetci vedeli, že Robert Fico si potrpí na marketing, tak hľadal najlepšiu príležitosť. Toto je ideál, je pár dní pred Vianocami, tak to bude hlavná téma, keď sa stretnú rodiny. Premysleli to dopredu, je to veľmi dobre prepočítané," uznal Matovič.

Zároveň však upozornil, že vládny Smer-SD si už sprivatizoval štát, ale ak Fico uspeje aj v prezidentských voľbách, podľa Matoviča to zaklincujú. "Ústava je pri kompetenciách, bohužiaľ, napísaná tak, že môže nám začať robiť veľké problémy. Dúfam, že nevyhrá a že sa dokáže celá opozícia proti Ficovi a sprivatizovaniu štátu zomknúť a dokáže, že skôr vyhrá vrece zemiakov ako Robert Fico," dodal.

 

14:46 Figeľ: Podobný pokus urobil aj Mečiar!

Na oznámenie reaguje aj predseda KDH Ján Figeľ. "Podobný pokus urobil neúspešne, ba opakovane aj Vladimír Mečiar a porazili sme ho opakovane". Je kandidátom pravicových subjektov, ale aj občanov. Od mnohých známych kandidátov sa líši tým, že môže použiť prívlastok spoločný kandidát. Spája dve parlamentné strany – KDH a Most-Híd,“ povedal Figeľ.

Alojz Hlina vyvesil transparent pred Historickou budovou Národnej rady proti Smeru
Zobraziť galériu (17)
Alojz Hlina vyvesil transparent pred Historickou budovou Národnej rady proti Smeru  (Zdroj: FB)

 

14:45 Kiska vyzval na poctivú kampaň

Ďalší protikandidát Andrej Kiska vyzýva na poctivú kampaň. "Skončila sa hra na skrývačku, ktorú hral s verejnosťou predseda vlády niekoľko mesiacov. Táto vláda potrebuje protiváhu dvojnásobne, lebo obsadila už všetky funkcie. Dnes nemá protiváhu ani v prezidentovi, ani v politickej opozícii. To nie je zdravé. Monopol na pravdu a dobré riešenia nemá nikto. Viem, že to nebude ľahké. Budú mať oveľa viac zdrojov na kampaň, budú na ňu zneužívať vládne funkcie, majú všetku moc a veľký vplyv.
Ale voliči majú po dnešku jasný výber: Prezident straník - alebo prezident nestraník. Prezident nominant politickej strany, dokonca jej predseda - alebo nezávislý prezident. Prezident veľvyslanec vlády - alebo prezident vyslanec občanov,"
napísal na Facebooku Kiska.

Deň Roberta Fica: Oznámil
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: SITA)

14:40 Na oznámenie kandidatúry reaguje na Facebooku protikandidát Radoslav Procházka. "Vítam premiérovu kandidatúru, pretože obnažuje základný motív prezidentských volieb. Na jednej strane úsilie o generačnú a morálnu obnovu verejnej služby na Slovensku, na druhej strane pokus vyčerpanej politickej generácie 90-tych rokov zabezpečiť svoje pozície v štáte takmer naveky. Ľudia si vyberú, moja ponuka zostáva rovnaká: silný prezident, ktorý bude aktívnou protiváhou politickým stranám," napísal.

14:39 Na záver poprial čerstvý kandidát na prezidenta Robert Fico šťastné a veselé Vianoce! Sálou sa ozýva burácajúci potlesk!

14:36 Fico charakterizoval vlastnosti dobrého prezidenta. Celkom sa s premiérom zhodujú, chápe kandidatúru ako službu chrániť stabilitu a presadzovať prosociálnu politiku. "Bolo by chybou, keby prezident vo svojej funkcii len zbieral politické skúsenosti. Musí prinášať predvídateľnosť svojich rozhodnutí, musí byť garantom záväzkov voči európskym a transatlantickým štruktúram," povedal Robert Fico.

Robert Fico oznámil svoju kandidatúru za prezidenta
Zobraziť galériu (17)
Robert Fico oznámil svoju kandidatúru za prezidenta  (Zdroj: SITA)

14:32 Definitívnemu rozhodnutiu prispela dohoda v rámci štruktúry strany Smer.

14:31 Robert Fico oficiálne oznámil kandidatúru za prezidenta! Zo sály sa ozval búrlivý potlesk.

14:30 Prezident nikdy nemôže byť protiváhou Slovenskej republiky. Mal by spolupracovať s ostatnými zložkami moci. Vyrušuje ho aj situácia pravice, je nejednotná. Vyzdvihuje stabilitu a jednotu vlády. "Ako by mohla vyzerať životne dôležitá spolupráca medzi prezidentom, predsedom parlamentu a premiérom, keď jeden z kandidátov hovorí o Smere-SD ako o strane extrémistov?," opýtal sa Robert Fico.

14:27 Teraz je v prejave na rade kritika Európskej Únie. Podľa premiéra sa príliš vzdialila ľuďom. Hovorí aj o hrozbe rozpadu štandardných politických strán, rozkolom medzi politickými subjektami. Práve preto potrebuje Slovensko prezidenta, ktorý bude plnohodnotne fungovať s predsedom parlamentu a vládou.

14:24 Premiér stále hodnotí úspechy, ktoré dosiahla jeho vláda za tento rok. O negatívach sa príliš nezmieňuje.

V publiku sedia najvyšší politickí predstavitelia
Zobraziť galériu (17)
V publiku sedia najvyšší politickí predstavitelia

14:20 Platy by mali rásť, nezamestnanosť klesať, inflácia by mala zostať nízka. Do roku 2016 by mala klesnúť nezamestnanosť na priemer OECD.

14:17 Premiér sa chváli, čo vláda vykonala. Publikum necháva stále na najdôležitejšie rozhodnutie čakať. Za osobitný úspech považuje nezvyšovanie cien pre domácnosti v roku 2014. Slovensko má patriť medzi najlepšie rastúce ekonomiky.

Robert Fico naživo hodnotí pôsobenie vlády

Deň Roberta Fica: Oznámil
Zobraziť galériu (17)

14:12 Podľa TASR je kandidatúra už potvrdená. Kandidátom Smeru-SD na post prezidenta Slovenskej republiky bude líder strany Robert Fico. Podľa informácií TASR o tom dnes konsenzuálne rozhodlo predsedníctvo Smeru-SD.

14:11 Premiér Robert Fico práve hodnotí pôsobenie vlády za rok 2013.

14:08 Robert Fico počúva s najvyššími predstaviteľmi hymnu Slovenskej republiky.

14:05 Sála sa plní. Prichádzajú pozvaní hostia. Medzi nimi aj česká veľvyslankyňa Lívia Klausová.

O tom, že sa chystá Robert Fico obsadiť prezidentský palác sa špekulovalo už dávno. Nasvedčovali tomu rôzne mediálne vystúpenia a kroky samotného premiéra. Naposledy to bol dramatický výlet do Iránu, kde zachraňoval nezodpovedných slovenských paraglajdistov.

Teraz je to definitívne potvrdené. Aký bude ďalší osud premiéra a kto by ho mohol v kresle nahradiť sa teraz špekuluje. Minister životného prostredia Peter Žiga si myslí, že ak by Robert Fico dnes oznámil svoju kandidatúru na post prezidenta, až do volieb by ostal na poste premiéra.

Minister dopravy Ján Počiatek uviedol, že nad touto otázkou nešpekuluje. "Neviem, ťažko povedať," povedal Počiatek po dnešnom rokovaní vlády. V prípade úspešnej Ficovej kandidatúry si myslí, že je viacero kandidátov vo vláde, ktorí by zastali prezidentský post.

Ak by Fico odstúpil z postu premiéra, stranu Smer-SD by to podľa Počiatka neoslabilo. "Nemyslím si to," povedal minister dopravy. Na otázku, či by sa prípadná rekonštrukcia vlády mohla dotknúť aj jeho osoby, odpovedal, že možné to je. "Život je zmena, takže uvidíme, je to veľká neznáma," s úsmevom dodal Počiatek.

Doterajších kandidátov tvorí pestrá paleta osobností. Prezidentské voľby sa uskutočnia na jar 2014. Na kandidatúru za prezidenta je potrebných buď 15 podpisov poslancov Národnej rady SR alebo 15-tisíc podpisov pod petíciu od občanov.

Kandidatúru zatiaľ ohlásil poslanec NR SR Radoslav Procházka, podnikateľ Andrej Kiska, herec Milan Kňažko, bývalý predseda KDH Ján Čarnogurský, ktorý odišiel z KDH. Rada KDH ako prezidentského kandidáta schválila Pavla Hrušovského, ktorého podporuje aj Most-Híd. SaS navrhla Petra Osuského. SMK do prezidentských volieb postaví člena predsedníctva strany Gyulu Bárdosa. Kandidatúru oznámila aj Ľubica Blašková a 75-ročný vedec Milan Melník. Jozef Behýl, ktorý sa venuje najmä tretiemu sektoru, avizoval, že sa tiež bude uchádzať o post hlavy štátu. Kandidovať chce aj invalidný dôchodca z Košíc Leonid Chovanec. Kandidatúru oznámil aj primátor Rimavskej Soboty Jozef Šimko.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu